Top News
140 prikaza

Tomašević: . Odlučan sam u tome da CGO u Resniku provedemo do kraja

Sandra Šimunović/PIXSELL
To je glavni razlog zbog kojeg se u zadnjih 20 godina odlagalište Jakuševec nije zatvorilo. Oni koji sad kritiziraju lokaciju CGO-a ne nude nikakvu alternativu

Tomislav Tomašević pred zagrebačke je gradske zastupnike u srijedu došao s jednom od najvažnijih tema u svojemu mandatu - gradnjom Centra za gospodarenje otpadom u Resniku (CGO). Zna se tko mu neće dati podršku, no gradonačelnik metropole ima argumente koje je pojasnio prije sjednice gradske skupštine.

Kako odgovarate na kritike oporbe i stanovnika Resnika o lokaciji za CGO?

Želimo da se vidi ono što je ključna stvar, a to je da nijedna politička opcija do sada nije imala hrabrosti odrediti lokaciju za CGO bilo kakve tehnologije, da se zatvori Jakuševec. To je glavni razlog zbog kojeg se u zadnjih 20 godina odlagalište Jakuševec nije zatvorilo. Oni koji sad kritiziraju lokaciju CGO-a ne nude nikakvu alternativu. Odlučan sam u tome da provedemo tu stvar do kraja.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

Zašto su zastupnicima poslali sažetak, a ne cijelu studiju izvedivosti?

Taj sažetak sadrži više od 50 stranica te sve ključne informacije o projektu gradnje CGO-a Resnik, o tehnologiji obrade otpada, kapacitetima, troškovima i utjecaju na okoliš. Mnoge skupštine nisu ni upućivale studije ne glasanje kad su gradile CGO, to nije obaveza. Ovo nije sažetak od pet stranica, a reakcije razvojnih banaka s kojima razgovaramo o kreditiranju pokazuju nam da je ovo jedan od najvećih sažetaka i da su sve informacije unutra, što nije uobičajeno.

Hoće li Zagreb skupo platiti raskid ugovora o pročistaču?

Kako bismo realizirali Resnik, da moramo za svaki korak dobivati suglasnost koncesionara? A reći ću i to da je 2019. zakonom u Hrvatskoj zabranjeno da usluga pročišćavanja ide privatnim tvrtkama, to mogu raditi javna poduzeća. Jedini su Zagreb i Zaprešić imali privatnike, s tim da ga Zaprešić više nema.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:34 30.Siječanj 2024.

    paljenje smeca vani toga nema nigdje vise