Top News
671 prikaza

Trump Rusima otkrio tko mu je povjerljivi špijun iz ISIL-a

Donald Trump
REUTERS
"Dobio sam jednu odličnu informaciju. Imam ljude koji me o odličnim informacijama brifiraju svaki dan", hvalio se

I opet se oko Donalda Trumpa vuku "ruski repovi". Samo dan nakon što je američki predsjednik najurio direktora FBI-a Jamesa Comeyja, prvo s objašnjenjem da je riječ o "Clintoničinim mailovima", a poslije uz Trumpov komentar da je pri potpisivanju otkaza Comeyju "imao na umu onu rusku stvar", Trump s najvišim dužnosnicima Ruske Federacije podijelio najosjetljivije obavještajne podatke. Ono na što se lupa žig "top secret".

Nešto konkretnije, riječ je o opasnosti od ISIL-a povezana s laptopima u putničkim avionima. Za kontroverznu situaciju s Comeyjem američkog predsjednika u SAD-u sve manje uvijeno optužuju da ga je najurio zato što je ovaj stao istraživati Trumpove navodne veze s Moskvom u vrijeme predizborne kampanje iz prošle godine.

Da bi Washington Post potom izišao s informacijom da je predsjednik Moskvi proslijedio tako osjetljive obavještajne podatke koji su bili poznati tek malo kojoj obavještajnoj agenciji u SAD-u. Priča se zavrtjela, samo s tek blijedom naznakom o čemu je točno riječ. Independent je zato složio što je uopće u ovom trenutku poznato.

Malo tko o tome uopće ima pojma

Informaciju je podijelio s Rusijom na temelju sporazuma o partnerstvu s tom zemljom. Posljednji materijal tako je osjetljive prirode da nije poznat mnogima od američkih saveznika.

Tko je izvor povjerljive informacije

Odakle potječu podaci koje je Trump podijelio, nije jasno. Ono što je Washington post otkrio jest da je riječ o izvoru iz "unutarnjih krugova Islamske države". Na tom mjestu se nazire i prava priroda problema.

To nije ilegalno podijelio

Donald Trump s predsjedničkim ovlastima ima pravo deklasificirati bilo što. U tom dijelu stvar je jasna. Manje je jasno je li pritom prekršio neke međunarodne sporazume ili međunarodno pravo.

Dan nakon protjerivanja Comeyja...

Najpopularnija teza o Trumpovom udaru na direktora FBI-a jest da je to posljedica toga što je FBI istraživao veze između predsjedničke kampanje Donalda Trumpa i Kremlja. U tom slučaju to bila opstrukcija pravosuđa, nešto što je podjednako kobno za predsjednika kao i bilo kojeg drugog građanina SAD-a.

Nije problem u samoj informaciji, nego u...

Nego u tome što je sama informacija takve prirode da se iz nje može zaključiti tko je saveznik koji je SAD-u dostavio informaciju o ISIL-u. Ili bi Moskva preko toga mogla razumjeti obavještajne tehnike SAD-a koje je pritom koristila. To bi, navodno, moglo utjecati na zatvaranje nekih američkih obavještajnih kanala.

Tko je to osobno čuo od Trumpa?

Čuli su ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov i još jedna osoba. "Dobio sam jednu odličnu informaciju. Imam ljude koji me o odličnim informacijama brifiraju svaki dan", u svom je stilu tada kazao Lavrovu Trump, a prema svjedočenju izvora Washington posta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.