Top News
736 prikaza

Tko još sve ima, a tko ne želudac za Šešeljeve performanse

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj
express
U Siriji su se igrali Trump i Putin, na Balkanu je osuđeni ratni zločinac digao živce svima

Na tren se učinilo da će ovaj tjedan proći bez balkanskih sapuničarskih tema, posebno kako Gazdu sud u Londonu još nije vratio tamo kamo pripada. Počelo je vikendom u kojem je svijet čekao vidjeti je li, za Boga miloga, moguće da je Trump mislio ozbiljno kad je rekao da su odnosi Washingtona i Moskve gori nego u doba Hladnog rata. I je li Putin mislio ozbiljno kad je obećavao da će rušiti američke avione iznad Sirije, potapati američke ratne brodove u Mediteranu pred obalom te napaćene zemlje.

Nedjelja: Igranje 'čiji je veći' na račun Sirije

Američki udari na ciljeve vlade Sirije uz više simboličnu pomoć Velike Britanije i Francuske izazvali su žestoku reakciju Rusije. Kremlj je zaprijetio da „to neće proći nekažnjeno“. Bijela kuća je uzvratila da Kremlj besramno laže kad tvrdi da je sirijska protuzračna obrana svojim oružjem još iz sovjetskog doba poskidala oko 70 posto od stotinjak projektila. Na trenutak je nad svijetom zaplesala oštrica „Sablasnog žeteoca“ zbog opasnosti od direktnog sukoba Trumpovog SAD-a i Putinove Rusije u Siriji. Vlada Republike Hrvatske je iz Washingtona primila zahvalu zbog podrške svojoj akciji napada na navodna postrojenja za kemijsko naoružanje u Siriji

Ponedjeljak: Muke po Gazdi

Ministarstvu za državnu imovinu objavilo je da su Gazda i njegovi Todorići otok Smokvica s ljetnikovcem taj otok cijelo jedno desetljeće, pa i dulje, koristili bespravno. I dok Gazda u Londonu sve češće kaotičnim besmislicama zasipa hrvatske novinare koji ga progone dok mu na tamošnjem sudu prijeti završetak postupka izručenja domovini, njegova bivša dinastijska ljetna rezidencija, koja zapravo niti nije bila njegova, sada ide u najam nekom drugom. Po cijeni od, sitnica, četiri milijuna kuna godišnje.

Utorak: Umalo smo ostali bez šefa DORH-a

Koliko god to bilo katastrofalno, bilo bi zanimljivo vidjeti u kakvom novom krkljancu i kontinentalnoj sramoti bi se našla Hrvatska da SDP-ov Peđa Grbin prije nekoliko dana nije digao buku oko toga da mandat glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu, evo, samo što nije istekao, 23. travnja. A Sabor, čitaj Vlada, čitaj vladajuća većina, nisu imenovali nasljednika. U roku od najhitnije prije pravosudnog raspada sustava Vlada je predložila novog glavnog državnog odvjetnika – Dražena Jelenića, Cvitanovog zamjenika s dugogodišnjim stažom u DORH-u, više od 20 godina. I oporba i vladajući imali su za njega samo riječi hvale.

Srijeda: Šešelju odjednom bajadere više ne prijaju, što li!?

Posljednji put kad su hrvatski mediji na tom mjestu pratili Vojislava Šešelja, on još nije bio osuđeni ratni zločinac, a niti pridjev hrvatski nije mu toliko smetao. Tada je, sjećamo se, s tekom prihvatio ponuđene Krašove bajadere. Sada se, međutim, u podne u predvorju Narodne skupštine Republike Srbije nacrtao očito sa smišljenim planom da pred izaslanstvom Republike Hrvatske, koje je predvodio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, izgazi zastavu, da im psuje sve po rodnoj liniji, tako neke stvari tijekom nekoliko minuta prije nego što je otišao u zastupničku dvoranu. Bio je to razlog delegaciji iz Zagreba da odmah prekine posjet.

U Zagrebu izrazito, u Beogradu nešto manje, Šešelja su popljuvali kao opasnog primitivca. Predsjednika Sabora „Njonju“ dio javnosti je pohvalio jer nije pristao trpjeti divljanje pojave poput Šešelja. Drugi dio mu je zamjerio što je dopustio da mu takav jedan tip, osuđeni ratni zločinac, upropasti inače solidno uspješan posjet Beogradu. Vučić je, kao i premijerka Srbije, pa i predsjednica Narodne skupštine, osudio Šešeljev folklorni performans s najnižih evolucijskih razina. No, srbijanski predsjednik se pritom i požalio da je imao isti takav tretman u Hrvatskoj. Nije da ikome držimo stranu, ali to je naprosto totalna laž.

Četvrtak: Sve to oko Sirije, zar ih takve stvari zabavljaju?

Do tog dana već smo shvatili da rata između SAD-a i Rusije u Siriji neće biti, barem ne još, da su iz igranja vatrom taktičke koristi imali i Trump i Putin. Onaj prvi zato što je time skretao pozornost sa sve gorih istraga FBI-a protiv njega i njegovih kompanjona doma. Onaj drugi zato što mu se otvorio prostor da kaže da sad ima legitimitet sirijskoj vladi isporučiti do sada izrazito problematičnu protuzračnu protuzračnu obranu S-300.

A i još neke manje zamijećene stvari. Theresa May počela je trpjeti drvlje i kamenje u Londonu jer nije tražila odobrenje parlamenta. Emmanuel Macron nešto manje. Suštinski, dva najveća frajera su profitirali na još jednom poigravanju sa sudbinama milijuna Sirijaca, pa i cijelog čovječanstva.

Petak: Predsjednica u Jasenovcu kad ju se najmanje očekuje

Sabor je potvrdio Jelenića kao novog glavnog državnog odvjetnika, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović opet se potajice ušuljala u JUSP Jasenovac kako bi što neprimjetnije odala počast na 73. obljetnicu proboja preživjelih iz ustaškog logora...

Subota: Crveni karton Vučićevom Vulinu

... i pogodila je. Nije da je nešto ispala hrabra, da je pokazala nekakav integritet, ali je sutradan nastao cirkus i veći od skoro već pa dvoznamenkastih komemoracija mjestu stradanja, mučenja i genocida iz Drugog svjetskog rata. Odnekud je procurilo da se Vučićev ministar obrane Aleksandar Vulin, neki će reći „ministar za izazivanje problema“, sprema doći u Jasenovac. Pa mu je premijer Plenković rekao da radije neka to ne čini, da je Hrvatska, posebno oni koji će obići Jasenovac, sretniji bez njegovih performansa.

Pa je Vulin pošizio i rekao da nikad niti ne bi s takvima išao na takvo mjesto. I još da je „Vučić komandant“, pa će on odlučiti gdje će on ići. Bilo je tu još Vulinovih nabrajanja koječega u stilu JUL-a Mire Marković ili „glazbe za uši“ pri posjetima Miloradu Dodiku. Pa je na kraju Zagreb poručio da će Vulina, ako se nacrta na granici, uputiti da se vrati doma.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.