Top News
738 prikaza

Tko je Roger Stone - uhićeni Trumpov "muljator"

Roger Stone
JIM URQUHART/REUTERS/PIXSELL
Čini se da bi mu se konačno mogle obiti o glavu njegove izjave u javnosti

Roger Stone, dugogodišnji suradnik američkog predsjednika Donalda Trumpa i savjetnik u njegovoj kampanji 2016., uhićen je i optužen za nekoliko kaznenih djela, stoji u optužnici koju je u petak objavio ured posebnog istražitelja Roberta Muellera.

Stone je optužen u četvrtak i tereti se za opstrukciju istrage, davanje lažnih izjava i utjecaj na svjedoke, javlja Hina.

Kasnije u petak trebao bi se pojaviti pred saveznim sudom u Fort Lauderdaleu na Floridi.

Stone je bio pod istragom oko potpore Trumpu u predsjedničkoj kampanji 2016., kada je dao naslutiti da ima insajderske informacije prikupljene hakiranjem koje bi mogle osramotiti demokrate, uključujući Trumpovu protukandidatkinju Hillary Clinton.

Tužitelji u optužnici navode da je Stone "primio i poslao brojne mailove i sms poruke u kampanji 2016. u kojima je spominjao Organisation 1, njezina čelnika i da ta organizacija ima hakirane mailove".

Sastali se Kim Jong Un i Donald Trump Konačni dogovor Top News Trump bi mogao skupo platiti novi sastanak s Kim Jong-unom

U sudskim dokumentima ne navodi se što je Organisation 1, ali odgovara opisu Wikileaksa koji objavljuje tajne informacije iz neimenovanih izvora.

Stone je imao tu komunikaciju i u vrijeme kada je o njoj lažno svjedočio, kažu tužitelji, a prenosi Hina.

Također je razgovarao s visokim dužnosnicima Trumpove kampanje o organizaciji i "informacijama koje bi mogla imati koje bi bile štetne za kampanju Hillary Clinton", piše u optužnici.

Ti dužnosnici su ga "kontaktirali i tražili od njega da se raspita o dokumentima koji bi još mogli biti objavljeni", tvrde tužitelji.

I tako bi mogla završiti četiri desetljeća duga karijera jednog od najvažnijih savjetnika raznih republikanskih političara. Nije bio ni punoljetan, a počeo je vikendima raditi za Williama Buckleyja na njegovoj kampanji za gradonačelnika New Yorka davne 1965. godine. 

Prema pisanju New Yorkera, Stone je već s 19 godina počeo prilagođavati istinu. Naime, pod pseudonimom Jason Ranier donirao je novac republikanskom kandidatu Peteu McCloskeyju i to preko Udruženja mladih socijalista. Kasnije je potvrdu za donaciju dao novinama kako bi McCloskeyja predstavio kao ljevičarskog političara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.