Top News
1660 prikaza

Tjedan u kojem je Austrija ustašluk tretirala kao terorizam

Loibacher Feld, Bleiburg, 12.05.2018.
Goran Stanzl/PIXSELL
Ekstremisti su u Bleiburgu bili na neprijateljskom terenu, Trump se trudio odvesti svijet u kataklizmu, Agrokor...

Nedjelja, 6. svibnja 2018.

Ovom prilikom Vojislav Šešelj nije uspio napraviti cirkus na kojem bi iz toga mogao posebno politički profitirati. Politički vrh Srbije poslao je u mjesto Hrtkovci u Vojvodini dovoljno policije koja je blokirala sve prometnice i spriječila upad okupljenih sto i nešto pripadnika Srpske radikalne stranke u mjesto u kojem su u 90-ima sijali takav teror među stanovnicima da je većina mještana Hrvata radije odselila nego da čeka možda i najgore. Mediji u većini bivših jugoslavenskih republika popratili su i prosvjed Liberalno demokratske partije čiji je član predsjedništva Đorđe Žujović Šešelju vikao da je ratni zločinac. Ta stranka i inače traži da mu se, nakon što je pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina, ukine parlamentarni mandat. Pritom su Šešeljevi radikali Žujovića umalo linčovali, dobio je jedan udarac u glavu, ali je i nakon svega opisivao Šešelja i njegove sljedbenike sintagmom „izljev mržnje u mozak“.

Ponedjeljak, 7. svibnja 2018.

To što je Vladimir Putin tog dana prisegnuo na novi predsjednički mandat, nakon pobjede na izborima sa 76 posto glasova, baš i nije bila vijest. Ali je vijest bila da Hrvatska odlučuje o sudbini jednog – Mosadovog špijuna. BH-državljanin Alen Čamdžić uhićen je na aerodromu u Zagrebu, na proputovanju, zato što je za njim Interpolovu tjeralicu raspisao Tunis. Sumnjiče ga da je bio direktno uključen u ubojstvo inženjera Mohameda Zouarija iz 2016., za kojega je palestinski Hamas potvrdio da je bio njihov glavni čovjek za program oružja. I naravno da bi Čamdžiću, ako bi mu to dokazali na sudu, smrtna kazna bila sigurna. Mosad sve negira, a i bez toga Hrvatska ne smije izručiti bilo koga bilo gdje gdje bi ovome prijetilo mučenje ili smrt, pa makar bila riječ i o zakonski presuđenoj smrtnoj kazni.

Utorak, 8. svibnja 2018.

Medijski pakleni dan započeo je drugostupanjskim ukidanjem Horvatinčićeve sinkope kao suludog opravdanja za nalet gliserom na živote dvoje talijanskih turista. Pa je lex Agrokor proglašen ustavnim. Pa se Vučić ukazao u Moskvi kao prvi državnik u posjetu Putinu s najnovijim predsjedničkim mandatom. Cijeli svijet je, ipak, sa zebnjom čekao da navečer Trump proglasi da jednostrano izlazi iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Bio je to klasični primjer sindroma bacanja dreka u ventilator. Skoro istog trena poletjeli su iz Sirije iranski projektili na izraelska snage na okupiranoj Golanskoj visoravni. Uslijedio je masovni izraelski zračni udar po ciljevima iranskih snaga u Siriji, a u međuvremenu su državnici od Berlina, preko Pariza do Londona popljuvali Trumpov potez kao katastrofalan, čak protuzakonit. Barack Obama, čije je naslijeđe Trump i ovim potezom išao iskorijeniti, otvoreno je prozvao predsjednika SAD-a za opasan potez. Količina svinjarija na globalnoj razini koja je zaprijetila naprosto je nevjerojatna.

Srijeda, 9. svibnja 2018.

Izrael je tog dana udarao po postrojenjima navodno iranskih snaga u Siriji, svijet je kombinirao na koje načine može sve otići u potpuni kaos – od općeg rata na cijelom Bliskom istoku i dalje do totalnog trgovinskog rata – a u Hrvatskoj su u medije procurili e-mailovi ministrice Martine Dalić oko Agrokora, krenulo je na nju drvlje i kamenje, traženje ostavke, pa i da ju se trpa u zatvor...

Četvrtak, 10. svibnja 2018.

Borgov kolektiv nije radio ništa protivno interesima države, tako su objašnjavali restoransku nagodbu, nastavila su pitanja oko ostavke, oko potrebe da reagiraju DORH i USKOK, oko još jedne krize vlasti. A izvan Hrvatske, svijet je zbrajao posljedice i pokušavao amortizirati štete od Trumpovog miniranja nuklearnog sporazuma s Iranom, te tvrdolinijaških reakcija iz Teherana, Tel Aviva, Rijada...

Petak, 11. svibnja 2018.

Konačno su se sastali koalicijski partneri u Vladi. „Institucije neka rade svoj poaso. Vlada ostaje“, rekao je Glavaš. „Nastavljamo sljedeći tjedan razgovor o nagodbi i o problemima o kojima smo danas počeli razgovarati“, rekao je Pupovac. „Vlada ima potporu koalicijskih partnera, nastavljamo sastanak idući tjedan u utorak, a treba odvojiti žito od kukolja“, rekao je Kosor. Dalić je rekla da ostavku ne daje. „O političkoj odgovornosti raspravljat će se idućih dana i nakon 10. srpnja“, rekao je Ivan Vrdoljak za koga i ptice na grani znaju koliko bi rado uskočio na njeno mjesto.

Subota, 12. svibnja 2018.

Sudeći prema otvorenom neprijateljstvu prema hrvatskim novinarima, ekstremnijem dijelu okupljenih na ovogodišnjoj komemoraciji događanja na Loibacher Feldu kod Bleiburga očito do posljednjeg trenutka nije bilo jasno koliko su čvrsto austrijska republika i austrijska crkva odlučili stati na kraj crnim uniformama, slovima „U s krilcima“, uopće ikonografiji kvislinške NDH, ručnom mjerenju visine kukuruza, čak i prodaji alkohola na tom mjestu. Žestoki mainstream mediji i mainstream političke stranke, skoro 300 pripadnika policije, od kojih mnogi iz protuterorističkih jedinica, pravosudni timovi na licu mjesta spremni protjerati iz zemlje ili zakonski goniti ako bi zabilježili „ustašluk“... Proustaški ekstremizam nikada na tom mjestu nije bio na neprijateljskijem terenu nego tog dana.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Kobac44 22:28 14.Svibanj 2018.

    Sam ,polefko fakat,nigdar neznaš kaj koj misli!