Top News
12265 prikaza

Svi u SDP-u su odbili pričati o Milanoviću - osim Freda Matića

Predrag Matić i Zoran Milanović
Patrik Macek (PIXSELL)
Zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu, bivši ministar branitelja, progovorio je o lošim navikama lijevog kandidata na predsjedničkim izborima

Europarlamentarac Predrag Fred Matić (SDP) i član predsjedništva SDP-a, kao prijatelj, savjetovao je njihovu predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću da izbjegava “zoranizme” jer mu mogu naštetiti i da treba jasnije komunicirati s ljudima. Smatra da mu izjave oko Hajduka nisu trebale, jer je time praktički poništio “glupost Kolinde Grabar-Kitarović”. Među ostalim, osvrnuo se i na stipendiju Davora Bernardića, zbog koje je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo da je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti. Smatra da mu to nije trebalo i pozdravlja odluku Povjerenstva. 

Nakon izjava aktualne predsjednice o NK Rijeci u Jugoslaviji, kao rezervnom klubu Zvezde i Partizana, njezinim stopama krenuo je i SDP-ov kandidat Zoran Milanović s tvrdnjom da nije ‘navijao za Hajduk jer je to bio Titov omiljeni klub! Hajduk je igrao s petokrakom na prsima, mogao si se nabosti na nju’. Jesu li ovakve njegove izjave zapravo put prema sigurnom gubitku izbora?

Prvo treba reći da je izjava aktualne predsjednice o NK Rijeci skandal par excellence. Takve stvari se nisu govorile 1991. godine. Jedva čekam da dođe na utakmicu Hrvatska i Slovačka, da vidimo kako će je njezini Riječani, ali i cijela Hrvatska, dočekati nakon ovoga što je izjavila. Što se tiče Zorana Milanovića, pročitao sam njegovu izjavu i tu se može primijeniti izreka: ‘Zarez čini razliku’. Kad se ona malo bolje iščita, jasno je da to nije tako grubo rečeno, kao što je ispalo. No u svakom slučaju smatram da on mora povesti računa o tome da se ne obraća samo vrhunskim intelektualcima koji će razumjeti sve njegove jezične vratolomije. On je po tome poznat, zbog toga ga i volim, ali mora voditi računa da mu se ne događaju takve stvari. Nakon ove izjave Kolinde Grabar-Kitarović nije mu to trebalo jer je time praktički poništio njezinu glupost, odnosno omogućio je da se sve to izjednači.

Biste li mu savjetovali da do kraja kampanje ipak izbjegava ‘zoranizme’, kojih smo se naslušali dok je bio premijer?

Nisam mu savjetnik, ali bih mu kao prijatelj sugerirao da to izbjegava jer mu mogu naštetiti. Svaki čovjek ima svoj stil. Tako pojedinci za pojedine moje istupe smatraju da pretjerujem ili da sam vulgaran iako ja to ne vidim, tako isto i on. Vjerojatno ne vidi te ‘zoranizme’, ali smatram da treba jasnije komunicirati s ljudima iako ja uživam kad ga slušam. Nažalost, dio ljudi ga ne razumije.

Predrag Matić i Zoran Milanović | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
Bili ste dio Milanovićeve vlade i dobro ga poznajete. Koliko njegov karakter može pomoći ili odmoći u predsjedničkoj utrci?

Trebao bi se čuvati ‘zoranizama’, kako ste ih vi novinari nazvali. Njegov karakter je njegov zaštitni znak i to je i njegova prednost u odnosu na sve druge kandidate u ovoj utrci. S njim je čovjek na čistom. Zna se koja su njegova mišljenja i stavovi, koje bi trebao iznositi tako da ga svi razumiju.

Tko mu je od protukandidata najveća prijetnja i tko može ugroziti njegov ulazak u drugi krug?

Na ovoj našoj strani, moderne, suvremene i normalne Hrvatske, on tu konkurenta nema. Konkurenti su s druge strane. Oni koji stalno pričaju o Jugoslaviji, Titu, partizanima, ustašama i četnicima. Mi biramo predsjednika za kraj prve četvrtine 21. stoljeća, a oni su još u kraju prve polovine 20. stoljeća. Njegov ulazak u drugi krug je vrlo izvjestan. Tko će mu biti s druge strane nije važno, a presudno za izbore će biti koliko će građana izaći na izbore. Oni su ti koji će odlučiti hoćemo li još pet godina imati na Pantovčaku cheerleadersicu ili želimo predsjednika koji će biti korektiv vlasti i predstavljati volju naroda, bez obzira na to tko će biti na Markovu trgu. 

Prema anketama, Kolinda Grabar-Kitarović i dalje uživa najveću naklonost birača. Ne škode joj za sada ni prijašnje izjave o jogurtu, pjevanje, pa ni izjave tipa da je ‘djevojka rođena s krive strane Željezne zavjese’. Što eventualno može donijeti prevagu u korist Zorana Milanovića?

Upravo sve suprotno od aktualne predsjednice. Zoranu Milanoviću nije nedostajalo različitih vrsta jogurta, ne pjeva, ne kaže da je rođen s druge strane Željezne zavjese. Normalnim ljudima bi to trebalo biti čak i dovoljno uz, naravno, program koji će iznijeti. Sve što je gospođa radila u pet godina je sasvim dovoljno da se može zaključiti da bi coffee stolić bio puno bolji predsjednik nego ona. Barem nas ne bi nikad sramotio. 

Čini se da se u pretkampanji zapravo bitka vodi za desni bazen birača, i to između Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore. Zoran Milanović je pozvao na sučeljavanje, a Grabar-Kitarović kaže: ‘Kad za to dođe vrijeme, razgovarat ćemo o tome. Prije toga želim vidjeti programe’. Kako to komentirate?

Iako ona ne želi debatu, do nje će morati doći, ako ona prođe, u drugom krugu. Baš me briga tko će uz Milanovića ući u drugi krug, ali više bih volio da umjesto Kolinde Grabar-Kitarović to bude Miroslav Škoro. Grabar-Kitarović može istupati samo uz šalabahter, odnosno unaprijed dostavljena pitanja i pripremljene odgovore. Zašto ona ima gafove? Ona je štreberica i što joj se kaže, ona će dobro odraditi, ali kad treba improvizirati odgovor na neko pitanje koje je aktualno, a ona nije dobila inpute, sva se spetlja. Za nju bi dueli, posebno s Milanovićem, bili katastrofa, glas će joj drhtati i uopće neće moći razgovarati. Što se tiče te desnice, oni krajnji vječno pate za predsjednikom koji bi im vratio NDH. Oni su mislili da će to napraviti Kolinda Grabar-Kitarović, no kako ona to nije napravila, ne zato što nije htjela, nego jer nije znala, oni se sad okreću drugom kandidatu s istim željama. Njihova nostalgija za NDH ili nečim sličnim je nevjerojatna i oni koji su pisali hvalospjeve o Grabar-Kitarović danas se je odriču te spas i nade vide u Škori.

Zna li se s kojim financijskim iznosom bi SDP podržao Milanovićevu predsjedničku kampanju? Ima li stranka novca za to, jer svi znamo da plaća dug od deset milijuna kuna za Bandićevu kampanju ili će se morati u kredit?

To je pitanje za našeg poslovnog direktora. Ono što kao član predsjedništva SDP-a znam jest da ćemo maksimalno, u skladu s mogućnostima, podržati Zoranovu kampanju, jer on je naš kandidat. Na koji način i koliko, vidjet ćemo. Mi smo i na europskim izborima, uz mala sredstva, uspjeli ostvariti dobar rezultat. Kako bi rekao Mladen Grdović: ‘Nije u šoldima sve’. 

Predrag Matić | Author: Boris Scitar/PIXSELL Boris Scitar/PIXSELL
SDP je djelomično ukinuo suspenzije ‘pobunjeničkoj’ četvorki. Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić za sada nisu vraćeni u predsjedništvo SDP-a. Je li suspenzije trebalo u potpunosti ukloniti? Kakva se poruka šalje na ovaj način?

Dugo sam kao član predsjedništva govorio o tome da je trebalo kolegama ranije ukinuti suspenzije. Isto tako, demokratski sam nastrojen, pa kad je većina bila za ovakvu odluku, ja to podržavam. Ovim se šalje poruka da se kolegama daje prilika da se okrenu stranci i rješavanju problema na terenu. Stranka je pokazala da ih se ne odriče, a na njima je da budu konstruktivni. Bilo je problema u stranci, a europski izbori su nas malo uzdigli. Ako Bog da i Zoran pobijedi na predsjedničkim izborima, mi ćemo imati izvrsne rezultate i na parlamentarnim izborima. Treba se prihvatiti posla. Potpuno skidanje sankcija i nije više toliko bitno, jer oni mogu ići na sve moguće izbore i biti birani, jedino još ne sudjeluju neko vrijeme na sjednicama predsjedništva SDP-a.

Očekujete li da se i to pitanje uskoro riješi?

Još je malo više od pola godine do isteka te suspenzije. Predložio bih, kad Zoran Milanović pobijedi na predsjedničkim izborima, da u okviru tog slavlja i pobjede dečkima potpuno skinemo suspenzije.

U medijima se pisalo da su SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu, među kojima ste i vi, pod pritiskom vrha stranke i zastupnika iz Sabora, jer se od vas traži da zbog sumnji u podrijetlo imovine Dubravke Šuice (HDZ) glasujete protiv cijelog saziva Europske komisije. Je li to traženo od vas i bi li nešto takvo bila najpametnija ideja?

Potpuno razumijem ljude u stranci koji rade u Hrvatskoj jer su izloženi velikom pritisku, zato što stvari oko imovine Dubravke Šuice nisu čiste, ali ovdje u Bruxellesu se tako ne gleda. Gospođa Šuica je prošla saslušanje JURI-ja, Odbora za pravna pitanja Europskog parlamenta, gdje su pali Mađar i Rumunjka. Mi smo članovi S&D grupacije i u podjeli resora dobro smo prošli, a kako se glasa za Komisiju u paketu, mi ne možemo biti protiv. Na domaćem terenu je to teško objasniti. Činjenica je da HDZ-ovci nisu dali potporu Lori Vidović da se kandidira za EU ombudsmana, jer nije njihova, prije pet godina teškom mukom su glasali da se Neven Mimica izabere za povjerenika, a da ne spominjemo kandidaturu Vesne Pusić u UN-u. Ne znam tko bi na svijetu glasao za nju kad je HDZ-ova Vlada bila protiv nje. Toliko o lojalnosti. Mi nismo i nećemo biti takvi.  

Kako bi se u zgradi Sabora mogla održati sjednica predsjedništva i skupštine EPP-a, dobili smo odluku predsjedništva da se sabornica može unajmiti, i to za cijenu od 35.000 kuna po danu. Kako to komentirate kao bivši zastupnik?

To je još jedan dokaz HDZ-ova licemjerstva. Oni koriste izraz da je iznad Sabora samo Bog i onda tu svetinju prodaju za 35.000 kuna. Vjerujte, da je obrnuto i da je SDP-u palo na pamet organizirati sastanak S&D grupe u Saboru, već bismo imali šatore na Markovu i Iblerovu trgu te tko zna još gdje. Sabornica je simbol državotvornosti, prodati je za 35.000 kuna, ako je i od HDZ-a, previše je. Meni Sabor znači više od katedrale. Neka idu u katedralu pa održe stranački skup, možda im Biskupska konferencija dopusti i za manje novce, a i akustika je tamo bolja. 

Šef SDP-a Davor Bernardić potpisao je antikorupcijski savez. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je da je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti, jer je 2014. od Cotrugli Business School dobio stipendiju vrijednu 263.000 kuna. Biste li vi uzeli takvu stipendiju i koliko ova priča otupljuje njegovu borbu protiv korupcije?

Ne znam pojedinosti oko te stipendije, a koliko znam, on u to vrijeme nije bio predsjednik stranke. Ne znam pod kojim se uvjetima ta stipendija davala, tako da mi je jako teško to komentirati, no to može naštetiti Bernardiću, ali i SDP-u. Primjerice, HDZ, kad ima 100.000 lopova, a mi sebi dopustimo jedno djelo, koje nije potpuno u skladu s načelima obnašanja javne dužnosti, oni će to koristiti i govoriti: ‘Naši su krali, ali vi ste uzeli stipendiju’. Nije nam to trebalo. Vjerojatno Bernardić o tome nije razmišljao kad je prihvaćao stipendiju. Treba pozdraviti odluku povjerenstva i paziti da se takve stvari više ne događaju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:10 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Penzić 22:54 16.Studeni 2019.

    Vidim Pusičku i čudim se. Zar ona ne hranu golubove u New Yorku ispred UN-a ?

  • BESTpartizan 23:31 14.Studeni 2019.

    ndh se raspala 1945 a poglavnik je u madridu haha