Top News
5037 prikaza

Tko je Silvije Novak - Bandićev specijalac za arhitekturu

Silvije Novak
Davor Visnjic/PIXSELL
Sporni radovi na poznatoj Džamiji samo su jedni u nizu onih koje je odobrio pročelnik Novak

Radovi na uređenju zelene površine oko poznate Džamije na zagrebačkom Trgu žrtva fašizma ponovno su aktualizirali pitanje potrebnih dozvola za očuvanje vrijednih kulturnih građevina. Zdanje kojeg je dizajnirao Ivan Meštrović, tijekom proteklih 80 godina doživjelo je niz prenamjena koje su ostavile traga i na izgledu paviljona. Najviše promjena zgrada je doživjela za vrijeme 40-ih godina proteklog stoljeća kada je umjetnički dom postao džamija.

Taj se naziv koristi i danas za građevinu koju koristi Hrvatsko društvo likovnih umjetnika a vlasništvu je RH. Meštrovićev paviljon, sasvim je jasno, potrebno je održavati i uslijed raznih prirodnih uništavanja i dodatno obnoviti. I to nije sporno. Sporni su posljednji radovi koji su se dotakli, osim uređenja zelene površine oko zgrade i zamjene stepenica. Bez potrebne dokumentacije i uz odobrenje pročelnika gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Silvija Novaka, dosada često kritiziranog zbog različitih obnova i gradnji. 

Kako nam je pojasnila Zrinka Paladino, bivša njegova zamjenica, zadiranje u radove na samoj građevini, iziskuje prateću dokumentaciju, restauratorske i konzervatorske elaborate, koji su u ovom slučaju izostali.

HDLU | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

"Pod izlikom dozvole za uređenje javne površine i zelenila dirnuli su u građevinu koja je pojedinačno štićena i za koju je trebalo ishoditi posebne dozvole za radove. Ovo što su napravili, tj. za način na koji su uklonili stepenice i tako dotaknuli konstrukciju trebali su ishoditi dozvolu za rekonstrukciju građevine, koja bi iziskivala i detaljan konzervatorski i restauratorski elaborat", smatra Paladino.

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture na čelu s Novakom, kako naglašava Paladino, izdao je arhitektici Loredani Stunić dozvolu za radove na uređenju javnih i zelenih površina.

"To su kruške i jabuke. Građevina je priča za sebe i trebalo je za njenu rekonstrukciju i sanaciju ishoditi posebnu dozvolu. Naravno da Novak ima odgovornost jer gradski zavod pristupio ovakvim radovima bez izdane dozvole. Trebao je obustaviti radove, a zapravo su izdali dozvolu za uređenje okoliša koja je krajnje upitna", naglasila je Paladino.

Zrinka Paldino s obitelji NJENA PRIČA Top News Zrinka Paladino - žena koja je Bandiću rekla: "Dosta!"

Slučaj poznate Džamije tako postaje još jedan upitan slučaj u portfelju pročelnika Novaka, šefa zavoda koji u svojim rukama ima veliku moć. Moć da mijenja vizuru grada i da kontrolira građevinske tvrtke i arhitektonske urede koji projektiraju ili izvode radove na određenim zdanjima.

Svoj put Novak je u zavodu počeo je kao inspektor a nakon toga bio je i zamjenik pročelnice. Jedan od njegovih prvih problema u radu bilo je oštećenje Meštrovićeva mozaika Seljaci, koji je oštećen postavljanjem skela na zaštićenom spomeniku kulture, kući Popović na Trgu bana Jelačića 4, 2009. godine.

Silvije Novak | Author: Davor Visnjic/PIXSELL Davor Visnjic/PIXSELL

Silvije Novak, povjesničar umjetnosti i arheolog, zbog propusta u postupanju s Meštrovićem mozaikom, suspendiran je. Tada se u javnosti pričalo kako će ubrzo dobiti i otkaz, no on je nakon toga unaprijeđen na mjesto pročelnika. U njegovom zavodu, kako pišu mediji, svi važni slučajevi su u rukama jednog građevinskog tehničara i dvije odabrane arhitektice.

Nakon toga njegov rad, po pisanju mnogi medija, pratilo je niz afera, od misterioznog premještanja spomenika Nikoli Tesli, do trošenja novca od spomeničkih renti. Naime grad je samostalno, tj. njegov zavod, određivao koje će se građevine naći na listi prioriteta ta obnovu za koju će se iskoristiti sredstva iz uplata spomeničke rente. Mnogi građani centra, tada su se žalili kako unatoč tome što redoviti rentu plaćaju, sredstva ne mogu iskoristi za prijeko potrebnu obnovu građevina. 

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Mladen11081948 15:45 24.Travanj 2018.

    Stvarno već jednom treba tom kamenjaru reći da je dosta uništavanja našeg Zagreba i trošenja našeg novca. On i njegovi opančari nek idu u svoju tazbinu i tamo uništavaju umjetnine a ne tu nama. Krajnje je vrijeme da ga se ... prikaži još!e skine s vlasti i zaštiti grad od takvih kao on i njegovih uhljeba i neznalica na visokim položajima.

  • Pes 08:02 24.Travanj 2018.

    Pa i stvarno je dosta, treba reći tom čovjeku, koji baš nema nikakve kompetencije (bar nebi trebao imati kao gradonačelnik osim d nosi ključeve grada) da se vrlo neodgovorno upliće u "arhitekturu grada Zagreba" na što doista "nema pravo"! I ... prikaži još! inače nema prava na mnogo toga, naročito o promjenama Direktora u Javnim poduzećima, gdje stavlja "onoga tko njemu odgovara" a ne "Javnim natječajem" i komisijom koja bi odlučila koji profil treba zadovoljiti neki novi Direktor? Zašto mu se to dozvoljava?