Top News
2514 prikaza

Trump skupljao novac za bolesnu djecu, pa uzeo sebi

Donald Trump, Eric Trump
Andrew Milligan/Press Association/PIXSELL
Gotovo je tragikomična situacija da s jedne strane prikupljaju donacije za djecu oboljelu od raka, a s druge strane ih troše u svojim kompanijama

Na početku je to bila sjajna priča. Bogataši bi kupili karte za ekskluzivni turnir u golfu i svi prihodi su proslijeđeni bolnici St Jude koja se brine za djecu oboljelu od raka. Nakon desetak godina održavanja takvog turnira Eric Trump, drugi sin Donalda Trumpa, prikupio je nekih 11 milijuna dolara za bolnicu.

Najbolje od svega, hvalio se Eric, je učinkovitost organizacije u prikupljanju novca. Teren za golf dobiju besplatno od Donalda, a ni većinu ostalih troškova organizacije ne moraju platiti.

Melania i Donald Trump Sve je u rukopisu Life Analiza stručnjaka: Melania i Donald su isti - plitki i tašti

Međutim, istraga Forbesa pokazuje da nije sve tako krasno te da postoje ozbiljne sumnje da su milijuni dolara utrošeni na neke druge stvari. Prvo, teren za golf nije bio besplatan i tu je otišlo negdje oko milijun dolara. Forbesovi stručni sugovornici kažu da takvi troškovi izlaze izvan okvira bilo kakvih uobičajenih troškova za održavanje jednodnevnog turnira. Zatim, preko Donaldove osobne zaklade je prebačeno stotinjak tisuća dolara u Trumpovu kompaniju, a bilo je namijenjeno djeci s rakom. Kao vrhunac svega, potrošeno je oko pola milijuna dolara na donacije drugim dobrotvornim organizacijama, a neke od njih su kasnije unajmljivale Trumpove terene za golf. Sve to, čini se, protivi se američkim pravilima kojih se dobrotvorne organizacije moraju pridržavati.

Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS

Povlači se i pitanje mogu li Donaldovi sinovi ikad doista biti potpuno neovisni od utjecaja njihovog oca, a posebno kad se uzme u obzir da je američki predsjednik osobno naredio naplaćivanje terena za golf. Naime, Ericova zaklada doista i jest dobivala terene besplatno, ali kad je Donald to čuo, poludio je i rekao: "Nije me briga je li riječ o mom sinu. Svi moraju platiti". Zbog toga su troškovi organizacije skočili s pedesetak tisuća dolara na 142.000 dolara.

Istini za volju, Donaldova dobrotvorna organizacija donirala je 100.000 dolara Ericovoj organizaciji kako ne bi osjetili taj skok troškova, ali Forbes upozorava da to više liči na pranje novca nego na donacije. Naime, Donaldova dobrotvorna organizacija dobila je novac od vanjskih donora koji su očekivali da će taj novac ići u dobrotvorne svrhe. Novac doista i jest uplaćen dobrotvornoj organizaciji, ali je na kraju potrošen na Trumpovim terenima za golf.

Jared Kushner Bivši šarmer Top News Pravo lice Trumpova zeta: "On je se*onja"

Idućih godina su troškovi najma terena konstantno rasli da bi 2015. dosegli čak 322.000 dolara. Nitko nije mogao otkriti na što je točno taj novac potrošen, sjetimo se da su to sve bile donacije djeci oboljeloj od raka, pa čak ni bivši zaposlenici baš tog Trumpovog golf kluba.

Nije tu kraj sumnjivih transakcija. 2013. i 2014. godine je Ericova zaklada platila 15.000 dolara za gala večeru u organizaciji Little Baby Face Foundation, a oni su idućih godina potrošili stotinjak tisuća dolara za organizaciju turnira na Trumpovim terenima za golf. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 07:46 10.Lipanj 2017.

    svaki narod ima vlast kakovu i zasluzuje pa tak i ameri. trump je bas po njihovoj mjeri-postuje jedinog si boga-dolar