Top News
8074 prikaza

Sve žene koje su spasile Vasu od afere prisluškivanja

Milijan Brkić
Patrik Macek (PIXSELL)
U ravnoteži nemoći, gdje Plenki nema snage maknuti Brkića ni Brkić Plenkovića, najviše je stradao DORH, kojemu više nitko ne vjeruje

Milijan Brkić i premijer Andrej Plenković ponovno su u ratu, a ratne sjekire opet lete. Iako je Express prije nekoliko tjedana objavio da je veliko pomirenje na pomolu, Brkić i Plenković pogoršali su odnose koji ionako, reći će izvori bliski jednom i drugom, nikad nisu bili idilični. Zapravo, daleko od toga.

Ni premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković ni njegov stranački zamjenik Milijan Brkić nisu bili zadovoljni što se u javnosti plasira informacija da su dogovorili, pa potom i sklopili svojevrsni pakt. Jer i jedan i drugi će reći u intimnijem društvu da novi rat nije ništa novo te da on traje od trenutka kad je šef HDZ-a postao Andrej Plenković.

Desnica sprema "Crnog labuda 2" Predsjednički izbori Top News Crni labud 2: Plenkoviću i Kolindi spremaju pakao

"Netočno je da su se zaista pomirili, da su zatoplili odnose, da su na bilo koji način bliži jedan drugom i da je to zbog kandidature Kolinde Grabar Kitarović. Istina je da su oni i dalje u nikakvim odnosima, da nisu dobri i da se samo viđaju na stranačkim sastancima na kojima šef Andrej Plenković ne može izbjeći Milijana Brkića", rekao je Expressu sugovornik blizak Milijanu Brkiću i dodao kako je Brkić "jak poput stijene i ništa ga ne može oslabiti".

Isto tako, ni premijer Plenković nije sretan kad se govori o njihovu bliskom odnosu jer ne želi biti ni na koji način povezan s nekim tko je uključen u "špijunsku" aferu SMS. No bez obzira na aferu, Plenković kao predsjednik HDZ-a nije nikad doveo u pitanje Brkićevu funkciju u stranci i političko djelovanje.

"Šef je tu bio pravedan. Mogao ga je maknuti s mjesta potpredsjednika Sabora, ali nije. To pokazuje da je čovjek", govori nam, pak, sugovornik blizak Plenkoviću.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović | Author: Josip Regovic/PIXSELL Josip Regovic/PIXSELL
No činjenica je da se sve oko Plenkovića i Brkića ponovno zakuhalo kad je objavljeno da se neće podići optužnica protiv Brkića i SMS ekipe. Navodno je Državno odvjetništvo u Osijeku zaključilo da nisu počinjena inkriminirajuća djela, a Brkić je, lako je za pretpostaviti, odahnuo.

To je itekako bilo vidljivo jer je bio iznimno dobre volje zadnjih mjeseci, nasmiješen i spreman za šalu, pa i na svoj račun. Žene koje je navodno nezakonito nadzirao - njegova bivša supruga i tri mlađe bliske prijateljice - nisu potvrdile tu verziju priče pa je Brkić odahnuo, a s njim i mnogi u stranci.

Nakon europskih izbora mnogo HDZ-ovaca Expressu je, naime, reklo da smatraju kako sukob prva dva čovjeka smatraju utegom za HDZ i same izbore, što je na kraju pokazao i rezultat europskih izbora. To je točno i vrlo očito. Da dio HDZ-a nije opstruirao Plenkovića ("crni labud"), šef HDZ-a dobio bi pet mandata u EU parlamentu i tad bi bio čvrsto "u sedlu". No on je dobio samo četiri, i to je protumačeno kao njegov poraz. A do tog poraza ne bi došlo da je bio u suglasju s Brkićem.

Gabrijela Žalac Ide i ona Top News Plenki joj sređuje super posao - Žalac bježi iz Hrvatske

Naši sugovornici, hadezeovci, smatrali su tad da njih dvojica pod hitno moraju riješiti sukobe koje imaju kako stranka ne bi patila.

"Svoj odnos moraju pod hitno riješiti, a rješenje nije u izbacivanju Milijana Brkića iz stranke, o čemu su krenule priče nakon medijskog prepucavanja između njih. Ljudima je dosta toga da se njihova suradnja ili nesuradnja povlači već godinu i pol u medijima. Međuljudski odnosi postali su tako problem HDZ-a. Zašto mi svi već dobrih godinu dana razmišljamo hoće li se podignuti optužnica protiv Vase ili neće? No iako je taj odnos s Vasom jedan element lošeg rezultata izbora, Vaso nije isključivi krivac za ovakav rezultat. Kao ni Crkva, ni sindikati, a ni famozni 'crni labud'", rekao nam je netom nakon europskih izbora sugovornik iz vrha stranke za kojega i inače kolege smatraju da odlično analizira, ali i prognozira političke procese.

Hadezeovci su bili i sretni kad su čuli da su se ovo ljeto našli na ručku i sklopili primirje. Slično je dao naslutiti i Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, ujedno i šef kampanje Kolinde Grabar Kitarović, kad je rekao da će biti sretan ako Brkić bude i službeno oslobođen optužbi u aferi SMS te dodao da su sjekire između premijera i Brkića zakopane.

Milijan Brkić i Andrej Plenković | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)
"Bit ću sretan zbog prijatelja koji će skinuti taj problem i tu percepciju javnosti da je kriv za nešto, a u biti nije ni za što kriv. Kad govorimo konkretno o njemu, naravno da na njega računamo, on je sad već involviran u neke aktivnosti na području Bosne i Hercegovine", rekao je Anušić na televiziji i očito šokirao premijera Plenkovića koji je odmah po anonimnim sugovornicima bliskim Vladi poslao poruku da Anušić dezinformira javnost.

To što priča o velikom pomirenju može biti neizravna poruka DORH-u kako se odnositi prema zamjeniku šefa HDZ-a Brkiću i aferi SMS. Kako je uopće Anušić došao na funkciju direktora kampanje ako je već stao u obranu Brkića, s obzirom na to da se stožer Kolinde Grabar Kitarović kadrovirao dobrim dijelim i s Markova trga, pitaju se u HDZ-u nakon njegova istupa.

"Anušića je izmislio Milijan Brkić i do tada uopće nije bio član HDZ-a. Brkić ga je stvorio, a onda mu se zamjerio u jednoj fazi jer je neslužbeno govorio protiv Vase, koji mu to ne može oprostiti. Kad je došlo pitanje kampanje Kolinde Grabar Kitarović, htjela je da joj šef kampanje bude Damir Jelić, ali on je navodno odbio pa je izbor pao na Anušića. Nije ni on loš - župan je jake županije, HDZ-ovac, branitelj, dobro je prošao na izborima. A Anušić pak gleda ovako: 'Ja sam direktor kampanje i ako ona izgubi, ja ću biti kriv, pa mi treba podrška Milijana Brkića. Nemam luksuz odreći se Vase'. Zato je i išao braniti bivšeg prijatelja bez obzira na to što će se tako direktno suprotstaviti šefu Plenkoviću. Ali Anušić treba pobjedu Kolinde Grabar Kitarović", govori nam sugovornik blizak Anušiću i Brkiću.

Nataša Novaković Pismo GRECO-u Top News Novaković povukla neočekivani potez i jako naživcirala HDZ

Što se tiče kampanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za drugi mandat, ne zna se hoće li se Milijan Brkić uključiti u kampanju.

"Sigurno je da je neće opstruirati, a hoće li se pretrgnuti, to je već pitanje", kaže naš sugovornik koji dodaje da je Brkić zaista orijentiran sto posto na stranku - HDZ je njemu ispred svega i važna mu je svaka pobjeda.

Stoga, iako je u narušenim odnosima s predsjednicom, sigurno je neće sabotirati, makar bi to značilo da je utjecaj šefa stranke Plenkovića definitivno opao, a da je njegov istodobno porastao.

"Što se tiče unutarstranačkih izbora koji su na proljeće iduće godine, Brkić će definitivno imati svojega kandidata", kaže naš sugovornik i dodaje:

"Vjerojatno će to biti Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, a to govori kako ovoga puta sasvim sigurno neće podržati Plenkovića kao 2016. Naime, ako se vratimo u prošlost, sjetit ćemo se da je Brkić uspješno odgovorio od kandidature sve oponente Plenkoviću na stranačkim izborima. Tako su članovi tad izašli na izbore sa samo jednim kandidatom dva mjeseca nakon što su reizabrali Tomislava Karamarka. Brkić je tad razmišljao o stranci i jedinstvu te nije želio da dođe po podjela, a procjena je bila da Plenković može HDZ-ovcima osigurati pobjedu. Uglađeno lice briselskog diplomata zavidne karijere koji govori engleski i francuski fluentno (za razliku od prijašnjeg Karamarka koji je uvijek sa sobom vodio prevoditelja) zadivilo je sve. Procjena je bila točna i Plenković je pobijedio. Tako će biti i sad, pobijedit će Brkićev kandidat", govori nam naš sugovornik blizak Brkiću.

Ivan Penava | Author: Davor Javorovic (PIXSELL) Davor Javorovic (PIXSELL)
No sad su stvari ipak malo drugačije i pitanje je koliko Brkić još drži teren. Drugi naš izvor iz koalicije tvrdi da će Brkić sigurno odlučivati o novom šefu HDZ-a, ali je njegova opcija još nepoznata.

"Ako on malo pusti Olega Butkovića, pa malo Penavu, imat će više karata u svojim rukama. A onda, kad dođe presudan tren, može vidjeti tko je jači, pa povući svoje igrače i novom favoritu reći - evo, mičem ti konkurenciju, a zauzvrat želim to i to..."

Neki će reći da je Brkić i dalje najutjecajniji na terenu, dok će drugi HDZ-ovci reći da su ga afere ipak oslabile. Osim toga, i Davor Ivo Stier i Miro Kovač, kandidati za šefa HDZ-a, pomalo, ali sigurno rade svoju bazu i na terenu su stalno.

Dubravka Šuica Dobra karijera Top News Sindrom Šuice: Kako je profesorica zaradila milijune

U cijeloj ovoj ravnoteži nemoći, gdje Plenković nema snage maknuti Brkića - štoviše, mogao bi biti prisiljen ući s njim u pakt kako bi spasio golu političku kožu - a Brkić nema snage dovesti nekog svojeg favorita na vrh, najviše je stradao DORH.

Javnost misli da je to tijelo politički instrumentalizirano, politika misli da ono nema snage provoditi poželjne ciljeve, a oni zapravo nemaju snage ni za što. Jedini koji ih se plaše su kokošari, šverceri cigareta i slični prijestupnici, za koje nema tko podviknuti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:44 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • patkovic 06:17 30.Listopad 2019.

    svi se trtaju tog dželata