Top News
3480 prikaza

Potop: Theresu May 'pokopali' na izborima

Theresa May
Press Association/PIXSELL
Izgubila je ogromno vodstvo u anketama, izgubila je većinu u parlamentu, a čini se da će izgubiti i fotelju

Pametan čovjek jednom prilikom je rekao da u parlamentarnom sustavu nema pobjednika i gubitnika, stranke samo dobivaju različit broj glasova. Mogla bi to postati mantra britanske premijerke Therese May nakon što se završi s prebrojavanjem glasova izvanrednih parlamentarnih izbora održanih u četvrtak diljem Velike Britanije.

Prema posljednjim dostupnim projekcijama, Mayini Konzervativci su najveća parlamentarna stranka s 318 zastupnika, ali to predstavlja gubitak od 13 ruku u donjem domu britanskog parlamenta. Kako god se okrene, to je poražavajući rezultat za Konzervativce. 

Laburisti Jeremyja Corbina trebali bi osvojiti 267 zastupničkih mjesta što je ogroman skok od čak 35 zastupnika, a najveći gubitnici bi trebali biti škotski nacionalisti koji, prema trenutačnim procjenama, gube 24 zastupnika.

Jeremy Corbyn nakon glasanja | Author: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL

May je odlučila povećati svoju parlamentarnu većinu kako bi lakše provela sve odluke, kako domaće, tako i odluke povezane s Brexitom. Tada, prije dva mjeseca, imala je stabilnu većinu od 17 parlamentaraca, ali posljednja ispitivanja javnog mnijenja pokazivala su da se vodstvo Mayinih Konzervativaca iz dana u dan povećava. Anketa YouGova pokazala je da bi čak 44% ispitanika glasalo za Konzervativce, dok bi manje od četvrtine Britanaca glasalo za laburiste.

Britanci su bili uvjereni da je najturbulentnije razdoblje iza njih i da će se vladajući posvetiti izglasavanju i pregovaranju Brexita, ali May je odlučila pokušati povećati svoje vodstvo da bi lakše izglasala neke ključne zakone.

Da bi uopće imala većinu parlamentu, May nasušno treba podršku manjih stranaka. Izgledni kandidati su Unionisti iz Sjeverne Irske, ali zbog nedavnih zakona gdje zastupnici iz jedne države ne mogu specifično glasati o zakonima koji se tiču Engleske, takva koalicija je teško održiva. Na stranu čak i to što su Unionisti bili protivnici Brexita i to što su oni daleko konzervativniji u svojim stavovima nego više centristički nastrojeni Torijevci.

Trenutačno najčešće spominjana opcija su novi izvanredni izbori, a među konzervativcima su sve glasniji zahtjevi za Mayinom ostavkom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.