Top News
467 prikaza

Švedska bi mogla biti domaćin sastanka Trump-Kim Jong Un

Kim Jong Un i Donald Trump
REUTERS
Nategnuti odnosi između zemalja već godinama ne pokazuju znakove napredka

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho je u četvrtak stigao u Švedsku na dvodnevne razgovore o organizaciji povijesnog summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

Ri bi trebao razgovarati sa švedskom kolegicom Margot Wallstroem, čija zemlja predstavlja američke interese u Pyongyangu, o denuklearizaciji korejskog poluotoka, mogućem summitu predsjednika Trumpa i Kim Jong Una i Amerikancima zatočenim u Sjevernoj Koreji.

Međunarodni mediji nagađaju o mogućem izboru Švedske za održavanje tog summita, ukoliko bude potvrđen.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije to spominjalo i samo je navelo da će se voditi razgovori o švedskoj ulozi konzularne zaštite u Pyongyangu za Sjedinjene Države, Kanadu i Australiju. Međutim, kroz povijest se pokazalo da je Švedska idealan komunikacijski kanal zato što su oni jedna od rijetkih zemalja koje održavaju diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom. 

Osim toga, često se spominje upravo Švedska, zajedno sa Ženevom te Demilitariziranom zonom između dviju Koreja kao potencijalna lokacija sastanka Kima i Trumpa.

Jonathan Freedman, "To kill the president" Analiza Ekonomix Trump će uništiti svijet, a SAD učiniti paranoičnim

Ri i Wallstroem će razgovarati o sigurnosnoj situaciji na korejskom poluotoku, najvažnijoj temi programa Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda čija je Švedska nestalna članica u razdoblju 2017/2018., precizira ministarstvo.

U pratnji ministar je Choe Kang II., koji je u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova zadužen za Sjevernu Ameriku, prenosi Yonhap.

Švedsko ministarstvo je naglasilo da neće biti konferencije za novinare tijekom posjeta, ali će u petak navečer nakon razgovora biti objavljeno priopćenje.

Britanski Telegraph špekulira da bi moglo biti riječi i o puštanju trojice zatočenih Amerikanaca. Riječ je o Kimu Dong-chulu, Tonyju Kimu te Kimu Hak-songu. 

Nakon mjeseci napetosti i prijetnji ratom zbog nuklearnog programa Pyongyanaga, krajem svibnja bi se mogao održati povijesni summit Donalda Trumpa i Kim Jong Una, objavio je prošlog tjedna jedan visoki južnokorejski dužnosnik.

Trump je potvrdio mogućnost održavanja summita, ali Sjeverna Koreja nije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.