Top News
36276 prikaza

Trump ima rješenje za Kosovo i nikome se neće svidjeti

Donald Trump
CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
Američki predsjednik želi pokazati da Europa ne može riješiti balkanski problem

Pismima koja je uputio predsjednicima Srbije i Kosova Donald Trump pokušava preuzeti ključnu ulogu u rješenju kosovskog problema od EU, piše srpski Blic.

Američki predsjednik je, na iznenađenje Vučića i Tačija, ali i europskih dužnosnika, 14. prosinca poslao pismo gdje poziva dvije strane na postizanje sporazuma jer je sad jedinstvena prilika za to. Tako je razgraničenje i službeno stavljeno na stol.

Kako kažu izvori Blica iz diplomatskih krugova u Washingtonu, na Trumpa su vjerojatno utjecali savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton i državni tajnik Mike Pompeo koji su mjesecima ranije bili posvećeni ovom pitanju.

"Ne sumnjamo da je ovo pokušaj Amerike za povratak utjecaja na Balkanu. Ono što je Macron pokušao uraditi u Parizu prošlog mjeseca sada očito pokušava i Trump", kazao je izvor Blica.

Donald Trump i Vladimir Putin VIŠE NEMA SUMNJE Top News Novi dokument dokazuje da su Rusi zaista namjestili Trumpa

Macron je u Parizu, na obilježavanju stogodišnjice od kraja Prvog svjetskog rata, imao namjeru objaviti sporazum između Beograda i Prištine. Nadao se da će tijekom posjete Vučić i Tači dođi do kompromisa, a da će njemu pripasti čast objave sporazuma. Plan je propao zbog kosovskog uvođenja carina na srpske proizvode, a kasnije i uspostavljanja vojske Kosova.

"Za službeni Bruxelles ovako otvorena Trumpova ponuda je veliko iznenađenje, a Amerika želi pokazati kako je EU nesposobna riješiti kosovski problem", kaže izvor Blica iz Washingtona.

Trump je u pismu Tačiju naglasio spremnost Washingtona na pružanje pomoći u naporima za ostvarivanje dogovora koji bi uzeo u obzir interese Kosova i Srbije. 

Američki predsjednik je istaknuo da je Kosovo ključni parter Washingtona za očuvanje mira i stabilnosti u Europi. 

"Ne iskoristi li se ova jedinstvena prilika, bio bi to tragičan korak unatrag budući da se šansa za postizanje mira neće ponoviti u dogledno vrijeme", piše Trump u svom pismu.

"Spremni smo vam pomoći u naporima da postignete sporazum koji uvažava interese i Kosova i Srbije. Takav sporazum je nadohvat ruke. Biti će mi drago da ugostim vas i predsjednika Aleksandra Vučića u Bijeloj kući da proslavimo ono što bi predstavljalo povijesni sporazum”, naveo je Trump u pismu Thaçiju.

Predrag Matijević Gospodarstvo Ekonomix Srpski kralj mesa drži hrvatsku poljoprivredu

Američki Politico objavio je i da je Vučić dobio isto pismo.

Pismo je komentirao i sami srpski predsjednik govoreći da je to pokazatelj američke spremnosti na pomaganje, ali i da SAD podržava kompromisno rješenje. 

"Ne mislim da će biti lako niti jednostavno, ali nemamo alternativo. Moramo tražiti rješenje da neko loše ne bi pronašlo nas", kazao je srpski predsjednik i dodao da u mirovnom procesu trebaju svi sudjelovati. "I Europljani i UN i Rusi i naši kineski partneri".

Iako bi napredak bio poželjan i dobar, Vučić kaže da je rješenje daleko. Srpski predsjednik navodi i da je u Bruxellesu imao razgovore s europskim službenicima Donaldom Tuskom i Federicom Mogherini. "Naše je bilo da razgovaramo, stvari su nam što se tiče ekonomije dobre, a ono što nam sve kvari su stvari Kosova", naveo je on.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Bobo Petric
    boro 11:28 21.Prosinac 2018.

    Kosovo je uvijek bilo srpsko. To priznaju i Albanci, za razliku od njihovih političara i jasno, mrzitelja svega, pa i Srba.

  • Avatar Tamara Rogic
    pravafreundin 08:07 21.Prosinac 2018.

    kakav sporazum sa Srbima, pa svi znamo da oni imaju tenzije ka Kosovu i da ga svojataju kao da je to njihova zemlja. Neka ih albanci maltretiraju na Kosovu i sve srbe protjeraju od tamo jer im tamo nije mjesto

  • živadin 04:33 21.Prosinac 2018.

    Oluja ... odnosno "Traktorijada", kako ju od milja nazivamo, ... bila je rješenje u Hrvatskoj ...