Top News
1440 prikaza

Trumpov PR: "Nisam ja Bannon da ga pušim sam sebi"

Anthony Scaramucci
REUTERS
Skandalozni telefonski razgovor između Trumpovog suradnika i novinara New Yorkera rezultirao je i jednom ostavkom

Anthony Scaramucci, novi glasnogovornik Bijele kuće mogao bi ući u antologiju svjetskih failova ukoliko nastavi svoj posao raditi onako kako ga je počeo prije samo tjedan dana. Došao je umjesto Seana Spicera, a na veliko nezadovoljstvo šefa Trumpovog kabineta Reincea Priebusa, koji je već na početku Trumpovog mandata stopirao Scaramuccijev dolazak u Bijelu kuću.

Trump je u petak smijenio i Priebusa  i umjesto njega imenovao ministra unutarnjih poslova, generala Johna Kellyja.

Anthony Scaramucci Anthony Scaramucci Top News Trump uzeo PR-a koji je za njega govorio da je nasilnik i lažnjak

Trump je odluku objavio na Twitteru nakon što je Anthony Scaramucci optužio Priebusa za prenošenje povjerljivih informacija novinarima i to u razgovoru s novinarem New Yorkera koji je prepun psovki, vulgarnosti i uvreda. Scaramucci je zaboravio novinaru napomenuti da je razgovor off the record, pa je tako cijeli razgovor objavljen u New Yorkeru.

Novinar Ryan Lizza primio je Scaramuccijev poziv nakon što Lizza na Twitteru objavio da je Scaramucci na večeri u Bijeloj kući sa Trumpom, Melanijom, tv voditeljem i konzervativnim političkim komentatorom Seanom Hannityjem i bivšim šefom na Fox Newsu Billom Shineom. Lizza je u twitu napisao da mu je to dojavio izvor iz Bijele kuće.

"Tko ti je to rekao?!", bilo je prvo pitanje koje je Scaramucci postavio novinaru.

Nakon što mu je novinar rekao da mu ne može otkriti ime, Scaramucci je počeo prijetiti da će otpustiti cijelo osoblje Bijele kuće. Kad je shvatio da mu Lizza neće otkriti izvor, Scaramucci je nastavio s paranoičnim teorijama kako je osoblje u Bijeloj kući protiv njega i da mu žele smjestiti.

"Pitam te kao američki domoljub da mi kažeš tko ti je dojavio informaciju oko večere", nastavio je Scaramucci, koji je dojavu o večeri vidio kao dokaz da mu ekipa iz Zapadnog krila, na čelu s Priebusom sapuna dasku.

Otkako je postao Trumpov direktor komunikacija u medijima se pojavilo nekoliko priča o Scaramucciju koju su bile protiv njega i za većinu tih priča je krivio Priebusa. Kada je vidio da novinari po Twitteru šire priču o večeri, Scaramuccija je naprosto 'prebacilo'.

"Je li to bio neki suradnik od predsjednika?", opet je Scaramucci pitao novinara, koji mu je opet ponovio da mu ne može reći.

"OK, sad ću im svima dati otkaz, jednom po jednom, tako da nisi zaštitio nikoga. Svi će dobiti otkaz u roku dva tjedna", nastavio je Scaramucci novinaru New Yorkera.

Novinar ga je pitao zašto je ta večera toliko tajna jer bi se o njoj ionako saznalo.

Anthony Scaramucci | Author: REUTERS REUTERS
"Zato jer sam rekao ljudima da prestanu dojavljivati novinarima informacije, da prestanu curiti informacije iz Bijele kuće. Rekao sam im da mi daju malo vremena dok se smjestim. Ali, evo, nisu mi to htjeli učiniti. Zato ću im svima dati otkaz. Neki dan sam dao otkaz jednom, točno znam troje ili četvero koji će dobiti otkaz sutra. Doći do onoga koji je dojavio. Reince Priebus, ako je on dojavio, od njega će se tražiti ostavka", rekao je Scaramucci, koji je uvjeren da je Priebus dojavio novinarima jer je bio uvrijeđen što i on nije pozvan na večeru.

"Priebus je jebeni paranoični šizofrenik", kazao je Scaramucci novinaru.

Iz New Yorkera su zvali Priebusa za komentar, ali im se nije javio.

Scaramuccija je posebno iznervirao izvještaj na portalu Politico o njegovim tvrtkama i financijskom poslovanju, a i u tom slučaju je optužio Priebusa da im je bio izvor za priču. Ono što Scaramucci nije znao je da su svi ti dokumenti koje je Politico objavio javno dostupni. Novinarka koja je objavila priču je izjavila kako je dokumente dobila od Export-Import Banka.

Scaramucci je novinaru New Yorkera počeo i o tome pričati, te otkrio da je zbog tog teksta angažirao FBI.

"Vi to ozbiljno govorite?", pitao je novinar Scaramuccija.

"Neće me pobijediti. Pokušavaju mi se oduprijeti, ali neće im uspjeti. Nisam napravio ništa loše, tako nek' se jebu!", rekao je Scaramucci.

Potom je rekao novinaru da mu nije stalo do medijske pažnje.

"Pa nisam ja Steve Bannon, neću samom sebi pušiti kurac. Neću svoju reputaciju i brend graditi na jebenoj poziciji predsjednika države. Ja želim služiti svojoj domovini", podivljao je Scaramucci.

Iz New Yorkera su zvali i Bannona za komentar, ali odbio je komentirati. (Steve Bannon je bio glavni Trumpov strateg, osoba koja je praktički izmislila Trumpa. Otišao je iz Bijele kuće prije par mjeseci, op.a.)

Scaramucci je u ovom skandaloznom telefonskom razgovoru najavio novinaru da će Priebus uskoro dati ostavku, što se dan kasnije i dogodilo, odnosno smijenio ga je Trump i nema sumnje da je to učinio zbog Scaramuccija.

U nastavku razgovora Scaramucci je novinaru otkrio što je točno tražio do FBI-ja.

"Došao sam tu prije tjedan dana, ali sam ih stisnuo. Imam njihove digitalne otiske prstiju na svemu što su radili, dobio sam to od FBI-ja i jebenog Ministarstva pravosuđa. A stavit ću ih i na detektor laži", rekao je Scaramucci.

Cijeli tekst i ostale navode iz razgovora pročitajte u New Yorkeru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.