Top News
1894 prikaza

Trump vodi Ameriku u blokadu, gasi Vladu, zatvara urede...

Donald Trump
REUTERS
Ameriku čeka kolaps u svim javnim službama, razlog je zid na granici s Meksikom kojeg Trump želi izgraditi, a troškovi za njegovu gradnju iznose 5,7 milijardi dolara

Američka vlada djelomično je blokirana u subotu ujutro u žestokom sporu oko zahtjeva predsjednika Donalda Trumpa da Kongres potpiše financiranje zida duž granice s Meksikom u vrijednosti od 5 milijardi dolara.

Nakon što nije postignut dogovor o proračunu u petak, kongresni čelnici i Bijela kuća obećali su održati razgovore tijekom vikenda u potrazi za dogovorom kako bi se dokončao zastoj uoči božićnih blagdana.

Zastoj je nastao nakon što je Trump odbio složiti se s dogovorom o kratkoročnom financiranju koji su postigli demokratski i republikanski senatori jer nije uključio 5 milijardi dolara za zid na granici.

Zastupnički dom, gdje republikanci imaju većinu dok ga demokrati ne preuzmu 3. siječnja, tada su odobrili zakon koji uključuje 5 milijardi dolara, ali je on zapeo Senatu i zastoj je počeo u petak oko ponoći.

Nakon što je postalo jasno da u Kongresu nema dovoljno glasova da zakon prođe, senatski čelnici sastali su se i potpredsjednikom Mikem Penceom i drugim dužnosnicima Bijele kuće kako bi pokušali iznaći put dalje.

Nisu uspjeli i zastupnici oba doma poslani su kućama.

Trump je pokušao okriviti demokrate. "Imat ćemo blokadu. Ništa ne možemo učiniti oko toga jer trebamo demokrate da nam daju svoje glasove", rekao je u video snimci objavljenoj na njegovu Twitteru dva sata prije isteka roka u ponoć.

Demokrati su opetovano podsjetili Trumpa i glasače da je prošli tjedan rekao da će biti "ponosan" da će blokirati vladu kako bi postigao financiranje zida.

"Predsjednik Trump je 'rigao vatru', i sada nas vodi prema 'Trumpovoj blokadi' preko Božića", rekao je čelnik senatskih demokrata Chuck Schumer na senatskom podiju u petak.

Trumpov prijedlog da se u veljači izdvoji 5,7 milijardi dolara za početak izgradnje zida na granici s Meksikom mora proći glasovanje u Senatu-

Bez glasova zastupnika, bez novca je ostalo devet federalnih odjela i niz agencija.

U daljnjem scenariju izgledat će to ovako.

Blokirat će se poljoprivreda, trgovina, obrana, stanovanje, urbani razvoj, unutarnji poslovi, pravosuđe, državni, prometni i trezorski odjeli će se zatovriti.

Donald Trump Predsjednik aferaš Top News 85 istraga protiv Trumpa, pod istragom čak i inauguracija

Agencije bi mogle korisitit zalihe ako ih imaju, te pokušati nastaviti s radom do daljnjeg. No ne zna se koliko dugo bi to moglo potrajati. 

Ali ova situacija bi mogla utjecati i na svakodnevni život Amerikanaca. Pirmjerice, mnogi nacionalni parkovi bili bi dostupni javnosti,  ali njihovi centri za posjetitelje i sanitarne prostorije bile bi zatvorene, a na radnom mjestu neće biti zaposlenika koji čiste smeće ili čuvaju parkirališta. Muzeji, područja parkova i prilazne ceste mogle bi biti zatvorene. Očekuje se i da će većina zaposlenika koji rade u državnim ustanovama biti poslana kući i da neće dobiti plaće. 

To bi moglo utjecati i na sigurnost avioprometa jer u Federalnoj agenciji za sigurnost zračnog prometa radi oko 17.000 ljudi. U to su uključeni i agenti koji se bave protuterorizmom, ali i zaposlenici sigurnosti u zračnim lukama.

Ukoliko se to dogodi između 800.000 i 2.100.000 ljudi ostat će bez plaća ili će osjetiti zbog toga financijske posljedice, piše Washington Post.

Svjestan kaosa koji bi mogao izazvati, Trump zasuo Twitter s bujicom poruka. 

Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS
"Ako Demokrati ne budu dali dovoljno glasova, za blokadu će biti oni krivi. Republikanci u Senatu jučer su bili fantastični!", jedna je od Trumpovih poruka. 

Iako su demokrati bili za proračun, oni ne žele ni čuti za ljubljeni Trumpov projekt izgradnje zida prema južnom susjedu. Iako su u četvrtak navečer članovi zakonodavnog tijela otišli kući optimistični, u petak ujutro dočekao ih je hladan tuš. Shvatili su da im božićni blagdani uopće neće biti mirni i svečani. Demokrati nisu dali podršku razbacivanju novca na ovaj Trumpov predizborni projekt, pa svi očekuju da će se dogoditi najgore, a to je blokada svih vladinih tijela i ureda. Odluka o tome donosit će se u petak popodne, dakle baš prije produženog božićnog vikenda. 

Kako je rekao senator iz Teksasa, republianac John Cornyn, 'magične bi se stvari mogle dogoditi oko Božića, ali one nisu nimalo dobre'. 

Naime, sigurnost američkih granica postala je predmet igre riječi. Hoće li to biti zid s 'velikim i lijepim vratima' kao što je o tome ranije govorio Trump  ili zid sačinjen od 'estetski dotjeranih čeličnih letvica' kako ga sada opisuje? 

Senat je u početku bio spreman izglasati izdvajanje od 1,6 milijardi dolara kako bi se povećala granična sigurnost, no sad republikanci traže 5.000.000.000 dolara za sve oblike osiguranja granice uključujući i gradnju zida. Ovo pitanje odlučit će hoće li zastupnici u petak nakon zasjedanja Senata otići mirno na praznike i prikupiti dovoljno ruku za ovu ideju ili će glasanjem prouzročiti nezapamćeni kaos u Americi. 

Michael Cohen, Donald Trump BIVŠI Top News Trumpa izdao i odvjetnik: "On laže kad zine, ne vjerujte mu"

Zastupnik, senator Brian Schatz, demokrat s Havaja na Twitteru je objavio fotografiju u četvrtak ujutro u osam sati, kako je doletio iz Virginije u Honolulu, da bi se, zbog poziva, odmah vratio natrag u Virginiju.  No, velika je vjerojatnost da se mnogi od njih neće htjeti vratiti.

Pitanje je što će predsjednik učiniti? Jedina osoba na svijetu koja bi mogla predvidjeti što mu je na umu je Trump sam. A u njemu i jest problem. Jer je već objavio na Twitteru da bi radije žrtvovao Vladu i sve državne institucije u zamjenu za izgradnju zida. Zbunjivao je javnost govoreći svojedobno da će natjerati da Meksiko plati sve troškove i to kroz gospodarski rast potaknut novim trgovinskim sporazumom sa SAD-om, koji tek treba ratificirati. 

I u prošlosti je prijetio da će staviti veto na  potrošnju, a zatim ih ipak ljutito potpisivao. 

Očekuje se da bi predsjednik, koji je u petak otišao u Miami na 16-dnevni godišnji odmor mogao prekinuti zimovanje ukoliko doista dođe do blokiranja vlade i državnih ureda i agencija. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 22:22 21.Prosinac 2018.

    idiot