Top News
5439 prikaza

Tko je tajanstveni poduzetnik upleten u afere Gorana Marića?

Goran Marić
Nikola Cutuk (PIXSELL)
Otvorio se set pitanja; zašto ministrova obitelj poklanja tvrtku od 1,8 milijuna, tko je tajnoviti primatelj pozajmice od 1,7 milijuna...

Cijelo to vrijeme današnji ministar državne imovine Goran Marić bio je zastupnik HDZ-a u Saboru.

Ilko Ćimić s portala Index otkrio je novu priču o njegovoj osobnoj imovini, odnosno to da je Marićeva obitelj bez naknade predala svoju tvrtku s imovinom od oko 1,8 milijuna kuna poduzetniku Zvonku Šariću godinu i pol nakon što je taj isti Šarić prodao ljetnikovac u Živogošću zbog kojega su ministra Marića mediji prozvali da je u imovinskoj kartici naveo višestruko prenisku vrijednost.

Pojednostavljeno, Marić tvrdi da je u ožujku 2012. Šariću platio ljetnikovac u Živogošću 800.000 kuna, mediji tvrde da je kuća morala vrijediti u stvarnosti "dva do tri puta više", a godinu i pol poslije sin Gorana Marića poklanja tvrtku od 1,8 milijuna kuna, koja je od osnutka bila vlasništvo nekoga iz obitelji – opet Šariću.

Tolušić i Plenković Prave vrijednosti Top News HDZ-ovci misle da je bolje lagati i muljati o imovini

Još jednostavnije, Marić od Šarića kupuje kuću navodno realno višestruko vredniju od navedene cijene, a ubrzo Marić mlađi Šariću poklanja tvrtku s imovinom od 1,8 milijuna. Besplatno. Nula kuna. Nula poreza. I sve što iz toga proizlazi...

Indexova priča kaže da se tvrtka zove Scientia, da je bila specijalizirana za stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti i da ju je vodila Marijana Marić, ministrova supruga. Točno u vrijeme kad je Marić kupio kuću u Živogošću, Marićkina tvrtka Scientia kupila je u Zagrebu stan u Zvonimirovoj ulici 62 stan od 101 metra četvornog za 930.000 kuna, i to od Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja iz Splita.

Sveti poslovi ministra i TOP-franjevca

Ovaj stan je važan zato što je uz 867.000 kuna temeljnog kapitala to tada bila praktično sva imovina, odnosno vrijednost tvrtke, kako navodi Index. Ukupno, to bi značilo da je tvrtka Scientia tada vrijedila 1,8 milijuna kuna. Marijana Marić u ožujku 2013. godine poklanja tvrtku sinu Marićevih – Anti.

To što roditelji svom sinu poklanjaju određenu imovinu, sasvim je nesporno. No, kako navodi Index, nitko im od uključenih nije dao konkretne odgovore oko sljedećeg poklanjanja te iste tvrtke, zašto je i kako Marić mlađi u listopadu 2013. godine tvrtku poklonio Zvonku Šariću.

1/2

To je prvo poglavlje Indexove priče. Drugo poglavlje odnosi se na daljnju sudbinu tvrtke Scientia.

A njena je sudbina bila ta da je 17. veljače 2014. prodala onaj stan u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu za milijun kuna. Tih milijun kuna plus skoro sav onaj novac od temeljenog kapitala, tvrtka Scientia potom je "nepoznatoj osobi" posudila 1,7 milijuna kuna. U drugom dijelu priče zanimljivo je i to tko je tada, u veljači 2014. godine, nekoć stan u de facto vlasništvu Marićevih, kupio od sada Šarićeve tvrtke.

Bila je to tvrtka Šted invest. Zanimljivost je u tome što je u toj tvrtki od 2005. do 2008. godine direktor bio Goran Marić, o čemu je u to vrijeme govorio u intervjuu za Nacional. Iz te tvrtke s mjesta direktora Marić je otišao one godine kad je ušao u Sabor s liste HDZ-a.

Goran Marić Marić Mariću Top News Država otkupila Marićevu knjigu koju im je prodao njegov sin

Treće poglavlje Indexove priče odnosi se na porijeklo tog stana u Zvonimirovoj ulici 62, odnosno uvjete pod kojima je Scientia, tvrtka Marićevih, uopće došla. Index je svom članku priložio kopiju ugovora, iz koje se vidi da su kupoprodajni ugovor 30. lipnja 2011. godine sklopili Scientia, koju je predstavljala direktorica Marijana Marić, i Franjevački prvincijat provincije Presvetog Otkupitelja Split, kojega je predstavljao fra Željko Tolić.

U ugovoru se navodi da se 930.000 kuna odnosi na dva dijela plaćanja; na uplatu od 190.000 kuna odmah i na ostatak od 740.000 kuna najkasnije tri mjeseca od ovjere potpisa kod javnog bilježnika. Index dalje navodi da je ovjera riješena u travnju 2012. godine. Bilo je to očito vrlo intenzivno razdoblje Marićevih jer je u ožujku 2012. godine Marić kupio od Šarića onu kuću u Živogošću.

Poklonjenih 1,8 milijuna ne gleda se u zube

Index navodi da je kod vodstva splitskih franjevaca pitao je li "ikada stigao ijedan dio uplate" od tvrtke Scientia. "Za sada ne odgovaraju", objašnjava Ilko Ćimić. On piše i to da je sredinom 2011., kada su sklopili ugovor, metar četvorni stana u centru Zagreba prosječno iznosio 1761 euro, te podsjeća da su Marići, odnosno Scientia, od franjevaca preko fra Tolića, stan kupili po cijeni metra četvornog od 1245 eura.

Četvrti dio priče odnosi se na zanimljivu podudarnost s time gdje danas stanuje Marić mlađi, odnosno odvjetnik Ante Marić. On stanuje u novoizgrađenoj zgradi u Veslačkoj ulici u Zagrebu, i to u stanu od 136 metara četvornih, iz čega Index zaključuje da mu je vrijednost približno 2,5 milijuna kuna, a navodi i to je prema izvodu iz zemljišnika vlasnik dotične zgrade tvrtka Veslačka nekretnine.

Vikendica Gorana Marića u Živogošću | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Dokaz kako je svijet mali, a Hrvatska mala zemlja i Zagreb mali grad, jest to što je Veslačka nekretnine tvrtka kći Šted investa koji je od Šarića kupio onaj stan u Zvonimirovoj, nekoć vlasništvo tog istog Marića mlađeg.

"Šarić ne želi govoriti, ali Scientia je praktički prestala poslovati nakon prodaje stana Šted Investu 2014. godine. Je li taj novac na kraju iskorišten za stan u Veslačkoj ulici, a kako bi u njega uselili Marići? O tome nitko ne želi govoriti", piše Ćimić.

"Sve poslovne odluke donosim osobno, a razloge i sadržaj istih, kao i općenito svoj poslovni ili privatni život, javno ne komentiram", odgovorio je Ante Marić Ćimiću kad ga je pitao da mu objasni zašto je Scientu poklonio, da li je to učinio u dogovoru s ocem i je li još uvijek u nekakvom poslovnom odnosu sa Šted investom.

Andrej Plenković, Milan Kujundžić Metla u Vladi Top News Plenkijeva crna lista: Četiri ministra lete iz Vlade

Ostatak priče odnosi se na podsjećanje odakle javnost poznate fra Tolića. Poznaje ga odatle što je on svojedobno bio jedan od svjedoka u suđenju fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić. O Jasmini Bilonić pisalo se u rujnu prošle godine da je zbog poticanja i savjetovanja fra Šime nepravomoćno osuđena na 21 mjesec zatvora.

Na njezinu računu, podsjetimo, pronađeno je 2,3 milijuna kuna koji su blokirani. Ona je tvrdila da je to njegovo, baš kao i jahta "Lucky me". Fra Željka su mediji zabilježili i kada je u izbornoj 2011. godini polagao kamen temeljac za novu crkvu u Kninu i tada zahvalio vladi na donaciji od 10 milijuna kuna.

Od ministrice Biance do ministra Gorana

U znak zahvalnosti na donaciji zajamčio je tadašnjoj vladi "u ime Crkve i vjernika" svaku podršku i pomoć, moralnu i molitvenu, vrhu HDZ-a. Fra Tolić je danas župnik u mjestu Slivno otkako je smijenjen s mjesta šefa franjevaca u Splitu. Slivno je malo mjesto kod Opuzena.

Što se tiče Šarića, koji je ministru Goranu Mariću, dok je ovaj bio saborski zastupnik, prodao ljetnikovac u Živogošću, a uskoro od njega kupio stan u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, o njemu je u travnju pisao Tportal. Tportal je pisao da je Šarić poslovao i s današnjim ministrom i s njegovom suprugom i s Biancom Matković, te da je riječ o građevinskom poduzetniku.

Ministar Goran Marić | Author: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Marić je od njega 2001. kupio nekakve apartmane u Turnju. Tportal je tada podsjetio da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trenutno odgoneta je li bilo sukoba interesa kada je 2018. godine Vlada u ime RH prodala Ured bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića tvrtki Sjajna svjetlost j. d. o. o. u vlasništvu izvjesne Viktorije Fedorove. Odakle tu Šarić?

Odatle što je on na u toj tvrtki direktor. Od Šarićevih tvrtki navode se Velebit nekretnine, Vila Solar kao tvrtka kći Velebit nekretnina i građevinska tvrtka H. B. Inženjering.

Goran Marić Arhitekti zgroženi Top News Marić na remek djelo arhitekture stavio PVC prozor

Potonja tvrtka posluje u građevinarstvu i adaptira zgrade, pa je tako njen posao i ono apartmansko naselje u Turnju i ona kuća u Živogošću koja je danas u obitelji Marić, a poznata je i pod nekim poslovima za Republiku Hrvatsku - Fond za naknadu oduzete imovine, Ministarstvo pravosuđa, gruntovnica u NSK-u, Palače pravde u Zlataru, Bjelovaru i Šibeniku, Općinski sud u Zagrebu…

Gdje se još navodi Šarić? U povijesnom izvatku iz sudskog registra Morim i Nekretnine Turanj, u koje su obje suosnivači iz 2007. godine supružnici Bianca i Vladimir Matković. Šarić je bio direktor. Biancu Matković hrvatska javnost je upamtila kao ministricu iz doba Ive Sanadera, te kao osoba koja je imala što za reći u aferi Fimi media.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.