Top News
2871 prikaza

Trump u panici zbog nove knjige koja otkriva kako vlada

Donald Trump
1/2
LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL
Za mjesec i pol dana izlazi dugoočekivana knjiga koju je napisao bard istraživačkog novinarstva, a otkriva kako Trump donosi odluke

Točno na obljetnicu pada tornjeva u New Yorku, dakle 11. rujna, izlazi knjiga koja bi mogla uzdrmati Ameriku slično poput ovog terorističkog napada. 

Napisao ju je Bob Woodward, danas 75-godišnji novinar The Washington Posta, koji se proslavio s kolegom Carlom Bernsteinom 1972. godine otkrivši aferu Watergate koja je srušila američkog predsjednika Richarda Nixona.

Maria Butina, ruska špijunka u SAD MATA HARI Top News Ona je ruska špijunka koja se ugurala u uski Trumpov krug

Ovaj put Woodward, inače istraživački novinar i publicist, dohvatio se aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Njegova 19. knjiga zove se 'Strah:Trump u Bijeloj kući'.

Radio je marljivo na njoj 19 mjeseci i kako je rekao, otkrit će u njoj 'bezbrojne detalje dobro skrivanog života unutar Bijele kuće u mandatu Donalda Trumpa, te kako donosi odluke o glavnim pitanjima vanjske i unutarnje politike'. 

Pisao ju je pod velom tajnovitosti, a naslov knjige odabrao je prema intervjuu koji je Trump dao Woodwardu i njegovom kolegi Robertu Costi u travnju 2016. godine za The Washington Post.  

Costa je tad pitao Trumpa slaže li se s Obaminom izrekom da '..prava moć znači da možete dobiti ono što želite bez da upotrijebite nasilje".

Trump se tad isprva složio: "Pa, mislim da postoji određena istina. , , , Prava snaga leži u respektu. "

Bob Woodward - knjiga | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
No, tada je dodao: "Stvarna je moć je, ... ne želim ni koristiti tu riječ: 'Strah.'"

Woodward, je dobitnik dvije Pulitzerove nagrade, od kojih je prvu dobio zajedno s Bernsteinom upravo za rušenje Nixona, a zatim je afera ekranizirana u filmu 'Svi predsjednikovi ljudi', u kojem je Robert Redford odigrao Woodwarda, a Dustin Hoffman Bernsteina.

Prosječnom gledatelju, kako piše The Washington Post, može se činiti da ta afera s početka 70-ih nije ni završila. Naime, Woodward ovih dana objavljuje knjigu o Trumpu, a njegov kolega Bernstein surađuje s TV stanicom CNN. 

Baš na toj televiziji razgovarao je s Trumpovim bivšim odvjetnikom Michaelom Cohenom koji je izjavio da je spreman posvjedočiti kako je Trump bio svjestan da će se njegov sin Donald Trump J. susresti s Rusima koji su nudili kompromitirajuće materijale o Hillary Clinton.

Donald i Melania Trump Bizarna reakcija Top News Bijela kuća: Melania i Trump se ne svađaju oko tv programa

Woodward je jedan od najprodavanijih američkih suvremenih publicista. Kao i obično, Woodwarda zastupa Robert B. Barnett, moćni odvjetnik iz Washingtona, koji je također pregovarao i sastavio ugovore kad je pisao knjige i o bivšim američkim predsjednicima i predsjedničkim kandidatima kao što su Obame, Georgea W. Bush i Bill Clinton, te Trumpove rivalke Hillary Clinton.

Prije ove knjige napisao je, "Posljednji predsjednikov čovjek", u kojoj je zabilježio priču Alexandera Butterfielda, Nixonovog pomoćnika koji je otkrio postojanje sustava za snimanje u Ovalnom uredu, i koje je na kraju stajalo Nixona ostavke. 

No, sa svojom novom knjigom "Strah", Woodward se vraća onom u čemu je najjači, a to je izvještavanje o američkoj moći i predsjednikovanju u realnom vremenu. 

Bob Woodward - knjiga | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Njegova prethodna djela o američkim predsjednicima, uključujući knjige o Georgeu W. Bushu i Obami, nastojale su se prvenstveno usredotočiti na pojedinačne važne odluke, poput uključivanja u inozemne ratove. Očekuje se da će "Strah" dati bolji uvid u dosadašnji Trumpov mandat.

"Strah" će izazvati veliki interes jer se usredotočuju na Trumpovo predsjedanje i pitanja koja su se rješavala otkako je u Bijeloj kući. 

Ovom knjigom Woodward se pridružio nekolicini onih koji su već 'načeli' Trumpa objavom knjiga poput bivšeg ravnatelja FBI-a Jamesa B. Comeya - koji je napisao "Veća lojalnost", pa Michaela Wolffa, autora knjige "Vatra i bijes Michael Wolffa: Unutar Trumpove Bijele kuće", te upravo objavljena knjiga Trumpovog bivšeg tajnika za medije Seana Spicer, koji je napisao: "Briefing: Politika, Press i predsjednik".

Woodwardova nova knjiga temelji se na njegovom istraživačkom radu i sadrži detalje stotina sati razgovora s izvorima iz Bijele kuće, njihovim bilješkama sa sastanaka, raznim datotekama i dokumentima, te osobnim dnevnicima Trumpovih suradnika, tvrde izdavači. 

"FEAR objavljuje eksplozivne rasprave koje dovode do donošenja odluka u najtajnijim Trumpovim odajama - u Ovalnom uredu, u avionu Air Force One i rezidenciji." 

Donald Trump Na meti FBI-a Top News Snimka razotkrila Trumpa: "Zečicu platite u kešu"

Jonathan Karp, predsjednik uprave u izdavačkoj kući "Simon & Schuster", opisao je Woodwardov rukopis kao "najtočniji i najpedantniji portret jednog predsjednika ikada objavljen tijekom njegovih prvih godina administracije".

Dok je radio na knjizi, Woodward se maksimalno povukao iz javnosti, smanjio je broj televizijskih nastupa i novinskih tekstova.
Prijateljima je rekao da se vraća u dane svoje mladosti. Navečer bi se bez najave pojavio pred kućom poznatih i tražiti od njih intervjue. Rekao je da ga je, pišući ovu knjigu, imao osjećaj da se ponovno rodio.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Lanalatta
    Lanalatta 01:29 01.Kolovoz 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com