Top News
5112 prikaza

Tko nakon Plenkija? Kovač i Stier su se već posvađali

Davor Ivo Stier i Miro Kovač
Patrik Macek (PIXSELL)
Desni HDZ-ovci htjeli bi za vođu miks Stiera i Kovača, odnosno hrvatskog Sebastiana Kurza. Hrvatski Kurz se pritom odriče ustaštva, te to ostavlja radikalnoj desnici

Iako još nisu ni raspisani unutarstranački izbori, navodno su već počele trzavice između protukandidata za novoga šefa HDZ-a. Ako je točno, a o tome se zadnjih dana priča u HDZ-u, da su Miro Kovač i Davor Ivo Stier kao najveći favoriti predstojećih izbora zahladili odnose, onda na tome samo može profitirati aktualni šef Andrej Plenković.

Računica je, naime, vrlo jednostavna: na jednoj strani imamo kandidate desnice - Kovača, Stiera, Karamarka i Penavu, a na centru - Plenkovića - glasovi na desnici su podijeljeni, a profitira aktualni premijer koji dobiva glasove stranačkog centra. 

Renata Vinšek Renata Vinšek Top News Renata je šišala sve, a onda je 'gaf sa Srbima' uništio legendu

"Čuo sam za svađu između Kovača i Stiera, ali to je tako bez veze. Oni se trebaju ujediniti, dogovoriti se barem za drugi krug", govori nam sugovornik blizak desnici unutar HDZ-a.

Express je pokušao provjeriti mogu li se dvojica favorita dogovoriti kao svojedobno Kujundžić i Prgomet, kad su nastupili zajedno na unutarstranačkim izborima 2012. godine. Jedan od njih bio bi, naime, kandidat za predsjednika, a drugi zamjenik te bi na izbore išli kao tim.

"Sumnjam da se tako nešto može očekivati. Ni jedan od njih dvojice ne želi biti drugi. Obojica žele biti prvi. Stieru je već dosta da bude drugi, odnosno u sjeni Plenkovića, a i Kovač ne može dočekati da bude prvi čovjek HDZ-a. Stoga, siguran sam da neće doći do dogovora. Eventualno u drugom krugu, i to ako jedan od njih ne uđe pa odluči pozvati svoje glasače da glasaju za njega. Ali njih dvojica ulaze u drugi krug", kaže nam naš sugovornik iz desnog krila stranke i dodaje kako će se prije dogovoriti Ivan Penava, koji je također najavio kandidaturu, s nekim od kandidata, nego Stier i Kovač. 

Davor Ivo Stier i Miro Kovač | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)
No ima i onih koji ne smatraju da je točno kako će s podjelama na desnici na kraju profitirati Plenković.

"Drugi krug će biti referendum protiv Plenkovića. Vidjet ćete", kratko nam je rekao sugovornik iz HDZ-a.

Ipak, i taj sugovornik sugerira da bi bilo dobro kad bi se kandidati desnice homogenizirali i odredili jednog među sobom. To je zaista teško jer svatko od kandidata treba suzbiti ego, ali nije nemoguće. No u ovom trenutku je još daleko to prihvatiti ostvarivim. 

"Svaki od kandidata ima svojih mana i vrlina. Ali i Kovač i Stier imaju kapacitet za lidera, nisu površni, sustavni su. Tamo gdje šteka Stier, ulazi Kovač, a gdje šteka Kovač, ulazi Stier. Uvjeren sam da bi oni bili izvrstan tim jer podržavaju istu ideologiju. Njihov miks bi bio nešto poput Sebastiana Kurza u Austriji - odriču se nacizma i ustaštva te to ostavljaju radikalnoj desnici, a sami postaju tvrdokorni konzervativci", kaže nam sugovornik iz samog vrha HDZ-a.

Josip Đakić HDZ-ova posla Top News Josip Đakić: Osuđeni nasilnik koji Plenkiju radi probleme

Kovač i Stier, kako saznajemo, razgovaraju s drugim potencijalnim kandidatima u stranci. Pokušavaju vidjeti gdje se nalaze, a gdje razilaze. Stier govori o okupljanju, jedinstvu, pogotovo pred predsjedničke izbore, što je iznimno pozitivno.

Ono što mu vide manom jest da je možda Plenkovićev džoker. Miro Kovač ne libi se javno kritizirati što ne valja u HDZ-u, jasan je u izričaju i u tome što želi, a mane su mu što ga se percipiralo kao Karamarkova čovjeka. 

"Čak i ako bude više kandidata, siguran sam da će se na kraju oni ujediniti i ići kao fronta protiv Andreja Plenkovića. Zapravo, jedino tako mogu i pobijediti", govori nam naš sugovornik koji smatra da karizmu lidera imaju obojica.

Miro Kovač i Tomislav Karamarko | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)
Kovač je, ističe, na glasu da ga članstvo posebno voli, redovito mu na skupovima skandiraju i plješću, narod ga slijedi, ali slično je i sa Stierom. Smatra ga se čovjekom koji u HDZ-u jedini može napisati odličan manifest, ali i održati takav govor da čovjek o njemu još danima razmišlja.

Stier i Kovač  su obnašali iste funkcije u stranci. Davor Ivo Stier je bio međunarodni tajnik HDZ-a u vrijeme Jadranke Kosor, a smijenjen je od strane tadašnjeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i tadašnjeg glavnog tajnika Milijana Brkića. Na njegovo mjesto u siječnju 2014. imenovan je Miro Kovač.

On 2015. postaje i ministrom vanjskih poslova, ali kako Karamarko ruši svoju vladu i povlači se s mjesta predsjednika, idu novi izbori, a izbor novog šefa HDZ-a Andreja Plenkovića za ministra vanjskih poslova nije više Kovač nego Davor Ivo Stier.

Kolinda Grabar Kitarović, Željko Reiner, Zoran Jašić Kolindinim stopama Top News Kako im je 'željezna zavjesa' omogućila super škole i posao

U to vrijeme Stier je i politički tajnik HDZ-a, ali je smijenjen nakon što je 2017. javno kritizirao politiku Vladu i sklapanje koalicije s HNS-om. Zbog toga daje i ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova.

O unutarstranačkim izborima vrlo se malo razgovara na sjednicama tijela stranke koliko se o tome govori u medijima i, naravno, među članstvom i kandidatima. Stranka, naime, čeka rezultate predsjedničkih izbora koji će, kažu nam sugovornici u HDZ-u, definitivno odrediti sudbinu aktualnog predsjednika Andreja Plenkovića.

Upravo sve gore spomenuto pokazatelj je onoga o čemu u HDZ-u zadnjih dana najviše bruje, a to je kako dio HDZ-a sasvim sigurno neće odrađivati teren za Kolindu Grabar-Kitarović, nego za protukandidata Miroslava Škoru.

Kolinda Grabar Kitarović | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL
Tako bi, govori nam sugovornik blizak desnici u stranci, izbacili Plenkovića iz igre i prije unutarstranačkih izbora. Zapravo, s porazom Kolinde Grabar-Kitarović osigurali bi si Plenkovićev pad.

"Čuli smo mi to i znamo da se to radi kako bi se naštetilo prvenstveno Plenkoviću, a tek onda Kolindi Grabar-Kitarović", kratko je komentirao sugovornik blizak Plenkoviću.

Pomaganje Škori, a ne aktualnoj predsjednici samo je dio plana desnice. Naime, kako nam govori iz tog dijela hrvatskog političkog miljea, njima nije toliko važno da Škoro pobijedi, preživjet će kažu poraz, ali im je važno da Kolinda Grabar-Kitarović izgubi.

Nakon toga slijedi pad Plenkovića, pobjeda Mire Kovača ili Davora Ive Stiera na unutarstranačkim izborima, a onda ujedinjenje desnih stranki i HDZ-a za parlamentarne izbore.

Ivo Stier i Andrej Plenković Suprotnosti Top News Razlaz: Stier i Plenki službeno su bivši prijatelji

"Plan je da na parlamentarne izbore idemo ponovno kao Domoljubna koalicija. To je sve što ću vam reći", govori nam sugovornik blizak desnici u HDZ-u.

No prije parlamentarnih idu unutarstranački izbori. Oni se moraju održati najkasnije mjesec dana prije isteka mandata čelnih ljudi, dakle krajem travnja. Kako je Andrej Plenković izabran 17. srpnja, morali bi biti najkasnije u lipnju 2020. 

Ovu računicu može promijeniti samo Opći sabor stranke, koji bi se trebao održati na proljeće iduće godine. Tad će se birati članovi predsjedništva, nacionalni odbor, časni sud i neke druge funkcije. Predsjednik, zamjenik i potpredsjednici biraju se po načelu “jedan čovjek, jedan glas”. Pretpostavlja se da će se raditi o dva odvojena izborna procesa, odnosno da će Opći sabor biti odvojen.

"Mislim da će se premijer i šef HDZ-a držati rokova te da se neće mijenjati ništa u Statutu. Kolaju priče da Plenković razmišlja o tome da prije unutarstranačkih stavi parlamentarne izbore, ali ne vjerujem. Pa svi bi poludjeli. Mora se držati zadanog", govori nam sugovornik te dodaje da će puno toga ovisiti o rezultatu predsjedničkih izbora i da Plenkoviću treba pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović. 

Nataša Novaković Pismo GRECO-u Top News Novaković povukla neočekivani potez i jako naživcirala HDZ

HDZ želi pobjednike i vlast. Ako procijene da će s Plenkovićem opet dobiti parlamentarne izbore, glasat će za njega. Ako procijene da neće, biraju novoga šefa. Stvar je jednostavna - završava naš sugovornik.

No činjenice su da u HDZ-u puca na sve strane. Zagrebački HDZ-ovci Drago Prgomet i Andrija Mikulić su na ratnoj nozi, a premijer Andrej Plenković, pak, već odavno nije u ljubavi sa svojim zamjenikom u stranci Milijanom Brkićem.

I sve to ne bi bilo toliko važno da svi oni ne pričaju o bratstvu i jedinstvu u partiji. Naime, svi pričaju o slozi posebno sad kad kreće kampanja za predsjedničke izbore.

“Stranka je iznad svega”, “HDZ mora pobijediti”, “Nema revanšizma”..., sve su to parole koje često čujemo od strane visokih dužnosnika, a kad se malo zagrebe ispod uglancane botoksirane površine, mnogi od njih kopaju jamu svojim neprijateljima.

Ivan Penava | Author: Davor Javorovic (PIXSELL) Davor Javorovic (PIXSELL)
Koliko su odnosi u stranci važni govori i činjenica da će biti dobro ako Milijan Brkić, na glasu kao čovjek koji donosi izbore HDZ-u (iako se zadnjih mjeseci sve češće govori kako ga se bezrazložno mistificira), ne bude odmagao Kolindi Grabar-Kitarović u kampanji.

Znači, ne govori se o pomoći na terenu, nego se upozorava da predsjednica može biti sretna ako joj ne bude odmagao, što je itekakva pljuska ako se vratimo u 2014. godinu te organiziranje desetaka i desetaka autobusa na birališta. Za Kolindu Grabar-Kitarović situacija u HDZ-u zaista nije dobra. Rasulo je u HDZ-ovim utvrdama i, kako nam govori sugovornik blizak vrhu stranke, isto to rasulo može se prenijeti i na odrađivanje kampanje. 

Slikovito rečeno, HDZ na predsjedničkim izborima može očekivati više “crnih labudova” ako se nešto ne promijeni. U Lici nakon borbe s Darkom Milinovićem HDZ više ne dobiva toliki broj glasova.

Rat stranke Top News Uskoci i hajduci: Bez Plenkija bi bili ništa, a sad ga tračaju

Stranka u tom slučaju zaista više nije znala što će te je na kraju podržala Milinovićev proračun, koji je ostao župan, ali istodobno ljuti neprijatelj Plenkovićeva HDZ-a. Tu je još i neriješeno pitanje HDZ-a u Požegi, gdje je na čelu bio Alojz Tomašević, kojega je Plenković zbog nasilja u obitelji izbacio iz stranke.

Tomašević je, naime, bez obzira na tu činjenicu ostao župan, a čak ga je HDZ i podržao. U Virovitici je još i Josip Đakić, koji igra toplo-hladno s Plenkovićem, a ni bivši ministar Tomislav Tolušić nakon svega ne garantira da će se baš potruditi u svojoj županiji.

Baš kao ni šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, koji je na glasu kao Brkićev čovjek. Mikulić kontrira otpočetka Plenkoviću, a zadnja svađa je izbila kad nije prošao Mislav Herman za šefa Kluba HDZ-a u Skupštini. Naime, s glasovima 12 naspram nula izabran je Ivan Kujundžić, Mikulićev čovjek. 

"Ovo je možda prvi put da zagrebački HDZ odlučuje kontra odluke Predsjedništva HDZ-a. Dakle, zamislite da sve dogovorite, naredite da vaš čovjek bude izabran, a onda pobijedi čovjek vašeg neprijatelja. Pa to je jezivo", govori nam sugovornik blizak Mikulićevoj struji.

Tomislav Karamarko i suradnici uoči izbora 2015. Dobro su, ne brinite Top News Vodič: Gdje je i kako Plenki zbrinuo Karamarkove ljude

Dodaje da je otpočetka bilo jasno da će doći do pobune u toj organizaciji jer je središnjica stalno nametala svoje izbore.

"Nećemo dopustiti da nam padobranom spuštaju predsjednika", rekao je svojedobno zagrebački HDZ-ovac aludirajući na to da je Drago Prgomet kao kandidat za gradonačelnika Zagreba bio nametnut od strane centra i da on nije bio izbor zagrebačke organizacije.

Prgometa, pak, nisu mogli prihvatiti ne samo zbog činjenice da je on izbor Andreja Plenkovića, nego i zbog toga što je izašao iz HDZ-a, bio u Mostu i koketirao sa SDP-ovim Zoranom Milanovićem.

Nakon što je Mikulić otišao, Prgomet je postao predsjednik Skupštine grada Zagreba, ali zagrebački HDZ i dalje ga smatra stranim tijelom

- Kako završe padobranci? Neprihvaćeno. Prgomet nije prihvaćen u našoj organizaciji otpočetka - završava naš sugovornik te dodaje kako je sve to bilo i za očekivati još 2017. godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:11 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 17:13 12.Studeni 2019.

    hdz 1 vs hdz 2-- propast