Top News
2751 prikaza

Švicarci Abramoviča proglasili "prijetnjom nacionalnoj sigurnosti"

Roman Abramovič
Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
Njegov odvjetnički tim sedam se mjeseci borio kako bi spriječio objavu informacija iz tih izvješća

Švicarska je odbila zahtjev vlasnika nogometnog kluba Chelsea Romana Abramoviča za boravištem nakon što je policija upozorila dužnosnike o mogućoj "prijetnji nacionalnoj sigurnosti" i od narušavanja ugleda zemlje. Tom objavom završila je sedmomjesečna pravna bitka kojoj je bio cilj spriječiti objavljivanje informacija o razlozima odbijanja.

Nakon što je podignuta zabrana sa izvješća o ruskom milijarderu, koje je objavila medijska grupacija Tamedia na svojim medijima početkom tjedna, poznati su razlozi odbijenice koju je dobio. U njima stoji kako policija preporučuje da odbije njegov zahtjev zbog "sumnji kako je možda upleten u pranje novca i kako su zabrinuti jer navodno ima kontakte sa kriminalnim organizacijama".

Po izvješću medija Tanges-Anzeiger, služba Federal Office of Police (FedPol) nije ponudio nikakve dokaze sumnji koje je predstavio u svom izvješću.

51-godišnji Abramovič nije bio optužen, a ni osuđen za nikakav zločin u Švicarskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji, piše The Independent.

"Svaki nagovještaj da je Abramovič bio upleten u pranje novca ili ima kontakte sa kriminalnim organizacijama je potpuno netočna", istaknuo je njegov odvjetnik Daniel Glasl i pojasnio kako njegov branjenik nikada nije bio optužen za sudjelovanje u pranju novca a ni nema nikakav kazneni dosje.

Roman Abramovič Novi početak Top News Britanci ga ne žele: Abramovič postao najbogatiji Izraelac

"Nikada nije imao, ili navodno imao, veze sa kriminalnim organizacijama", naglasio je. Odvjetnici su FedPolu podnijeli zahtjev za "ispravkom iznesenih činjenica".

Njegov odvjetnički tim sedam se mjeseci borio kako bi spriječio objavu informacija iz tih izvješća. Zabranu su dobili u veljači ove godine, no ona je uklonjena prošlog tjedna.

Dozvolu boravka Abramovič je zatražio prije dvije godine, kako kažu iz švicarske službe za migracije, a povukao ga je prošle godine.

Njihove službe zahtjeve pojedinaca za koje se vjeruje kako mogu doprinijeti državi značajnim iznosim poreza obrađuju puno brže. Kako piše izvješće Tanges-Anzeiger, 587 bogatih pojedinaca dobilo je dozvolu boravka na temelju ""značajnog...financijskog interesa".

Istraga o trovanju Sergeja Skripala Napad na Skripale Top News Švicarci protjerali Ruse koji su špijunirali njihov laboratorij

Ranije ove godine Abramovič je povukao aplikaciju za obnovu svoje vize u Velikoj Britaniji. Bivši izvršni direktor Chelsea Trevor Birch rekao je kako je nedavna odluka da se planovi o izgradnji novog stadiona stave na čekanje "najvjerojatnije povezana sa problemima sa vizom".

Ruski milijunaš dobio je državljanstvo Izraela u svibnju na temelju želje da svakom Židovu sa željom o životu u Izraelu, to i omoguće. Oni koji imaju izraelsku putovnicu mogu ući u Veliku Britaniju bez vize, što ovom ruskom milijarderu uvelike olakšava život nakon. Naime stav Britanaca prema Rusima u Velikoj Britaniji postao je oštar nakon trovanja Sergeja Škripala i njegove kćeri Julije. Premijerka Theresa May optužila je Rusiju, posebno predsjednika Vladimira Putina, za njihov pokušaj ubojstva.

U Britaniji mu je boravak omogućila poduzetnička viza, koja vrijedi tri godine i četiri mjeseca i uobičajeno se produžuje svake dvije godine. No nakon što mu je istekla tijekom travnja ove godine, nije produžena. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.