Top News
1029 prikaza

Trump od Saudijaca dobio darove vrijedne milijune

Donald Trump u posjetu Saudijskoj Arabiji, sa Salmanom bin Abdulazizom al Saudijem
YouTube
Prije izbora je H. Clinton nabijao na nos 'zločinačku monarhiju' koja je 'nju darivala'

Tijekom predsjedničke kampanje, Donald Trump napao je Hillary Clinton zbog prihvaćanja novca iz Kraljevine Saudijske Arabije. The Daily Beast danas primjećuje da joj je tijekom jedne od rasprava prigovorio: "To su ljudi koji ubijaju i užasno tretiraju žene, a vi od njih ipak uzimate".

To je bilo prije nego što je Trump otišao u svoj prvi posjet Saudijskoj Arabiji - i prihvatio desetke darova iz kraljevstva. Tijekom Trumpovog posjeta, Bijela kuća prihvatila je najmanje 83 zasebnih darova iz Saudijske Arabije, prema dokumentu The Daily Beast koji je na zahtjev dobio od State Departmenta.

Donald Trump Stežu obruč? Top News Psihijatri upozorili: "Trump nije svoj, lud je i opasan"

Darovi su u rasponu od regala ("Ilustracija s prikazom predsjednika Trumpa"), borilačke opreme (više mačeva, bodeža) do ukrasnih predmeta (bodež od čistog srebra u koricama s biserima).

Zabavni se kako darovi već mogu biti, oni su simbol ozbiljnijeg pitanja: Trumpov se zbližio s režimom Saudijske Arabije, što je snažan zaokret od retorike iz kampanje. Tijekom kampanje, Trump je optužio režim za sve, od toga da je dgovoran za 11. rujna, do toga "da nas obešteti na način na koji trebamo biti obeštećeni", odlazeći dotle da prijeti prestankom kupovanja nafte ukoliko se Saudijska Arabija ne prilagodi SAD-u.

Trumpova odluka da prvi posjet novog predsjednika bude u Saudijskoj Arabiji jedinstvena je u dugogodišnjoj predsjedničkoj tradiciji da mjesto prvog posjeta budu Meksiko ili Kanada. "Trumpova odluka o posjetu Saudijskoj zemlji jasno je signaliza da mu je prioritet izgrađivanje odnosa s najvećim kupcem oružja u svijetu", rekla je Sarah Leah Whitson, izvršna direktorica Human Rights Watcha za Srednji istok i Sjevernu Afriku.

Ništa manje vrijedno za primijetiti je i ponašanje njegove administracije tijekom posjeta. Vlada s Trumpom tada je najavila sporazum o kupoprodaji oružja sa Saudijcima od 110 milijardi dolara, u ukupnom iznosu od 350 milijardi dolara tijekom 10 godina. To je bio odlučujući preokret u politici u odnosu na Obaminu administraciju koja je 2016. odlučila blokirati prodaju određenih vrsta oružja režimu zbog poginulih civila u ratu u Jemenu.

Kao što je to rekla Whitson, "Trumpova administracija je u približavanju Saudijskoj Arabiji otišla dalje od bilo koje prethodne američke administracije, ne samo u pogledu neograničene prodaje oružje nego i odbijanja kritiziranja zločinačkih povreda ljudskih prava u samoj kraljevini, kao i katastrofalne vojne kampanje u Jemenu". Istog je mišljenja i Kristine Beckerle, istražiteljica Human Rights Watcha, specijalizirana za zaljevske zemlje: "Otkako je Trump postao predsjednik, vidite pravu eskalaciju onoga što SAD radi u Jemenu".

Theresa May U škripcu Top News May taji dokaze da S. Arabija širi terorizam

Beckerlie navodi dramatičan porast udara dronovima i američkih vojnih, kopnenih operacija u zemlji u Jemenu kao dokaz povećane uključenosti Trumpove administracije u tom ratu u sukob. U međuvremenu, Jemen je najsiromašnija zemlja u regiji opustošena epidemijom kolere koju je Oxfam nedavno nazvao "najvećom zabilježenom u povijesti". "Nema sumnje da Saudijci smatraju da sada imaju punu slobodu nastaviti sa svime što žele, što znači daljnja zlostavljanja, ekstremizam i destabilizaciju u regiji", rekla je Whitson.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.