Top News
381 prikaza

Trumpov donator i 'prijatelj' pere novac i prima mito?

Elliott Broidy
Screenshot
Investitor iz Los Angelesa, priznao je krivnju 2009. u slučaju korupcije i mita, ali njegov je ugled opet porastao nakon što je podržao Trumpa za predsjednika

Federalci su napravili raciju republikanskog donatora Elliotta Broidyja prošlog ljeta, tražeći dokumente koji ga povezuju sa stranim službenicima i članovima Trumpove administracije, tvrdi zapečaćeni nalog kojeg je, navodno, nabavio medij ProPublica.

Agenti su čak imali pravo koristiti lice i ruke megadonatora kako bi otključali sve njegove telefone i vidjeli što se, potencijalno, na njima nalazi.

Washington Post prošlog je kolovoza pisao o tome kako ministarstvo pravosuđa istražuje Broidyja. Nalog je dodatni dokaz u smjeru da je Broidy htio iskoristiti (i unovčiti) svoje veze i Trumpovoj Bijeloj kući.

Jasno je i kako su institucije žešće postupale s Trumpovim saveznikom negoli što se to do sada znalo - baš kao što su napravili s Trumpovim osobnim odvjetnikom Michaelom Cohenom.

Broidy je bio glavni Trumpov donator i zamjenik šefa financija GOP-a (Republican National Committee), što je svojedobno bio i Cohen, dok nije dao ostavku u travnju 2018. kada se otkrilo kako je potplatio nekadašnju Playboyjevu djevojku da šuti o njihovoj aferi.

Istraga se koncentrirala, piše ProRepublica, na tri potencijalna zločina - urotništvo, pranje novca te prikriveno lobiranje u ime stranih službenika. Kako bi dobili nalog za pretres, autoriteti moraju uvjeriti suca da su velike šanse kako će pronaći dokaze o specifičnim zločinima.

Donald Trump Oštri napadi Top News Neviđeni Trumpov napad na bivšeg zamjenika šefa FBI-a

Nalog, koji je ispunjen u srpnju 2018. ciljao je Broidyjeve urede u Los Angelesu, a autoriteti su tražili sve što im je bilo sumnjivo.

Planirali su zaplijeniti bilo koje dokaze povezane sa čitavom listom pojedinaca, država i korporativnih entiteta, kaže nalog. Među njima su i imena Ricka Gates, također nekadašnjeg Trumpovog kompanjona iz kampanje koji je u Muellerovoj istrazi priznao krivnju; Colfax Law ured, firma koju je osnovala Robin Rosenzweig, Broidyjeva supruga, te više stranih država.

Glasnogovornici ministarstva i FBI-ja odbili su komentirati ove navode, baš kao i Broidyjev odvjetnik.

Investitor baziran u Los Angelesu, priznao je krivnju 2009. u slučaju korupcije i mita u američkoj saveznoj državi New York. Ali njegov je ugled opet porastao nakon što je podržao Trumpa za predsjednika. Nakon inauguracije, bio je postavljen na čitav niz centralnih pozicija u administraciji.

No, ponovno je postao kontroverzna ličnost kad se saznalo za skandal s Playboyevkom. Nalog ze pretraživanje pokazuje kako su federalci bili zainteresirani za njegove veze s malezijskim financijašem Jho Lowom koji je u središtu međunarodnog skandala imena 1MDB. U studenom postalo je jasno da ga se tereti za mito i pranje novca.

Istraga kaže kako je Low platio Broidyju da lobira da smanje pritisak na Lowa. Broidyjevo se ime ne spominje u dokumentu ali šuška se kako je upravo on "Individua 1". Protiv Broidyja još nije podignuta optužnica i nije jasan status istrage.

Pras Michel, član hip hop grupe The Fugees i Lowov suradnik, navodno je bio "kanal" preko kojeg se u SAD-u plaćalo Broidyja. Niti protiv njega nije podignuta optužnica, što je potvrdio i Michelov odvjetnik.

U Broidyjevom uredu tražili su se i dokazi vezani uz Ujedinjene Emirate, Georgea Nadera, Katar, Saudijsku Arabiju te putovanja na Bliski istok.

The New York Times je prošle godine pisao kako Broidy radi s Naderom kako bi prinudili Bijelu kuću prema odlukama koje idu u korist UAE i Saudijskoj Arabiji. Nader je nudio Broidyju više od milijarde u ugovorima za njegovu privatnu sigurnosnu kompaniju.

Hakirana dopisivanja pokazuju kako Nader piše Broidyju hvaleći njega i kako on "hendla generalnog direktora", pod time misleći na Trumpa.

Donald Trump IZVANREDNO STANJE Top News Amerika protiv Trumpa: Države ga tuže zbog izvanrednog stanja

Nader je postao kooperativan svjedok u Muellerovoj istrazi o ruskom utjecaju tijekom izbora 2016., kažu višestruki izvori.

"Broidy nikada nije unajmljen, niti je pristao raditi niti je kompenziran od neke strane države za rad s američkom vladom. Svaka implikacija u drugom smjeru je laž", kaže Broidyjev odvjetnik.

Prema nalogu, federalni službenici također su tražili sve dokumente vezane uz Kinu i biznismena te disidenta Guo Wenguia, koji je pobjegao u New York i optužio Kinu za korupciju.

Times kaže kako je Broidy htio iskoristiti svoj utjecaj na Bijelu kuću kako bi ga i Kina "otplatila".

Trumpovi histerični tvitovi preko vikenda te u zadnje vrijeme signal su kako je vjerojatno upoznat s ovom, i sličnim pričama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.