Top News
1732 prikaza

Trumpov čovjek: Htio oteti najvećeg Erdoganovog neprijatelja

Michael Flynn
REUTERS
FBI tvrdi da je trebao dobiti 15 milijuna dolara za izručenje Turskoj najvećeg disidenta

Bivši savjetnik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost Michael Flynn našao se na udaru istrage američkih pravosudnih vlasti zbog sumnje da je sudjelovao u uroti otmice Fetullaha Gülena. Riječ je turskom disidentskom kleriku koji već godinama živi u Pennsylvaniji i kojega državna administracija Recepa Tayyipa Erdogana pokušava dobiti izručenog Turskoj.

Erdogan Gülena okrivljuje za neuspio pokušaj državnog udara u Turskoj iz 2016., te je u progonima i čistkama turski predsjednik prvo udario na široko razgranatu mrežu Gülenovih sljedbenika, a i mnoštvo drugih koje su turske vlasti potom uhitile, optužile su za veze s onim što nazivaju „gülenističkom terorističkom organizacijom“. Gülena se inače smatra umjerenim klerikom.

Recep Tayyip Erdogan Izvan kontrole Top News Erdogan: "Otkinut ću glave svim izdajnicima!"

Vijest o umiješanosti Flynna u pokušaj otmice prvi je objavio Wall Street Journal, navodeći da je plan otmice, kako se sumnja, bio da se Gülena, koji u SAD-u uživa azil, avionom prebaci iz SAD-a u jedan otočni zatvor u Turskoj, za što bi Flynn bio plaćen 15 milijuna dolara. Ukoliko bi se sumnje pokazale točne, skandal bi bio to i veći jer je Flynn umirovljeni general i bivši šef Obavještajne agencije za obranu (DIA).

Posebni istražitelj Robert Mueller, koji ispituje utemeljenost optužbi da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore, već ranije je optužio bivšeg šefa Trumpove predizborne kampanje Paula Manaforta s ljudima s kojima je surađivao na prikupljanju donacija 2016. za pranje novca. U tom postupku Flynn je već priznao krivokletstvo. Zbog laganja o svojim vezama s ruskim veleposlanikom u SAD-u, Flynn je u svoje vrijeme dobio otkaz na mjestu Trumpovog savjetnika nakon samo 24 dana na toj poziciji.

To što mu FBI sada prilazi i iz drugog smjera, i to s ovako nečuveno ozbiljnim optužbama, te to što ovakva FBI-eva istraga nije i službeno objavljena, smatra se još čvršćim stezanjem obruča oko Donalda Trumpa. Nove optužbe uključuju, među ostalima, i Flynnovog sina, a obojica su, prema izvještajima Wall Street Journala, sudjelovali na sastancima oko ovog plana u jednom restoranu u New Yorku.

Michael Flynn Bomba iz SAD-a Top News Flynn će odati sve Trumpove tajne za imunitet

Na sastanku je navodno bio i bivši šef CIA-e James Woolsey. Gülena su namjeravali u Tursku prevesti privatnim mlažnjakom nakon otmice. Prve reakcije upućenih u odnose snaga u vezi istrage FBI-a oko navodnog miješanja Kremlja u tijek predsjedničkih izbora u SAD-u špekuliraju s mogućnošću da bi, ukoliko se optužbe protiv Flynna pokažu točne, posebni istražitelj mogao ponuditi Flynnu da bude svjedok pokajnik i navesti ga da kaže sve što zna po tom pitanju. No, Flynnovi odvjetnici su oštro negirali sve optužbe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.