Top News
4826 prikaza

Svi se pitaju je li on Macronov ljubavnik?

Alexandre Benalla i Emmanuel Macron
1/6
pool/REUTERS/PIXSELL
Tjelohranitelj koji je godinama bio bliski suradnik Emmanuela Macrona, smijenjen je nakon dvomjesečne šutnje

Ovih dana opet se aktualiziralo pitanje je li francuski predsjednik Emmanuel Macron homoseksualac? Ovaj put novine otvoreno govore da je godinama bio u 'sumnjivo prisnim odnosima' sa svojim dugogodišnjim tjelohraniteljem Alexandreom Benallom. 

Medijsku hajku pokrenuo je sam Benalla. Odnosno, njegovo nesmotreno ponašanje tijekom prvomajskih prosvjeda u Parizu. S kacigom na glavi i trakom oko ruke na kojoj je pisalo 'policija', fizički je nasrnuo na dvoje prosvjednika, a muškarca je čak i srušio na tlo. Sve je mobitelom zabilježio drugi prosvjednik. Ispod vizira svi su prepoznali Macronovog tjelohranitelja kako bježi i okreće lice od kamere jer Benalla zapravo uopće nije policajac.  

Brigitte i Emmanuel Macron Brigitte i Emmanuel Life O svojoj je supruzi napisao prljavi erotski roman

U vrijeme incidenta Macron je bio u službenom posjetu Australiji, a onda je i snimka naglo nestala s društvenih mreža, no pod medijskim pritiskom, skandal je eskalirao ovih dana, da bi u petak Macron konačno otpustio svog markantnog bodyguarda. Problem je što se to dogodilo dva i pol mjeseca nakon Benallinog ispada, pa je doista čudno da se donošenje ovakve odluke tako otegnulo. 

Stoga su Macronovi protivnici, ali i dobar dio medija počeli čeprkati po Macronovoj prošlosti i njegovom odnosu s Benallom, a ovih dana francuski predsjednik još je više šokirao javnost izjavom:

"Ne, Alexandre Benalla nikad nije bio moj ljubavnik i nema šifru nuklearnih raketa", pokušao se našaliti. 

Macronova seksualna orijentacija već je puno puta bila predmet medijskog interesa. Čim je postao predsjednik nakon prošlogodišnjih izbora, novinari su ga počeli propitkivati o njegovoj vezi i braku s 26 godina starijom Brigitte, koja mu je bila učiteljica glume u srednjoj školi. Kako je rekao, u nju se zaljubio kad mu je bilo 15. 

Emmanuel Macron, pas mu zapišava kamin Njegov slap Top News Macronov pas usred TV prijenosa zapišao kamin

Mnogi još pamte kako je tada negirao da je homoseksualac, a onda su se pojavile i glasine da postoje njegove kompromitirajuće fotografije s 41-godišnjiim bivšim čelnim čovjekom Radio Francea, Mathieu Galletom koje su paparazzi navodno snimili u šumi.

Fotografije nikad nisu ugledale svjetlo dana, a Macron je zlim jezicima svoj brak s Brigitte ovako objasnio:"Tvrdnje da muškarac ne može živjeti sa starijom ženom, osim ako nije homoseksualac, je mizogin. One su istovremeno i homofobne. Da sam homoseksualac to bih javno rekao i živio s tim bez problema!"

Alexsandre Benalla i Emmanuel Macron | Author: Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL
Mediji su se ipak ovih dana pozabavili s Alexandreom Benallom. Ovaj 29-godišnji Francuz marokanskih korijena bio je sve do nedavno sasvim nepoznat u javnosti. Sve dok se prije 18 mjeseci nije pojavio u Macronovoj blizini, te od tada postao navodno ključna figura u javnom i privatnom životu oženjenog predsjednika.

Kako piše Daily Mail, odrastao je u živahnom predgrađu Evreuxa u Normandiji, postao je aktivist ljevičarske Socijalističke stranke još kao tinejdžer, da bi se sprijateljio sa stranačkim šefom sigurnosti Ericom Plumerom. On mu je pomogao da se zaposli u stranci još u vrijeme predsjednika Francoisa Hollandea. 

Emmanuel Macron posjetio nuklearnu podmornicu FRANCUSKI PREDSJEDNIK Life On na šminku troši više od Kim Kardashian!

Negdje u to vrijeme, čini se, Benalla je upoznao Macrona. Radio je za njegovu stranku, ali je otpušten iz službe nakon što je 2012. pobjegao s mjesta nesreće u kojoj je sudjelovao kao službeni vozač tadašnjeg ministra industrije Arnauda Montebourga. 

Nakon toga Benalla se vratio u Maroko i tamo radio nekoliko godina. Ali kad je njegov stari prijatelj Macron, bivši bankar koji je postao političar, odlučio stvoriti novu političku stranku, "En Marche!", i kandidirati za predsjednika 2017. godine, Benalla se brzo vratilo u Pariz da mu pomogne.

Dvojica su uskoro postala nerazdvojna. Zajedno su skijali, vozili bicikle, igrali tenis. Postali su toliko bliski da je Benalla dobio pristup Assemblee Nationale - nižem domu francuskog parlamenta, a navodno i ključ Macronove privatne rezidencije u Le Touquetu.

Alexandre Benalla i Emmanuel Macron | Author: Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL
Nakon izborne pobjede svojeg šefa, mladi pomoćnik dobio je brojne povlastice, uključujući plaću od 100.000 funti godišnje, dali su mu na korištenje i stan, na Quay Branly - u najstrožem središtu Pariza, na obali Sene s pogledom na Eiffelov toranj. Zanimljivo - u susjedstvu je i bivši predsjednik François Mitterrand smjestio svoju ljubavnicu i nezakonitu kćer, također o državnom trošku.  

Alexandre Benalla dobio je i vladin auto opremljen rotirkama i sirenom da bi mogao brže juriti prenapučenim pariškim ulicama.

Emmanuel Macron i Kolinda Grabar Kitarović IGRE BEZ GRANICA Top News Macron će zbog svojih ambicija upropastiti Balkan

Fotografije prošlogodišnje predsjedničke kampanje pokazale su da je Benalla stalno bio u neposrednoj Macronovoj blizini, a novinarima nije bio previše simpatičan jer je bio zadužen da one koji bi postavljali neugodna pitanja, gurkao podalje od budućeg francuskog predsjednika. 

Kad su jednom pitanja o Macronu i supruzi, te njegovoj seksualnoj orijentaciji stavljena ad acta, porasla mu je naglo popularnost i tako je s 39 godina postao najmlađi predsjednik Francuske. 

Ipak neki su iskopali dokumente koji su osvanuli na Wikileaksu, a govore o Benallinoj strelovito uspješnoj karijeri. 

Tamo piše da je on zapravo policijski rezervist koji je promaknut u čin pukovnika godinu dana prije no što je to uobičajeno. Tijekom kampanje svoj tim kojim je rukovodio, pokušao je naoružati pancirkama, vojnim naoružanjem i suzavcima.

Alexandre | Author: Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL
Iako čak dva puta nije prošao sigurnosnu kontrolu, dobio je pištolj Glock s 2000 komada streljiva. 

Nakon što je postao ključni čovjek Macronovog predsjedničkog tima, 18 mjeseci brinuo je o njegovoj sigurnosti, sve do skandala povodom na prvomajskim radničkim i studentskim prosvjedima koji su održani zbog nezadovoljstva Macronovim ekonomskim reformama. 

Benalla se bacio u akciju udarajući jednog muškarca, te nasrnuvši na jednu ženu, iako su ostali policajci mirno gledali prosvjed. 

Francuska postala svjetski prvak u nogometu ČIJI SU? Life Svađa traje: Je li prvak Afrika ili Francuska?

Incident je odmah prijavljen Macronovom uredu. No, iz razloga koji su sada predmetom dvaju parlamentarnih istraga, odlučeno je da se tjelohranitelja suspendira na 15 dana i da mu se to oduzme od plaće. 

No, to je sasvim protivno kaznenom zakonu, a osim toga, prošli je tjedan cijelu situaciju užario utjecajni dnevni list 'Le Monde', koji je na svom portalu ponovno objavio snimku Benallinog napada.  

Alexandre Benalla, Brigitte i Emmanuel Macron | Author: Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL
Oni su ga također identificirali pa je odmah uhićen i optužen za nasilje nad civilima, te lažno predstavljanje da je policajac. Njegov ured i stan odmah su pretresli, a 48 sati kasnije je donesena odluka o njegovom otpuštanju iz službe. 

Trojica policajaca optuženi su za skrivanje video-snimke i sprečavanje dokaza. U međuvremenu Benalla je priznao svoju "veliku pogrešku". 

Oglasio se i Macron koji je također rekao da je to bila 'velika i ozbiljna greška' ali je njegova retorika o cijelom slučaju neodoljivo podsjećala na Donalda Trumpa:

"Imamo medije koji više ne traže istinu. Oni kažu - pogledajte te neprihvatljive scene ali nitko ne kaže - dajte mi i snimku onog što je prethodilo, kao i snimku onog što je uslijedilo! Dajte mi kontekst!"

Brigitte i Emmanuel Macron Novi problemi Top News Francuzi ne žele prvu damu - potpisuju peticiju

Nevladine udruge i mediji jednoglasno su osudili njegov govor i proglasili ga arogantnim, te se prisjetili da je i sam predsjednik vrlo rastrošan. 

Silno su mu zamjerili što je u svečanoj loži, tijekom finalne utakmice na Lužnjiki stadionu proslavio autogol Hrvatske dizanjem ruke u zrak, kao i to što je pobjedu Francuske kasnije iskoristio za vlastitu promociju i vožnju s reprezentativcima u autobusu u kojem ga je opet pratio Benalla. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zagreb01 21:53 27.Srpanj 2018.

    Ne pisite svasta.Nitko u francuskoj ne osudjuje Makrona zbog ushicenja na utakmici.Novinaru, gledao sam prijenos doceka francuske repke.Makron nije bio u autobusu nego je docekao nogometase u svojoj rezidenciji koja se nalazi na zavrsetku elizejske avenije.