Top News
472 prikaza

Tillerson je za Trumpa govorio da je moron

Rex Tillerson
1/8
REUTERS
Američki predsjednik dao je još jedan otkaz - ovaj put državnom tajniku Rexu Tillersonu

Rex Tillerson je na mjesto glavnog državnog tajnika u Bijelu kuću došao s mjesta najveće naftne kompanije na svijetu, ExxonMobila. 

Posebno je zanimljivo, kako je napomenuo CNBC-jev novinar Steve Kopack, Tillerson nije radio nigdje osim u Exxonu otkako je započeo kao inženjer davne 1975. godine. Tijekom godina dobio je više od 200 milijuna dolara vrijedne dionice naftnog giganta, a kao državni tajnik, mogao ih je prodati bez plaćanja poreza. Je li to učinio u svom mandatu koji je trajao 14 mjeseci, ne zna se.

Rex Tillerson | Author: REUTERS REUTERS
Tillersonu se ne može prigovoriti da nema jako puno iskustva u upravljanju, obzirom da je na šefovskim pozicijama radio gotovo cijeli život, ali njegovo imenovanje za šefa američke diplomacije izazvalo je puno pitanja, jer je Tillerson u tom trenutku bio osoba koja u životu nije vidjela diplomacije. 

Tillersonu su također spočitavali da održava bliske veze s Rusijom, a zbog jednog poslovnog sporazuma nagrađen je i ruskom medaljom prijateljstva. Pod njegovim vodstvom ExxonMobil je dobio pravo na istraživanje ruskog Arktika, a zauzvrat je ruskoj državnoj naftnoj kompaniji Rosneft omogućeno ulaganje u ExxonMobilovo istraživanje nafte diljem svijeta. 

Nakon ruske aneksije Krima i međunarodnih sankcija koje su uslijedile, dogovor je zaustavljen. Wall Street Journal opisao je prijateljstvo Vladimira Putina i Tillersona pišući: 

"Poznanici kažu da rijetko koji američki građanin je bliži Putinu od Tillersona. Poznaju se još iz vremena dok je Tillerson radio u Rusiji dok je Boris Jeljcin bio na vlasti"

Ranije spomenute stotine milijuna dolara vrijedne dionice ExxonMobila predstavljale su potencijalni sukob interesa. Kako je Wall Street Journal napomenuo, vrijednost ih dionica može značajno porasti ako se ukinu sankcije Rusiji, a Tillerson je jedan od rijetkih ljudi na svijetu koji to može provesti u djelo na mjestu državnog tajnika. Tillerson je očito bio mudriji, pa do toga nije došlo.

Rex Tillerson | Author: REUTERS REUTERS
Tillerson je do imenovanja za državnog tajnika bio uglavnom nepoznanica za medije, koji su kao njegove najveće mane spominjali da će se kao neiskusni diplomat naći pred najtežim zadacima, a to su rješavanje problema narušenih odnosa s Rusijom, katastrofa u Iraku i Siriji i, možda i najgore od svega, Trumpov nedostatak kontrole u razgovoru s drugim svjetskim vođama.

Tillerson je inače već dulje vrijeme u stalnim prijeporima s Trumpom i još od prosinca prošle godine se govori kako će ga zamijeniti Mike Pompeo. Da njihov odnos ne štima postalo je jasno prošlog ljeta, počevši od Trumpovog politiziranog govora pred Boy Scouts of America, organizacije koju je Tillerson nekad vodio.

Državni tajnik se također udaljio od predsjednika  i njegovog blagog odgovora na skup rasista u Charlottesvilleu.

Bio je i jedan izvanredan trenutak u listopadu kada je Trump predložio natjecanje u IQ-testovima nakon izvješća da ga je Tillerson nazvao moronom. Rex je te napise kritizirao, ali nije i negirao.

Njih dvojica također su objavljivali i značajne političke razlike u javnosti: nekoliko puta, Trump je otvoreno podrivao pozicije Tillersona svojim tweetovima.

Ipak, predsjednik je tiho prihvatio diplomatsku strategiju svog ministra o nekim pitanjima, kao što je suočavanje sa napetostima u odnosima sa Sjevernom Korejom, suradnju s Rusijom u političkom rješavanju sirijskog građanskog rata i suglasnost da se iranski nuklearni sporazum prebaci na Kongres umjesto da ga napusti.

Tillerson je silno želio da se situacija sa Sjevernom Korejom riješi diplomatskim pregovorima, u svojim je izjavama pokušavao smanjiti tenzije, ali odmah nakon njega bi se javio Trump koji je potpuno suludo govorio da će stisnuti nuklearni gumb i bombardirati Sjevernu Koreju.

Vidjelo se jasno da se ovaj politički brak raspada, a konačna potvrda da Trump i Tillerson nisu na istoj valnoj dužini došao je ovih dana, kada je Tillerson komentirao trovanje dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala. Otvoreno je osudio Rusiju za taj slučaj, za razliku od službenog stava Bijele kuće koja je napad komentirala kao neodgovornim, ali Rusiju nisu spomenuli.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.