Top News
1681 prikaza

Tko želi Glunčića na čelu reforme školstva?

Andrej Plenković
Petar Glebov/PIXSELL
Obrazovanje je opet postalo zadnja rupa na svirali naše vlade

Ekspertna radna skupina vjerojatno je najomraženija sintagma među ljudima koji žele promjene u hrvatskom obrazovnom sustavu. A čini se da bi mogla dobiti još gori, ako je to ikako moguće, ugled.

Kako je u utorak upozorio ugledni znanstvenik Ivica Puljak postoji sumnja u nove manipulacije natječajem za čelno mjesto Skupine: "Natječaj je zaključen 15. 2., podsjetio je Puljak na svome Facebooku, a u njemu je pisalo da će za 15 dana objaviti sve prijavljene kandidate. Rok je istekao u petak 2. 3., ali umjesto objave rezultata promjenjeni su uvjeti natječaja  i rok za objavu kandidata je pomaknut za još sedam dana, tj. do petka 9. 3. "

"U međuvremenu smo saznali da je Ministarstvo odradilo administrativnu provjeru i sve poslalo Posebnom stručnom povjerenstvu, na čijem čelu je najveći stručnjak za obrazovanje u povijesti Hrvatske, premijer Andrej Plenković. A još jedna spekulacija, objavljena danas u Večernjem listu, kaže da se za voditelja EKS-a natjecao državni tajnik Matko Glunčić, čije djelovanje do sada nije bilo baš u smjeru obrazovane i moderne zemlje (ovo je najdiplomatskije što sam mogao napisati)", napisao je Puljak.

Zdravko Marić i Andrej Plenković godina pijetla Ekonomix Plenkoviću bi bilo bolje da 2017. što prije zaboravi

U razgovoru za Express, Puljak je naveo da je Glunčić bio iznimno aktivni protivnik cjelovite kurikalrne reforme. "Bio je on jako aktivni kritičar svega, a nakon što je srušena reforma on se stvorio kao državni tajnik", kazao nam je Puljak u kratkom razgovoru.

Zašto se to sve radi, s pravom se upitao Puljak. "Vidite, ja lako mogu spekulirati razlozima, ali ništa od toga mi se ne čini kao dobar razlog za odugovlačenje s natječajem. Najvjerojatnije je da se opet manipulira natječaj. Da se razumijemo, nemam dokaze za takvo što, ali naš narod kaže da koga zmija jednom ugrize, on se i gušterice boji. A nas su brojne zmije ugrizle. Sve više i više mi se čini da nas žele vratiti u 12. ili 13. stoljeće, a ne pripremati učenike za Hrvatsku 21. stoljeća", zaključio je naš razgovor Puljak.

Sam Glunčić za Večernji nije ni demantirao ni potvrdio svoju kandidaturu za šefa Ekspertne radne skupine. U telefonskom razgovoru samo je kazao kako će se kandidati znati na vrijeme, a da on ne smije davati službene izjave.

Ivica Puljak | Author: Dalibor Urukalović (PIXSELL) Dalibor Urukalović (PIXSELL)

Putem svoga Facebooka, Puljak je ponudio i razloge zašto se može otezati s imenovanjima u Skupinu:

"Bilo koje otezanje i probijanje rokova je samo po sebi skandalozno i pokazuje eklatantnu nebrigu za obrazovanje (opet diplomatski rečeno). Pored toga možemo spekulirati zašto se sve ovo dogodilo. Postoje barem tri mogućnosti:
1. Ponovo se manipulira natječajem, tj. namješta se za određene kandidate.
2. Ministarstvo je zakasnilo s administrativnom provjerom kandidata. 
3. Premijer nema vremena za sastanak Posebnog stručnog povjerenstva, jer ima “pametnijeg” posla. Prevedeno: nije ga uopće briga za obrazovanje."

Matko Glunčić - državni tajnik | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Sve tri opcije su očajne, piše Puljak, i pokazuju svu tugu činjenice da je obrazovanje postalo sredstvo za postizanje najnižih političkih ciljeva HDZ-a i HNS-a. "Moj favorit je prva opcija. Ipak svi znamo s kim imamo posla."

Državni tajnik Glunčić najpoznatiji je po šokantnoj izjavi kada je pokušavao opravdati loše rezultate hrvatskih učenika na međunarodnim testovima.

Martina Dalić Agrokorov pad Top News Htjela je biti nova Thatcherica, sad je kriva za sve

U eteru N1 televizije kazao je: “U nekim europskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu. Evo, kod nas su u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine”. Kazao je to čovjek odgovoran za upravo to školstvo, Kazao je to državni tajnik i ostao živ, a čini se da mu takva izjava nije ništa naškodila u karijernom usponu.

Kako je to Večernji opisao, tom izjavom uvrijedio te uistinu posebne roditelje djece s posebnim potrebama koji su od svojih malih bića uz nezamisliva odricanja učinili po mnogočemu posebnu djecu, ali ne na način na koji to vidi Matko Glunčić. Uvrijedio je usput i roditelje iz korpusa nacionalnih manjina, pretpostavlja se, Rome, koji su svojoj ništa manje posebnoj djeci namijenili neki bolji usud od onoga što im obično donese prosjačenje i bosonoga skitnja, kojima Glunčić i slični nisu ama baš ničim omogućili da, u svojoj muci, ostvaruju vrhunske rezultate kao i većinska, zdrava i čista Glunčićeva hrvatska djeca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.