Top News
1713 prikaza

Trump šokirao slikom iz Bijele kuće - neviđeni bizarni kič

Slika iz Ovalnog ureda
Andy Thomas/Screenshot
Donald Trump sigurno neće ostati upamćen po svom ukusu, a zadnji 'incident' iz Bijele kuće samo potvrđuje da u Ovalnom uredu stoluje kralj kiča

Donald Trump, poznat po svom vulgarnom (ne)ukusu i ljubavi prema svemu što bliješti zlatno te izjavi kako je Bijela kuća jedna "obična rupa" u Ovalni je ured, logično, donio neke vlastite ukrase, što uključuje i slike.

U emisiji 60 Minutes američkog CBS-a kamera je, makar na tren, uhvatila ulje na platnu koje vidi u predsjedničkom uredu. I taj je trenutak bio dovoljan da se svi bace u analizu. 

Slika iz Ovalnog ureda | Author: Andy Thomas/Screenshot Andy Thomas/Screenshot
Slika Andyja Thomasa, poznatog po slikanju kauboja i scena iz Američkog građanskog rata, po kompoziciji nalikuje na set slika Cassius Marcellus Coolidgea napravljenih između 1894. i 1903. imena "Dogs Playing Poker" koje su, zapravo, služile za reklamne kampanje za cigare, a danas, barem kao ukrasi u interijerima, sinonim su za kič.

Dogs Playing Poker | Author: Cassius Marcellus Coolidge/screensho Cassius Marcellus Coolidge/screensho
Dok je Obama volio modernu umjetnost, a Bush mlađi je u Bijelu kuću dovlačio radove koje je sam napravio (amaterski slika), piše Guardian, Trump je na zidove stavio fotošopiranu fotografiju publike sa inauguracije (gdje ih je namontirano duplo više no što ih je zaista bilo) - Trumpova možda prva laž od sekunde kada je postao predsjednik, te veliku kartu Elektorskog koledža SAD-a koji mu je, iako demokratski, i više no pomogao da bude izabran.

Dogs Playing Poker | Author: Cassius Marcellus Coolidge/screensho Cassius Marcellus Coolidge/screensho
Ulje na platnu spomenutog Thomasa prikazuje Donalda Trumpa koji sjedi za stolom, a okružen je slavnim predsjednicima koji su ujedno bili Republikanci.

Trump je, kaže sam Thomas, nazvao kako bi mu rekao koliko mu se slika sviđa što i ne čudi jer je odeblji, narančasti muškarac s čudnovatom kosom i pretjerano bijelim zubima prikazan gotovo kao - čovjek.

I to kao čovjek, analizira Guardian, s torzom Jona Hamma iz "Momaka s Madisona", a i onaj kaos od sijena na glavi izgleda gotovo pristojno i kompaktno. Dva su detalja pogođena - male porculanske ručice i čaša Coca-cole Light s ledom, Trump navodno popije preko 12 limenki dnevno.

Donald Trump | Author: Andy Thomas/Screenshot Andy Thomas/Screenshot

Za stolom je i, leđima okrenuti, Abraham Lincoln čija Republikanska stranka, ruku na srce, nema baš nikakve veze s ovom današnjom. Neki kažu vrlo osrednji slikar vrlo se vjerojatno ne bi mogao nositi s Lincolnovom prepoznatljivom i impozantnom fizionomijom bez da ode u grotesku (kao da ostatak nije) pa ga je naslikao s leđa, pogledom na bradicu i čašom vode u ruci.

Abraham Lincoln | Author: Andy Thomas/Screenshot Andy Thomas/Screenshot
Tu je i Gerald Ford, u plavoj košulji, naslonjen na stup koji se, rekli bi, kesi u prazno. Guardian kaže da izgleda kao one čudne fotografije koje dobijete unutar okvira kojeg kupite.

Gerald Ford | Author: Andy Thomas/Screenshot Andy Thomas/Screenshot
S boka, u crnom odijelu, tu je i "velikan" Richard Nixon, vjerojatno uzor Trumpu ako ništa drugo onda radi rečenice "ali kada to predsjednik radi, onda to nije ilegalno". Guardian tvrdi da su i Nixonu malo polaskali, više izgleda kao Jack Nicholson. 

Richard Nixon | Author: Andy Thomas/Screenshot Andy Thomas/Screenshot
Bush stariji stoji s lijeve strane, u sivom odijelu i raskopčane košulje, izgleda kao da se zaista fantastično zabavlja. Nalikuje na menadžera koji pokušava u isto vrijeme na sastanku biti vaš šef, ali i vaš prijatelj, piše Guardian.

George Bush Sr. | Author: Andy Thomas/Screenshot Andy Thomas/Screenshot

Dwight Eisenhower, ovaj u žutom koji izgleda kao da se bavi obaranjem ruku, kratko i jasno - ne liči na sebe (Guardian kaže da izgleda kao Fred Astaire), dok Teddy Roosevelt u svom prsluku i s naočalama bez okvira stoji u nekoj nadasve neprirodnoj pozi. To bi valjda trebalo biti kaubojski dignuta noga, i frajerski stav ali ne djeluje tako.

Dwight Eisenhower | Author: Andy Thomas/Screenshot Andy Thomas/Screenshot

Ronald Reagan, u nebesko-plavoj košulji s lijeve strane izgleda opušteno, nacvrcano i kao da se upravo vratio s plaže, dok je kraj njega iz profila prikazan Bush mlađi koji ima svoji vječno namontirani osmijeh, ponekada neprikladan situaciji.

Ronald Reagan | Author: Andy Thomas/Screenshot Andy Thomas/Screenshot
"Kao čovjek koji nema blage veze gdje je, što se oko njega zbiva, a tako nekako zamišljam i njegove dane u Bijeloj kući", piše autorica za Guardian.

George Bush | Author: Andy Thomas/Screenshot Andy Thomas/Screenshot
Treba napomenuti da je autor čiji je Trump veliki obožavatelj naslikao nekoliko varijanti ove slike, kao i prikaz ekipe predsjednika Demokrata oko stola, gdje oko nasmijanog Obame sjede Kennedy, Clinton i drugi.

Demokratski predsjednici na slici Andyja Thomasa | Author: Andy Thomas/Screenshot Andy Thomas/Screenshot

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.