Top News
957 prikaza

Trump i Putin: Jedan o drugom mislimo sve najbolje

Vladimir Putin, Donald Trump
1/5
SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
Predsjednici SAD-a i Rusije složili su se da jedan drugom nije nezakonito pomogao na izborima

Susreli su se na samitu u Vijetnamu „dva ili tri puta“ tijekom dva dana, kako je rekao Donald Trump, nakon čega su jedan od drugom imali samo riječi hvale. „Čini se da jedan od drugom imamo jako dobar dojam, dobar odnos s obzirom da se ne poznajemo baš najbolje“, prenio je BBC News Trumpove riječi. „On je vrlo pristojna osoba i s njim je lako“, prenio je i riječi Vladimira Putina.

Američki predsjednik odgovorio je i na pitanje novinara o tome što ruski predsjednik kaže o optužbama u SAD-u da se Kremlj direktno miješao u predizbornu kampanju u SAD-u. „Možete ga pitati puno puta... on se apsolutno nije miješao u naše izbore... Rekao je da se nije miješao. Rekao je da se nije miješao. Pitao sam ga opet“, rekao je Trump.

Donald Trump i sin Donald Trump Novi zaplet Top News Amerika u kaosu: Ovo su mailovi Trumpovog sina Rusima!

Optužbe inače idu u tom smjeru da je odnose s ruskim diplomatima imalo nekoliko ljudi koji su prošli baš i njegovu administraciju, te da je ruski utjecaj na predizbornu kampanju išao u smjeru pobjede upravo Donalda Trumpa. Oni su se inače susreli na sastanku APEC-a u Da Nangu, lučkom gradu poznatom iz udžbenika o ratu u Vijetnamu.

Trump je u Vijetnamu odbio priznati da postoji konsenzus u američkoj obavještajnoj zajednici o tome da je Rusija bila iza hakerskog upada u e-mailove Demokratske stranke koji je na izborima mogao naštetiti, i to jako, isključivo njegovog suparnici Hillary Clinton. „Sve oko 'ruskog dosijea' u SAD-u posljedica je nastavka internih političkih borbi u SAD-u“, kazao je Putin.

Tijekom samita njih dvojica su dogovorili zajedničku izjavu o tome da SAD i Rusija nastavljaju borbu protiv ISIL-a u Siriji. No, u Siriji je situacija takva da su i ruske i američke snage proteklih mjeseci jedna drugoj imale za spočitati mnoštvo podmetanja u inače nezaustavljivom jurišu s jedne strane sirijskih vladinih snaga, s druge sirijskih kurdskih snaga protiv ISIL-a.

Kolinda Grabar Kitarović i Donald Trump Geopolitika Top News Otkrivamo: Evo zašto Trump voli Kolindu

Sve se otvorenije govori o opasnosti budućeg otvorenog sukoba između vlade u Damasku i Kurda iz svoje autonomne zone na sjeverozapadu zemlje čim se do kraja slomi ISIL u Siriji i Iraku, što je udaljeno možda još samo koji tjedan, te nakon što Sirijska vojska obavi svoju predstojeću ofenzivu protiv al-Kaidinih džihadističkih skupina na zapadu zemlje.

U nekim trenucima na terenu u Siriji američke i ruske snage umalo su ušle u direktan konflikt. Prvo u rujnu 2016. kad su kod grada Deir Ezzora na istoku zemlje američki bombarderi, kako je Pentagon naknadno izvijestio, slučajno udarili po položajima Sirijske vojske i pobili 110 vojnika. Deir Ezzor je tada bio u teškom i kritičnom okruženju ISIL-a i nakon tog udara američkih bombardera ISIL se naglo probio duboko u enklavu, presjekavši je na pola, te je grad umalo pao.

Drugi put kad su se Sirijska vojska i prokurdski SDF „utrkivali“ za naftna polja oko grada Raqqa i sam grad u lipnju ove godine, da bi američki lovci srušili jedan sirijski lovac. Pritom je SDF optuživao Sirijsku vojsku da otvara vatru na njih. U tom trenutku SAD i Rusija došli su na rub direktnog sukoba.

Donald Trump Protiv Irana Top News Trump uništava najvažniji Obamin sporazum

Trumpova i Putinova adminstracija, povrh svega, o Iranu imaju apsolutno oprečne stavove, točnije oko nuklearnog sporazuma s Teheranom, što je bio možda i najveći diplomatski i vanjskopolitički uspjeh Baracka Obame. Trump je izrazito agresivan prema Iranu. Ipak, sad kad su se susreli u Vijetnamu, između njih je med i mlijeko.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.