Top News
2022 prikaza

Theresa May na vlast dovodi bivše teroriste

Theresa May
Toby Melville/REUTERS/PIXSELL
Nekad najveći protivnici mira u Sjevernoj Irskoj sada su postali sastavni čimbenici vlasti čitave Velike Britanije

Theresa May pokušat će oformiti vladu s Demokratskom unionističkom strankom iz Sjeverne Irske, posljednje su vijesti koje dolaze iz Velike Britanije. Povijest DUP-a je nevjerojatna. Njihov osnivač Ian Paisley bio je jedan od protestantskih vođa još iz sredine prošlog stoljeća, a na teret mu se stavlja i činjenica da je predvodio pokret otpora katoličkoj borbi za jednaka prava. Oštro se protivio bilo kakvim ustupcima katoličkom dijelu stanovništva, a sve to je rezultiralo sukobom koji će razdirati Sjevernu Irsku idućih tridesetak godina.

Godinama se Paisley apsolutistički borio protiv političkog rješenja o dijeljenju moći u svom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva, a sredinom osamdesetih godina osnovao je paravojnu skupinu Ulster Resistance. Na osnivanju je glavnu ulogu imao Sammy Wilson, danas član britanskog parlamenta i jedan od članova vladajuće koalicije. Njihovo djelovanje je prošlo u debeloj tajnosti, ali zna se da su kupovali ogromne količine oružja i ni dan danas nije poznato jesu li ga vratili.

Sredinom 1987. godine ukrali su tristotinjak tisuća funti iz jedne banke u Portadownu, gradiću četrdesetak kilometara od Belfasta. Tim novcem kupili su dvjestotinjak pušaka, stotinjak pištolja, nekoliko RPG lansera te pripadajuće streljivo iz Libanona. Pred kraj iduće, 1988., godine otkriveno je oružje koje su trebali koristiti pripadnici Ulster Resistancea, ali i dijelovi Javelin projektila zemlja-zrak. 

Možda i najveća kontroverza dogodila se početkom 1994. godine kada su neki unionisti, pobornici ostanka Sjeverne Irske u Velikoj Britaniji, objavili dokument u kojem traže etničko čišćenje i ponovnu podjelu Irske kako bi Sjeverna Irska postala totalno protestantska. Wilson je tada rekao da su neki dijelovi tog plana zapravo razumni: "Pokazuje se da neke lojalističke paravojne skupine gledaju prema budućnosti i razmišljaju o tome što treba uraditi da zadržimo svoj odvojeni ulsterski identitet".

Na kraju je Paisley ipak postao umjereni unionist i čak je sudjelovao u prvoj zajedničkoj vladi Sjeverne Irske. Bio je premijer od svibnja 2007. do lipnja 2008. godine, a Sinn Feinov Martin McGuinness bio mu je zamjenik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.