Top News
928 prikaza

Trumpu prekipjelo: Putinovom prijatelju trese se fotelja

Tillerson i Putin na potpisivanju suradnje Rosnefta i ExxonMobila
SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
Očekvalo se da će Rex biti možda i najvažniji ruski prijatelj u Bijeloj kući, ali to predviđanje možda nikad neće imati priliku ispuniti

Budućnost posla američkog ministra vanjskih poslova Rexa Tillersona je nesigurna. Bar toliko je jasno nakon medijskih izvješća da Bijela kuća razmatra plan smjene Tillersona i postavljanja na njegovo mjesto ravnatelja CIA-e Mikea Pompea zbog napetosti između Rexa i Donalda Trumpa.

No, Bijela kuća kaže kako nema nikakvih obavijesti o kadrovskim poslovima. A State Department kaže da vode posao kao i obično. U međuvremenu ova drama dodatno ometa već disfunkcionalan način na koji se vanjska politika vodi u ovoj upravi.

Njihov odnos očito nije bio najbolji još od ljeta, počevši od Trumpovog politiziranog govora pred Boy Scouts of America, organizacije koju je Tillerson nekad vodio, podsjeća BBC.

Državni tajnik se također udaljio od predsjednika  i njegovog blagog odgovora na skup rasista u Charlottesvilleu.

Bio je i jedan izvanredan trenutak u listopadu kada je Trump predložio natjecanje u IQ-testovima nakon izvješća da ga je Tillerson nazvao moronom. Rex je te napise kritizirao, ali nije i negirao.

Donald Trump i Paul Manafort Tko bi gori... Top News Panika u Bijeloj kući: Vodio je Trumpa, sad ga ruši

Njih dvojica također su objavljivali i značajne političke razlike u javnosti: nekoliko puta, Trump je otvoreno podrivao pozicije Tillersona svojim tweetovima.

Ipak, predsjednik je tiho prihvatio diplomatsku strategiju svog ministra o nekim pitanjima, kao što je suočavanje sa napetostima u odnosima sa Sjevernom Korejom, suradnju s Rusijom u političkom rješavanju sirijskog građanskog rata i suglasnost da se iranski nuklearni sporazum prebaci na Kongres umjesto da ga napusti.

Tillerson je godinama bio šef najveće naftne kompanije ExxonMobil i potpuno je različit od svih ostalih pretendenata na važnu poziciju američkog državnog tajnika. Dok je jedan od izglednih kandidata, John Bolton bio jedan od najgorljivijih zagovornika sankcija Rusiji, Tillerson je poznat po odličnim odnosima s Rusijom i Putinom.

Ruski predsjednik čak mu je dodijelio i medalju prijateljstva nakon dogovora o eksploataciji nafte ispod Arktika s ruskom naftnom kompanijom OAO Rosneft 2013. godine. Wall Street Journal opisao je prijateljstvo Vladimira Putina i Tillersona pišući: "Poznanici kažu da rijetko koji američki građanin je bliži Putinu od Tillersona. Poznaju se još iz vremena dok je Tillerson radio u Rusiji dok je Boris Jeljcin bio na vlasti".

Dobre odnose Tillerson održava i sa šefom Rosnefta, Igorom Sečinim, bivšim Putinovim prevoditeljem iz vremena dok je aktualni ruski predsjednik bio gradonačelnik Sankt Peterburga. Sečina ponekad opisuju kao drugog najmoćnijeg čovjeka Rusije, odmah iza Putina. Sečin je rekao da mu je najveći san putovati motociklom američkim cestama u Tillersonovu društvu.

Barron Trump, otac Donald, majka Melania Barron Trump Life Trumpov sin: Melania ga mazala kremom od kavijara

Nakon što su 2014. godine uvedene sankcije Rusiji, dogovor ExxonMobila i Rosnefta je zaustavljen. Otad je ExxonMobil s Tillersonom na čelu, govorio da su ih sankcije koštale barem milijardu dolara. Tillerson čitavo vrijeme govori da bi sankcije trebalo ukinuti, a ako dođe do njihovog ukidanja, vjerojatno će i zajednički projekti istraživanja nafte na Arktiku biti nastavljeni.

Teško je otarasiti se dojma da na njegovo diplomatsko djelovanje utječe činjenica da je svoj čitav radni vijek proveo u jednoj kompaniji. Kako je napomenuo CNBC-jev novinar Steve Kopack, Tillerson nije radio nigdje osim u Exxonu otkako je započeo kao inženjer davne 1975. godine.

Iako ima brojne kritičare, mnogi će mu priznati da je godinama bio na čelu svojevrsne države. ExxonMobil ekonomski je snažniji od mnogih država, imaju vlastiti odjel za vanjsku politiku i vlastite snage sigurnosti. U nekim stvarima jako liče i Putinovoj Rusiji.

"Pisanje o Exxonu bilo je teže nego pisanje o Bin Ladenovima. Bilo je teže i od mojih reportaža o CIA-i", rekao je Steve Coll, autor knjige o Exxonu "Private Empire".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.