Top News
10068 prikaza

Svijet Hrvatsku vidi kao potpaljivača ratova

Grafit u Slavonskom Brodu
Ivica Galović (PIXSELL)
Izvozimo oružje u najgore ratove, iz kulture i znanosti ignoriramo što je Zapadu dobro...

To je zemlja koja potpiruje najgore svjetske ratove, a da građani toga najčešće nisu ni svjesni, u kojoj i u kulturi i u znanosti svaki dobar dojam nacije ovisi vrlo često o tome što će umjetnik, znanstvenik ili kulturnjak uspjeti napraviti unatoč državnim politikama. A zdravstvo, ekonomija, takve stvari stoje nam onoliko koliko ova nacija nije uspjela uništiti naslijeđe iz socijalizma.

O "Indeksu dobre zemlje" u Hrvatskoj je bilo spomena nekoliko puta posljednjih godina, ali se to u pravilu zaustavljalo na navođenju plasmana Hrvatske. Bilo da je bila plasirana kao 46. od 163 nacije svijeta 2014. godine ili 40. 2015. godine. Danas je Hrvatska i dalje 40., ali su od samog plasmana puno zanimljiviji podaci po kojima je tvorac ovog mjerila uspješnosti pojedinih država na kraju smjestio našu zemlju.

Simon Anholt | Author: Андрей Бабуров// CC BY-SA 3.0 Андрей Бабуров// CC BY-SA 3.0

Riječ je o Simonu Anholtu, Britancu kojega je tadašnja hrvatska vlada angažirala 2003. godine kako bi s naše zemlje skinuo stigmu one u kojoj je u Drugom svjetskom ratu postojao pronacistički režim ili one koju se pamti po jezivom ratu s početka 90-ih. Cilj je bio ulazak u EU, što je Hrvatska 2013. i dočekala, i to kao temeljito umivena zemlja. A to što je vlada Ive Sanadera angažirala baš Anholta, bio je briljantan potez jer je taj čovjek prvi na svijetu, još 1996., smislio koncept brendiranja država.

I apsolutno se proslavio uspješno odrađenim "vrlo teškim zadatkom" s Hrvatskom. "Indeks dobre zemlje" mjeri koliko je svaka od 163 analizirane države svijeta korisna čovječanstvu. I to ukupno, ali i po područjima; znanost i tehnologija (Hrvatska je 33. od 163 zemlje), kultura (35.), međunarodni mir i sigurnost (tek 106. najkorisnija, što je gore do većine afričkih i azijskih zemalja), svjetski poredak (tek 90.), ekologija i klima (čak 16., ali i za to postoji objašnjenje), prosperitet i jednakost (katastrofalno 95. mjesto), te zdravlje i dobrobit (podnošljivo 51. mjesto).

Sve s obzirom na veličinu, BDP, stanovništvo... Iz znanosti i tehnologija ispalo je da je Hrvatska briljantna s obzirom na veličinu što se tiče objavljivanja po međunarodnim znanstvenim i domaćim publikacijama, odnosno naši znanstvenici ne sjede skrštenih ruku. Zašto je Hrvatska po mjerilu "Nobelova nagrada" ocijenjena jako dobrom, ima tu zasluge i Vladimira Preloga i Lavoslava Ružičke koji su ostavili svoj trag u Hrvatskoj, pa i nekih koji su bili nominirani.

Institut Ruđer Bošković | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL

S patentima je Hrvatska solidna, ali ne onako kako bi se očekivalo od zemlje u EU-u. Ono u čemu je katastrofalna je nešto u čemu je do neovisnosti bila odlična – strani studenti u Hrvatskoj. U kulturi je Hrvatska tek nešto bolja od svjetskog prosjeka, što je poražavajuće, po pitanju slobode medija, broja zaštićenih dobara pod zaštitom UNESCO-a, slobode kretanja i gostovanja djela hrvatskih umjetnika po svijetu. Redom je riječ o posljedicama kulturne politike hrvatskih vlada.

Jedino u čemu ispada odlična je kad se uzme u obzir što naši kulturni radnici i umjetnici osobno rade po svijetu. I sad ono najzanimljivije, zašto je čovjek koji je puno pridonio promociji Hrvatske u svijetu, našu zemlju ocijenio kao praktično ozbiljni remetilački faktor po svjetski mir i sigurnost? Hrvatska, nabraja Anholt, ne žali truda posvuda slati puno vojnika u mirovne misije, i to sposobnih vojnika s dobrim uspjesima. Ne žali pritom niti novca.

Ali istodobno Hrvatska je apsolutno jezivo ocijenjena iz područja "izvoz oružja", što onda utječe i na "međunarodni nasilni sukobi", koje skoro da ne može biti gore. Express već godinama piše da naša zemlja, najblaže rečeno, uopće ne pazi gdje izvozi oružje. Pa se najnormalnije događa da se najgori džihadisti po Siriji i Iraku hvale po YouTubeu hrvatskom puškom na terorističkom ramenu poput ISIL-a ili al Nusre i sličnih. Samo od početka rata u Siriji Hrvatska je na dilanju oružja zaradila 1,2 milijarde kuna.

Pripadnik al Kaidine vojske u Siriji - al Nusre | Author: Vimeo/ screenshot Vimeo/ screenshot

Istodobno svjetske novinarske istraživačke mreže, poput BIRN-a, godinama uredno dokazuju da se trgovina oružjem, i to vrlo vjerojatno ilegalna, u industrijskim razmjerima odvija prometnim pravcima preko Hrvatske. O letovima s oružjem za Siriju i Irak s Krka i iz Zagreba redovito su pisali i istraživački novinari 24sata i Expressa, posljednji put vrlo nedavno. Hrvatska je tako ocijenjena kao dio problema u svijetu rastrganom ratovima.

A ratovi, barem to Hrvatska zna, proizvode izbjeglice. Očito zbog neodgovornog izvoza oružja u ratne sukobe i to najgorim skupinama, Hrvatska je ocijenjena kao jedna od zemalja s najgorim utjecajem na povećanje broja izbjeglica. Navodno je omiljena i kod terorista i kod kriminalaca. Tek nešto bolja naša zemlja je po broju izbjeglica koje je zbrinula s obzirom na veličinu i gospodarsku snagu.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:11 12.Prosinac 2017.

    pa vidi se zadnje 2 godin šta je ovo došlo veliča se ustaštvo komemoracije ratnim zločincima.mržnja itd..a sve veliki katolici

  • Avatar Nikola Perić
    Neron 08:16 12.Prosinac 2017.

    To sve zavisi,iz koje perspektive gledaš. Ako gledaš iz RH,bolje nismo imali za usporedbu,ako gledaš iz vana,fižički smo u EU,ali sve drugu je ostalo još u Austrougarskoj ili još dalje.

  • omer 15:21 11.Prosinac 2017.

    Ništa novo kad je sad Hrvatska postala ustaška đamahurija , i jedina zemlja u svijetu koja službena politika i precednica i premijer slave osuđene ratne koljaće i zloćince.