Top News
3135 prikaza

'Trumpu ne praštam što mi je obitelj doveo u opasnost'

Michelle Obama
KAMIL KRZACZYNSKI/REUTERS/PIXSELL
Michelle Obama u svojim memoarima otkriva da je kćeri začela MPO-postupcima, ali i što misli o čovjeku koji ih je ugrozio

Michelle Obama, supruga bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame, u svojim dugoočekivanim memoarima "Becoming" iznosi svu svoju netrpeljivost prema aktualnom predsjedniku Donaldu Trumpu. Ona navodi i detalje svog života u Bijeloj kući, no ono što najviše plijeni pažnju američke javnosti njeni su stavovi prema liku i djelu Trumpa. Obama tako piše da nikako ne može oprostiti Trumpu klevete koje je iznosio o njenom suprugu, o tome da rodni list Baracka Obame nije autentičan, piše Washington Post.

Stvar je bila u tome da je Trump doslovno bombardirao javnost teorijom urote da Barack Obama 1961. godine nije rođen u Honoluluu na Havajima, nego u Keniji. Prema zakonima SAD-a svaki državljanin s pravom glasa može se kandidirati i biti izabran na bilo koju političku poziciju na bilo kojoj razini administracije.

Donald Trump Plan i program Top News Pet stvari kojima Demokrati mogu 'rasturiti' Trumpa

To ne vrijedi samo za mjesto predsjednika, predsjednik može postati samo izabrani državljanin s pravom glasa koji je i rođen u SAD-u. Tim napadima Trumpa, očito klevetničkima, jer je Bijela kuća u jednom trenutku javno objavila rodni list Baracka Obame, današnji predsjednik zapravo je potkopavao legitimitet predsjedničkih mandata prvog izabranog Afroamerikanca. Michelle Obama je pojasnila da je to direktno ugrožavalo sigurnost obitelji Obama.

"Što da je netko psihički nestabilan odlučio napuniti oružje i doputovati u Washington? Što da je ta osoba krenula potražiti naše kćeri?", napisala je u knjizi koju je Washington Post na recenziju dobio nekoliko dana prije službene objave.

"Donald Trump je svojim glasnim i bezobzirnim aluzijama doveo moju obitelj u opasnost. I to mu nikada neću oprostiti."

Trump je pred novinarima na njene nesporne tvrdnje odgovorio na svoj uobičajeni način:

"Ona je dobila puno novca za napisati knjigu, a za to se uvijek očekuje i malo kontroverzi."

Potom je obrnuo uloge oštećenih i bezočnih, rekavši da on njenom suprugu nikada neće oprostiti "što je učinio vojsci SAD-a".

Portreti Baracka i Michelle Obame | Author: JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL

"Nikada mu neću oprostiti što je učinio na mnoge druge načine. Ono što je učinio našoj vojsci znači da je našu zemlju učinio vrlo nesigurnom za tebe i tebe i tebe."

Obama je, pak, za Trumpov politički pokret rekla da je luđački i zlokoban, da jedva prikriva svoju bigotriju, vjerski findamentalizam, i ksenofobiju.

"Pokret je i opasan, jer namjerno podbada uvrnute i čudake", napisala je.

Napisala je također da je bila puna gnjeva kad je čula kako Trump "u offu" lakonski izriče skandalozne komentare o "grabljenju žena".

"To je bio izraz mržnje koji se općenito drži izvan pristojnog drutšva, ali još uvijek opstaje u srži našeg društva za koje pretpostavljamo da je prosvijećeno. Opstaje i dovoljno je prihvaćen da si netko poput Donalda Trumpa može priuštiti da se s time tako zafrkava", napisala je.

John McCain POSLJEDNJA PORUKA Top News McCain prije smrti Trumpu priredio neugodno iznenađenje

U dijelovima romana koji se tiču njenog privatnog života, Michelle Obama je opisala određene krize kroz koje je prolazila u životu, kako se s njima izborila, kao i romansu sa svojim suprugom. Otkrila je da su imali problema sa zatrudnjivanjem, da je jednu trudnoću izgubila, da su njene kćeri začete medicinski potpomognutom oplodnjom, "u epruveti".

Michelle Obama je u knjizi još jednom istaknula da niti ne pomišlja na predsjedničku kandidaturu 2020., s čime se tu i tamo znalo špekulirati, posebno sa sve novim vijestima kao direktnim posljedicama Trumpovog mandata. Napisala je da politika nije za nju.

"Nikada nisam obožavala politiku, a moje iskustvo iz posljednjih 10 godina to nije promijenulo... Ja ću se nastaviti držati podalje od gadarija."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.