Top News
893 prikaza

'Trump je dovlačio šljakere, skupovi su mu bili prazni'

Anthony Scaramucci
REUTERS
Bivši predsjednikov šef komunikacija piše da nije davao pet para da bi milijarder mogao osvojiti izbore

Bilo je to manje od pola godine uoči američkih predsjedničkih izbora 2016. Donald Trump je letio svojim privatnim mlažnjakom prema Albuquerqueu u Novom Meksiku gdje ga je čekao njegov predizborni skup. U tom trenutku politika je bila zadnja stvar koju je imao na umu. Anthony Scaramucci u svojoj knjizi "Trump: The Blue-Collar President", iz koje New York Post prenosi nekoliko vrućih izvadaka, opisuje da je pred Trumpom na stolu bilo mnoštvo dokumenata i fajlova iz tri velike kutije.

Anthony Scaramucci Anthony Scaramucci Top News Trump uzeo PR-a koji je za njega govorio da je nasilnik i lažnjak

"Trump ih je gledao onako kako bih ja gledao veliki tanjur špageta u vrijeme večere", pisao je rekordno kratkoročni šef komunikacija Bijele kuće iz 2017.

Scaramucci je tada bio dijelom Trumpovog financijskog odbora i bio je zabrinut jer je do govora preostalo još samo tri sata.

"Za ime Boga, čime se to bavite?", pitao ga je, a Trump mu je odgovorio:

"Ugovorima za opremu dizala. Za ove nove stambene zgrade."

Trump mu je tvrdio da se za govor već pripremio. Pokazao mu je, kao dokaz, jedan jedini list papira s tri točke ispisane rukom. A malo prije nego što će izaći iz aviona, samozadovoljno se nasmiješio Scaramucciju:

"Misliš li da i Hillary ovo radi? Da vodi biznis iz svog aviona za kampanju?"

Nije to bilo niti ponašanje niti su to bili postupci nekoga tko bi odavao neku žestoku namjeru da pobijedi na izborima. Scaramucci u skladu s time navodi da uopće nije očekivao da bi Trump mogao pobijediti na izborima. U knjizi on otkriva i drugi razlog zašto je tako mislio.

Donald Trump Velike promjene Top News Pokolj u Bijeloj kući: Svi u šoku, ovo se nikad nije dogodilo

"Činilo se, barem na televiziji, kao da je dvorana bila krcata oduševljenim fanovima. Poslije sam od nekoliko prijatelja iz kampanje doznao da je to sve bilo lažirano. Uopće nije bilo nekog velikog mnoštva. Naprosto su radnicima s građevine podijelili majice 'Učinimo Ameriku opet velikom' i poredali su ih gusto uz balkon kako bi mjesto izgledalo puno."

Scaramucci kaže da mu nije bilo lako kad je s Trumpom ušao u Bijelu kuću. Napisao je da mu je glavni Trumpov strateg Steve Bannon prijetio kada je čuo da ga je Trump imenovao šefom komunikacija Bijele kuće 21. srpnja 2017.

"Ti imaš ravno nula šanse postati direktor komunikacija Bijele kuće. Nula", govorio mu je na telefon.

Scaramucci je na to otišao do Trumpa i rekao mu što se dogodilo, usput mu obećavši da će pronaći i najuriti sve one koji odaju podatke. A onda je Trump sazvao sastanak u Ovalnom uredu sa Scaramuccijem, predstojnikom ureda Reinceom Priebusom i Bannonom.

"Vas dvojica ste oni koji najviše iznose vani podatke odavde", rekao je Trump, gledajući u Priebusa i Bannona.

"Ne dam da itko od vas napada Anthonyja", kazao je, a Priebus je uskoro podnio ostavku, 31. srpnja 2017.

Anthony Scaramucci Anthony Scaramucci Top News Trumpov PR: "Nisam ja Bannon da ga pušim sam sebi"

Zanimljivo je da je Scaramucci bio taj koji je 27. srpnja dao vrlo neobičan, eksplozivni intervju New Yorkeru u kojem je za Bannona rekao da on "puši svoj vlastiti k***c", a za Priebusa da da je "je***ni paranoidni shizofrenik, paranoik". Samo deset dana otkako je Scaramucci imenovan na funkciju, telefon mu je isključen i istog dana kada je Priebus podnio ostavku, umjesto Scaramuccija imenovan je novi šef komunikacija, John Kelly. I pozvao ga je u svoj novi ured.

"Rekao mi je da nije mislio da bih ja ikada bio u stanju preživjeti onakav telefonski razgovor s Ryanom Lizza. Ne u ovom gradu", pisao je Scaramucci.

Odnosilo se to na novinara kojega je Scaramucci nazvao duboko u noć kako bi ga ljutito pitao odakle mu podaci koje je ovaj te večeri objavio na Twitteru o jednom specifičnom sastanku Donalda i Melanije Trump s još nekim ljudima. Scaramucci je bio ljutit i tu je vulgarno popljuvao Bannona i Priebusa kao one koji novinarima prenose što se događa u Bijeloj kući.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.