Top News
878 prikaza

Trudeau je u politici ono što je mačka na Youtubeu videu

Justin Trudeau
1/7
REUTERS
Popularni kanadski premijer vješto navigira uzburkanim morima društvenih mreža

Nećemo pretjerati ako kažemo da je Justin Trudeau jedan od najpopularnijih političara zapadnog svijeta. Uspješno je pričao o kvantnoj fizici, naslikavao se u nevjerojatnim situacijama, a nedavno je protrčao kraj grupe kanadskih tinejdžera dok su čekali početak zabave.

Svaki put, praktički bez iznimke, su brojni popratili Justina i njegove zgode. Jednom kad se ispostavilo da je Trudeaua i tinejdžere uslikao njegov službeni fotograf, neki Kanađani su se s pravom počeli pitati zašto mediji stalno padaju na jednu te istu foru. Kako prenosi britanski Guardian, čak i najspontaniji susreti su u politici pomno isplanirani.

Pa tako i ovaj posljednji, spontani, susret Justina i tinejdžera. Fotograf je morao otići daleko naprijed ispred planirane rute trčanja, pripremiti opremu, odabrati kadar i okinuti fotografiju u baš pravom trenutku. "Ono što u jednom trenutku izgleda kao ugodni i spontani trenutak, sve više se čini kao pripremljeni igrokaz, ustvrdio je reporter Aaron Hutchins.

Justin Trudeau | Author: REUTERS REUTERS

Kolumnistica kanadske javne televizije, Robyn Urback, znatno je kritičnija prema svima. "Da je to prvi put da su mediji nasjeli na Justinovu planiranu samopromidžbu, bilo bi im lakše za oprostiti", piše ona.

Trudeau je pravi savant kad je riječ o društvenim mrežama, pisao je prošle godine Jesse Brown: "Trudeau je politički ekvivalent snimke psića na YouTubeu. Svakog tjedna on ima neku novu priču za podijeliti, a naše društvene mreže su prepune fotografija privlačnog mladog političara koji se druži s pandama, grli izbjeglice i slučajno ga slikaju dok trči šumom bez majice. Dva puta".

Sve to služi kao dimna zavjesa za neke malo nezgodnije političke teme. Postavlja se pitanje kako njegova vlada istovremeno tvrdi da se bori protiv klimatskih promjena i podržava gradnju dvaju novih naftovoda u Kanadi. Zašto su potpisali prodaju vojnih vozila Saudijskoj Arabiji vrijednu 15 milijardi kanadskih dolara, usprkos bojaznima da će ih kraljevska obitelj koristiti za gušenje mogućih građanskih nemira.

"Naša je odgovornost da razlikujemo između promidžbe i vijesti, a fotografija nastala aparatom službenog fotografa nije slučajnost i nije vijest. Trebali bismo to znati", kritična je Urbackova.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.