Top News
17281 prikaza

Todorića drže u šaci: "Što Putin želi, oni će uraditi"

Ivica Todorić
Robert Anić/PIXSELL
Imali su velike udjele u američkim društvenim mrežama što je posebno kontroverzno kad se uzme u obzir utjecaj ruske kampanje na prethodnim američkim predsjedničkim izborima

Veliki investitor Twittera i Facebooka imao je financijske veze s dvije ruske državne tvrtke poznatije kao operativci za politički osjetljive poslove Kremlja, pokazuju nedavno otkriveni dokumenti

Zapisi pokazuju da je jedna od tvrtki u vlasništvu Kremlja, VTB Bank, u tišini usmjerila 191 milijun dolara u investicijski fond DST Global, koji je koristio taj novac za kupnju velikog udjela u Twitteru 2011. godine. Također pokazuju da je Gazprom snažno financirao offshore tvrtku koja se udružila s DST Globalom u velikom ulaganju u Facebook.

Utemeljitelj DST Globala, ruski milijarder Yuri Milner i drugi partneri u sporazumima ostvarili su veliku dobit kad su prodali svoje uloge ubrzo nakon Facebookove inicijalne javne ponude 2012. godinu i Twittera 2013. godine.

Novinari ICIJ-a, koji su i objavili dokumente, napominju da nema naznaka da je Kremlj stekao utjecaj na Twitteru ili Facebooku ili je imao povlaštene informacije o tvrtkama kao rezultat ulaganja povezanih s Milnerom. No, objava dokumenata pokazuje da su godinama prije nego što je Rusija upala u američke predsjedničke izbore, Kremlj imao financijski interes u američkim društvenim medijima.

Vladimir Putin Šef Rusije Top News Putinova megalomanija - na što je potrošio 30 milijardi dolara

Ova otkrića dolaze u vrijeme kada Kongres istražuje ulogu američkih tehnoloških kompanija u širenju ruskih dezinformacija tijekom predsjedničke kampanje Donalda Trumpa.

Javno je poznato da je Milner složio investicije u gigante društvenih mreža, ali do sad nije bilo poznata da su ulaganja bila povezana s Putinovim prijateljima iz vlade.

Facebook i Twitter tvrde da su temeljito razmotrili Milnerove investicije.

Kao odgovor na pitanja ICIJ-a i njegovih partnera, Milner je rekao kako ulaganja, uključujući Twitter i Facebook, uvijek temelje na poslovnim zaslugama i nemaju nikakve veze s politikom.

Logo Facebooka s ruskom zastavom | Author: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL

Milner je priznao da je ruska banka VTB bila jedan od partnera koji su doprinijeli ulaganju u Twitter, kao i ulaganja DST Globala u kinesku internet trgovinu JD.com. Rekao je da je manje od pet posto investicijskih sredstava njegove firme došlo od ruskih vladinih institucija.

Istaknuo je kako je VTB banka pasivni investitor u Twitteru kojeg je organizirao njegov investicijski fond DST Global. Kazao je kako ruska banka, kao i svi njegovi ograničeni partneri, nisu stekli kontrolu nad Twitterom ili DST Globalovim investicijama.

Milner je izjavio kako nije bio svjestan mogućih financijskih veza između podružnice Gazproma i DST Globala, sve dok ICIJ i njegovi partneri ga nisu kontaktirali s pitanjima sredinom rujna.

Gazprom je najveća ruska korporacija u državnom vlasništvu, a VTB je druga najveća banka u Rusiji. Pitanja vezana za ulaganja u društvene medije SAD-a su osjetljiva zbog kontroverznih povijesti tvrtki i veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ostalim dužnosnicima Kremlja. Hrvatskoj publici je VTB poznat kao jedan od najvećih vjerovnika posrnulom Agrokoru, a svojevremeno je Peđa Grbin ustvrdio da su možda imali svog utjecaja i u famoznom lexu Agrokor. Objavljena je informacija da lex Agrokor nije pripreman samo od strane Vlade, već da je angažirano i odvjetničko društvo za koje postoje indicije da je povezano s VTB bankom", rekao je Grbin u travnju ove godine.

Agrokor je VTB-u dužan oko 300 milijuna eura, barem prema posljednjim javno dostupnim informacijama.

Američka vlada sankcionirala je VTB 2014. godine kao odgovor na rusku invaziju na Krim. DST Global je do tada već bio prodao svoj udio na Twitteru.

Vladimir Putin Nestao vođa Top News Kako bi Rusija izgledala bez Putina?

Podružnicom Gazproma povezanom s Milnerovim investicijama u Facebook - Gazprom Investholding - upravljao je više od desetljeća Alisher Usmanov, politički povezanim Uzbekistarskim milijarderom.

Uz vođenje podružnice u državnom vlasništvu, Usmanov je također bio veliki privatni investitor. Izgradio je osobne udjele u raznim industrijama, uključujući partnerstvo s Milnerom na Facebooku i Twitteru, ali i drugim investicijama u tehnološkim tvrtkama.

Kremlj je koristio Gazprom Investholding za "politički i strateški važne poslove", izjavio je za New York Times Ilya Zaslavskiy, savjetnik inicijative Kleptocracy.

VTB je također poznat kao igrač u ruskom političkom sustavu. Predsjednik VTB-a, Andrei Kostin, saveznik je Putina.

"S jedne strane to je banka, a s druge je instrument Kremlja", izjavio je za ICIJ Sergej Aleksashenko, ruski bankovni stručnjak s Instituta Brookings koji je radio u VTB-ovom upravnom odboru devedesetih godina. "Što god Kremlj želi, VTB je spreman učiniti."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.