Top News
8829 prikaza

Svijet izluđen: Jel' se kaže Slovenija ili Slovačka?

Ljubljana
1/4
Thinkstock
I slovenski i slovački premijer podnijeli su isti dan ostavke, što je dodatno zbunilo europsku i svjetsku javnost

Ako ne znate razliku, niste jedini, piše BBC. 

Premijer Slovačke Robert Fico dao je ostavku nakon skandala koji je izazvalo ubojstvo novinara koji je istraživao korupciju u Vladi. Gotovo istovremeno, premijer Slovenije Miro Cerar podnio je ostavku nakon sudske odluke koja je poništila odluku o gradnji željezničke pruge. 

Robert Fico, slovački bivši premijer | Author: RADOVAN STOKLASA/REUTERS/PIXSELL RADOVAN STOKLASA/REUTERS/PIXSELL

No, dvije europske zemlje zbunjuju  svojim identitetima ostatak svijeta još od 90-ih kad su i nastale.  

I tek površno pretraživanje Googlea otkrit će desetke tweetova i tekstova o tome da je supruga američkog predsjednika Donalda Trumpa porijeklom Slovakinja, što dakle nije točno. 

Jan Kučiak Odmazda Top News Mafija ili opasni poduzetnik - tko je ubio novinara?

Ona je rođena u Sevnici, slovenskom gradu, dok je Trumpova bivša supruga rođena Ivana Trump rođena u Čehoslovačkoj - no onima koji nisu iz Europe, treba kasnije objasniti i taj geografski pojam. 

Prokletstvo oba naroda je u tome što se na raznim sportskim priredbama često puta Slovačkoj i Sloveniji zamijene zastave, pa tako i nacionalne himne. Prošle godine na Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu u Njemačkoj, bijesni slovački navijači nadglasali su zviždanjem i hukanjem slovensku himnu koja je svirala uoči utakmice njihovog tima.  

Miro Cerar | Author: REUTERS REUTERS

Umjesto da organizator pusti slovačku nacionalnu himnu, opravdali su se tehničkom pogreškom zbog koje slovačka himna uopće nije odsvirana.

No povijest zabuna seže i dalje u povijest. Primjerice, bivši američki predsjednik George W. Bush pohvalio se svojim susretom sa slovačkim ministrom vanjskih poslova, a da se taj susret nikad nije ni dogodio.  

Talijanski premijer Silvio Berlusconi 2003. godine predstavio je na tiskovnoj konferenciji svog kolegu iz Slovačke iako je pored njega stajao Anton Rop iz Slovenije.

Bratislava | Author: Thinkstock Thinkstock
- Bila je to dosta čudna situacija, pa smo zamolili novinare da to u svojim izvješćima ne spominju, rekao je g. Rop. 

Da su stvari otišle doista daleko i da su dojadile diplomacijama obje zemlje, izvijestio je i The New Yorker. Veleposlanstva dviju država u Londonu su tako organizirala skup pod nazivom 'Razlikuj Sloveniju i Slovačku'. 

Zabune između ove dvije zemlje našle su se i u zabavnom kvizu 'QI' u kojem se saznalo da veleposlanstva Slovenije i Slovačke u Washingtonu barem jednom mjesečno dobiju pogrešno adresiranu poštu. 

Nije ni čudno. Dvije zemlje imaju slična imena, slične zastave i sličnu povijest.

Zastave su, prije svega, gotovo identične - čine horizontalna bijela, plava i crvena polja, u kojima je i slično smješten grb. Oba su u lijevom gornjem uglu zastave.  

Zastava Slovenije | Author: Wikipedia Wikipedia

Sličnosti se odnose i na imena, i za obje republike - Slovačka sebe naziva Slovenská republika, a nešto južnija država je Republika Slovenija. Naziv jezika je još teže razlikovati - Slovaci govore slovenčinu, a Slovenci slovenščinu. 

No, dvije zemlje nisu ni susjedi.

Odvojene su Mađarskom i Austrijom i imaju drugačija geografska obilježja. 

Slovenija je priobalna zemlja koja graniči s Italijom i Hrvatskom na jugu Europe. No, Slovačka ima Poljsku i Češku kao svoje susjede, a dvorci i planine su turističke atrakcije. 

OSTAVKA Top News Miro odlazi: Srušila ga je pruga do Kopra

Obje su zemlje bivše socijalističke republike, obje su nastale razdvajanjem bivših država i obje su se pojavile u njihovom modernom obliku početkom 1990-ih.

Slovenija je 1991. godine postigla neovisna od Jugoslavije, na relativno krvav način nakon što je EU pomogla posredovati u sporazumu.

Slovačka je veća zemlja i ima dvostruko više ljudi - oko 5,5 milijuna naspram dva milijuna Slovenaca.

Slovačka je bila nekad dio Čehoslovačke, a razdvojila ih je baršunasta revolucija na Češku i Slovačku. 

Ova povijest pomaže objasniti sličnost zastava - obje zemlje koriste istu boju kao i Rusija i mnogo drugih slavenskih naroda zbog njihove zajedničke povijesti. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Tajnigrađanin 20:20 16.Ožujak 2018.

    Da, Slavonci, i Slavonija ostali bi u igri i još više zamrsili ovaj porblem nerazlikovanja, da nam slučajno nije pomogla lijena austrijska birokracija kojoj je, pošto su Turci osvojili gotovo cijelu Slavoniju (Slovinje) koja se prostirala sjeverno od Save, na ... prikaži još! zapad sve do Sutle, te najveći dio Hrvatske (južno od Sav)e i ta dva preostatka prestali nazivati Slavonijom s glavnim gradom Zagrebom i Hrvatskom pa su to jednostavno proglasili "Ostacima ostataka nekad slavnog kraljevstva hrvatskog".

  • nelson 17:36 16.Ožujak 2018.

    česi kažu slovenska

  • bumbar24 16:45 16.Ožujak 2018.

    Kako to da niste naveli znacenje imena? Slovaci ,Slovenci a i Slavonci imaju isto znacenje, a to je SLAVENI.