Top News
41151 prikaza

Svjedočanstvo ubojice s Ovčare: "Ovo neće valjati"

Memorijalno groblje
Marko Mrkonjić (PIXSELL)
Gotovo tri desetljeća je prošlo od groznog zločina, a policija i dalje neumorno radi na rješavanju ubojstava

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da su tijekom šest mjeseci, koliko djeluje radna skupina za istraživanje ratnih zločina na području Vukovara, podignute dvije kaznene prijave za ratne zločine na području Ovčare.

"Ravnateljstvo policije i Ministarstva unutarnjih poslova samo je došlo do zaključka da ne možemo biti zadovoljni rezultatima i dinamikom kojom se provode istraživanja ratnih zločina na području Vukovara", rekao je Božinović na godišnjoj vježbi interventne policije 2018, prenijela je Hina.

Policajci iz radne skupine Ravnateljstva policije, u suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, podnijeli su, nakon kriminalističkog istraživanja, kaznenu prijavu protiv osumnjičenog 49-godišnjeg dvojnog državljanina Hrvatske i Srbije zbog ratnog zločina na Ovčari, odnosno ubojstva tada 21-godišnjeg Damira Kovačića zvanog Kole, objavila je u petak Hina.

Kovačić je bio pripadnik vukovarske 204. brigade Hrvatske vojske, a njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni. 

"Zajedničkim naporima te intenziviranjem kriminalističkog istraživanja policije i nadležnog državnog odvjetništva u Osijeku došlo se do saznanja da je osumnjičeni 49-godišnjak, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, u večernjih satima 20. studenog 1991. iz hangara na poljoprivrednom dobru 'Ovčara' izveo oštećenog Damira Kovačića zvanog Kole, odveo ga do obližnjeg kanala te u njega iz vatrenog oružja ispalio više hitaca uslijed kojih je Damir smrtno stradao", izvijestio je MUP.

Kovačić je među ostalim pripadnicima Hrvatske vojske – ZNG-a, Ministarstva unutarnjih poslova RH, dragovoljih pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manjeg broja civila, ranije tijekom tog popodneva dovezen iz Medicinskog centra Vukovar u hangare na Ovčari.  

Memorijalno groblje Ratni zločin Life Ovčara: "Ne'ko će platiti što smo ih toliko počvokali..."

U MUP-u ističu da osumnjičeni 49-godišnjak nije dostupan hrvatskim tijelima progona. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Nikoli Dukiću, pripadniku tadašnje teritorijalne obrane Vukovara koji je svjedočio na beogradskom suđenju za zločin na Ovčari 1991.

Dukić je na suđenju govorio kao da se oštro protivio bilo kakvim zločinima na Ovčari, a jedan od optuženih ga je opasno napao. "Hvala što si me smjestio ovdje. Tako si i Štuku! Što si njemu smjestio?", ljutito je govorio Milan Lančužanin. 

Udruga Documenta u sažetku sa suđenja u Beogradu navodi kako je Dukić ispričao da je do 15. ili 16. studenog 1991. godine bio u ulici Petrova Gora. Ne zna tko je zapovijedao s TO, misli: Dušan Jakšić. 

Optuženici Vujović i Vujanović bili su na drugoj strani grada. Došli su pod zapovjedništvo JNA, kad je u Vukovar došla Gardijska brigada JNA. Postali su vodiči na terenu. Opt. Lančužanin je bio zapovjednik grupe dobrovoljaca koje je doveo u Vukovar. U bolnicu je otišao tako što je pokazao dvojici oficira, koji su došli u „puhovima“, put do bolnice. U bolnici su bili zarobljenici civili. Čuo je, da je major Šljivančanin rekao, da će se suditi onima koji su sudjelovali u borbama, dok će ranjenici i medicinsko osoblje biti prevezeni u Hrvatsku.

Kod bolnice je sreo Damira Gunčevića i njegovu majku i odveo ga do autobusa, za koji je čuo da ide prema Zagrebu. Na Ovčaru je otišao s jednim vodnikom, još dva, tri, vojnika i sa Kresovićem. Tamo je vidio dva, tri, autobusa i pripadnike Vojne policije. Ispred hangara je bilo puno ljudi, dva vojna policajca nisu dopuštala ulazak u hangar, piše Documenta

Srebrenica, genocid, masovna grobnica Srebrenica Top News "Krvnici su jeli i pili na livadi punoj leševa"

S vrata hangara je uspio vidjeti da su zarobljenici bili u civilu, sjedili su na podu, šutjeli su. Ispred hangara je vidio opt. Gorana Mugošu i opt. Milana Bulića. Vojni policajci koji su stajali kod vrata hangara su nakon nekog vremena otišli. Tada je došao crveni traktor s prikolicom u koju su počeli ulaziti zarobljenici. Na kabinu traktora je sjeo, jer je mislio da je prepoznao jednog zarobljenika. U traktorskoj kabini je bio opt. Lančužanin i jedan čovjek niskog rasta. Traktor je skrenuo s ceste lijevo, u atare. Na Grabovu je vidio grupu od 40 – 50 ljudi. Opt. Lančužanin i svjedok su stali sa strane. Tu je bilo dosta nepoznatih ljudi.

Zarobljenici su izišli iz prikolice, zapucalo se i zarobljenici su popadali. Svjedok je u tom trenutku okrenuo glavu. Kad je prestalo pucanje, svjedok se sa Lančužaninom vratio traktorom na Ovčaru, a Lančužanin je tada rekao: "Ovo neće valjati". Na Ovčari se zadržao pola sata, do sat, dok nije pronašao prijevoz i vratio se u Vukovar. Dok je tražio prijevoz, sa svjedokom su bili Savić i Kresović. Vidio je, kako je svjedok - suradnik broj 1 izveo jednog zarobljenika i pucao mu u potiljak. Tijelo strijeljane osobe je palo u kanal, završava izvještaj sa Dukićevog svjedočenja 27. listopada 2004. godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 18:12 17.Rujan 2018.

    Moj zaključak je slijedeći, samo jedan imao je malo soli u glavi.Užas.