Top News
1093 prikaza

Sve predsjednikove uvrede: "Ružne, kuje, svinje..."

Donald Trump
REUTERS
Trumpovu predsjedničku dužnost u SAD-u obilježit će niz uvredljivih komentara prema ženama

Biti žena nije lako, posebno ne žena koja je izložena svjetlima reflektora i posebno žena koja se na bilo koji način nađe na putu američkog predsjednika Donalda Trumpa. Iako su sve žene na svojoj koži osjetile razne ružne komentare, vrijeđanja i nazivanja raznim imenima, muškarci koji takve ružne riječi govore, osjećaju se očigledno važni. Ne znamo samo kome.

To se možemo pitati i za američkog predsjednika Trumpa koji je isto muškarac, a uz to i predsjednik jedne velike svjetske sile. Možda bi trebao svoj loš kućni odgoj ili naučeno ponašanje moćnika milijardera ipak malo modificirati kako ne bi u slavnoj američkoj povijesti ostao upisan samo kao predsjednik koji je žene nazivao pogrdnim imenima, i ponašao se prema njima kao da nisu živa bića. 

Stephanie Clifford, poznatu po svom profesionalnom imenu Stormy Daniels, na društvenoj mreži preko koje svoje mudrosti dijeli sa ostatkom svijeta, nazvao je "Horseface" (konjskom glavom). Likovao je Trump zato što je sud odbacio tužbu za klevetu koju je protiv predsjednika podnijela Daniels. Sudac je presudio da je predsjednički tvit za koji je Daniels rekla da je klevetnički, zapravo predsjednikovo pravo na slobodu govora zajamčenu Prvim amandmanom američkog ustava.   

I to je Trumpu bio dodatni vjetar u leđa.

No ni Daniels ni njezin odvjetnik nisu ostali dužni Trumpu i nazvali su ga "odvratnim ženomrscem", a Daniels je upotrijebila poseban nadimak opisujući Trumpa - "sićušan". 

Iako je Daniels mislila nešto sasvim drugačije, primjeri iz njegova predsjednikovanja, ali i iz razdoblja upravljanja velikim poslovnim carstvom, pokazuju upravo to. Kako je Trump "sićušan" čovjek. Taj mu način govora zasigurno neće pomoći ni u ovom razdoblju prije izbora na polovici njegova mandata u kojem republikanski kandidati svom silom pokušavaju privući žensko biračko tijelo, piše The New York Times. 

Donald Trump Donald Ray Pollock Kultura 'Trump je jedno od najodvratnijih bića na planetu'

Da njezin primjer nije jedini pokazuju i primjeri drugih i upotrebe riječi poput "debela, ružna" faca, "pas", "lice svinje", itd. kojima je opisivao žene, posebno one koje su mu se na neki način našle na njegovom putu, ili slučajno odlučile suprotstaviti. Vidljivo je to i na primjeru Hillary Clinton, za koju je tijekom njihove predsjedničke debate iz 2015. godine, rekao kako je njezin odlazak na wc "preodvratan" da bi se o tom pričalo. U niz primjera žene je ismijavao zbog njihovih problema s kilogramima. 

"Ovakva retorika odbija žene koje su za njega glasovale 2016. godine ", rekla je Debbie Walsh, direktorica Center for American Women and Politics sa Sveučilišta Rutgers. 

Njegov je komentar nazvala "tinejdžerskim" i dodala "kako ne možete ostati na vlasti ako su vam glasači koje želite pridobiti bijelci iznad 60 godina". Čak i oni republikanci koji su podržavali nominaciju Bretta Kavanaugha oprezni su sa svojim predviđanjima oko skorašnjih izbora. 

"Ovakav način komunikacije nepriliči bilo kojem muškarcu, a posebno predsjedniku SAD-a, i to je je potpuno jasno", komentirao je republikanski član Kongresa Ryan A. Costello. "Na ovaj način šalje se poruka i dozvola tinejdžerima da i oni mogu o djevojkama pričati na takav način.To je sramotno", dodao je. 

Trump je po svojim neumjesnim i sramotnim komentarima prema ženama poznat i od prije nego je sjeo u vruću predsjedničku fotelju. Nekoliko tjedan prije izlaska na glasovanje svijet je saznao kako se Trump hvalio kako žene može "zgrabiti za pi.....".

Svoj način komunikacije nije promijenio ni nakon što je ušao u Bijelu kuću i tako pred očima cijelog svijeta pokazao onaj muški žargon kojeg zapravo ne želimo čuti. U nastavku ćemo vas podsjetiti na neke od njegovih najupečatljivijih napada na žene tijekom godina. 

Ženska lica

Najčešće će Trump napad na žene izvesti preko vrijeđanja njihovih lica. Tako je bilo i u predsjedničkoj kampanji. Izvrijeđao je lice Carly Fiorine i rekao kako ljudi neće glasovati za bivši šeficu Hewlett-Packarda zbog njezina izgleda. 

"Možete li zamisliti da to bude lice naše sljedeće predsjednice. Mislim, znam da je ona žena i da ne bi trebao govoriti ružne stvari, ali ljudi, pogledajte. Jesmo li ozbiljni?", rekao je Trump u razgovoru za Rolling Stone magazin. 

Hillary Rodham Clinton OGLASILA SE Top News Očajna Hillary: "Trump je ispunio moje najgore strahove"

Poslije je zanijekao kako je time vrijeđao njezin izgled i rekao kako je govorio o njezinoj "osobnosti". I možda bi mu gluhi i povjerovali da takvih komentara nije bilo puno više. Tijekom žustrih rasprava sa Rosie O’Donnell opisao ju je kao ženu sa "debelim i ružnim licem". 2016. godine na Twitteru je objavio fotografiju Heidi Cruz, supruge Teda Cruza republikanca iz Texasa, jednog od svojih rivala još u početku. Njezinu sliku je objavio uz natpis: "Fotografija vrijedi više od tisuću riječi". 

1992. godine za Katarinu Witt, njemačku klizačicu, rekao je kako bi ona mogli biti privlačna samo "ako volite žene s lošim tenom i građom obrambenog igrača". 

Žene životinje

Posebno nadahnut biti će u iskazima svog bijesa kada žene uspoređuje sa životinjama iz potrebe kako bi ih potpuno lišio bilo kakvih ljudskih osobina, što radi i u slučaju svojih muških protivnika. Nakon što je njegova bivša pomoćnica Omarosa Manigault Newman objavila knjigu "Unhinged" u kojoj je ispričala kako je bilo raditi za njega, nazvao ju je "that dog" (taj pas) i "crazed, crying lowlife" (ludim, plačljivim polusvijetom). 

Sličan jezik upotrijebio je i početkom 90-ih kada je kolumnistici New York Newsdaya Gail Collins poslao kopiju njezine kolumne sa nizom ispisanih uvreda poput "a dog and a liar" (pas i lažljivac) i napisao je kako ima "face of a pig" (lice svinje). 

Ženske tjelesne funkcije

Tijekom debate kandidata za predsjednika 2015. godine komentirao je odlazak na wc Hillary Clinton

"Znam gdje je otišla i to je odvratno. Ne želim razgovarati o tome. To je previše odvratno, nemojte to reći, odvratno je", rekao je tada Trump. 

U kolovozu te iste godine rekao je kako je novinarka Foxa Megyn Kelly bila oštra prema njemu dok je vodila republikansku debatu jer je u to vrijeme imala menstruaciju. 

Hillary Clinton svjedočila o napadu u Bengaziju | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

"Mogli ste vidjeti kako krv izlazi iz njezinih očiju, izlazi iz nje posvuda", rekao je Trump dan nakon debate. 

Nakon što je postao predsjednik i preselio se u Bijelu kuću izrugivao je Miku Brzezinski 2017. godine i rekao kako ima "nizak IQ" i da "strašno krvari zbog zatezanja lica" tijekom okupljanja u njegovom resortu na Floridi.  Nedavno je rekao kako će održati svoje obećanje i donirati milijun dolara u dobrotvorne svrhe samo ako može "osobno" testirati DNK senatorice Elizabeth Warren. 

"To neće biti nešto u čemu ću uživati", rekao je. 

Težina i oblik ženskih tijela

Njegov najčešći oblik vrijeđanja vezan je uz ukupni izgled žena. Najčešće će njihov izgled iskoristiti kako bi umanjio njihove vrijednosti i mogućnosti, njihovu inteligenciju i uvjerljivost, a u mnogo slučajeva napast će sve to nabrojano. To je njegov tipični, onako nedoraslo osnovnoškolski odgovor na bilo kakve ženske kritike ili kritike njegovih protivnika. 

Nakon što je tijekom 2016. godine Jessica Leeds rekla kako ju je Trump pipao u zrakoplovu tijekom 80-ih, on je rekao "vjerujete mi, ona ne bi bila moj prvi izbor". Negirao je i tvrdnje Natashe Stoynoff koja je rekla kako joj je Trump pristupio tijekom jednog intervjua, na što je on odgovorio "pogledajte njezinu Facebook stranicu, i sve će vam biti jasno". 

2012. godine napao je glazbenicu Cher koja je kritizirala neke republikanske kandidate, pa je na Twitteru napisao kako bi ona trebala "prestati sa lošim plastičnim operacijama i odvratnim izjavama". 

Te iste godine napao je i osnivačicu HuffPost Ariannu Huffington, rekavši kako je "neprivlačna izvana i iznutra". 2014. je ponovio kako je "ružna izvana i iznutra". Nastavio je i godinu dana nakon i u tvitu napisao "kako je ekstremno neprivlačna, iznutra i izvana, Arianna Huffington". 

Donald Trump/Mario Kart NOVA KNJIGA Top News Ovako nekako izgleda penis Donalda Trumpa

Komentirao je i Heidi Klum, njemački supermodel i u intervju za Times iz 2015. godine, rekao: "Heidi Klum, nažalost više nije desetka". Odgovorila mu je tako što je objavila svoju fotografiju obučena u majicu na kojoj piše "10". 

Vrijeđao je i glumicu Bette Midler 2012. godine i rekao kako je "ekstremno neprivlačna žena" i dodao kako "odbijam to reći jer uvijek inzistiram na političkoj korektnosti". 

Dok je gledao dodjelu nagrada Oscar 2014. godine napao je glumicu Kim Novak. 

"Posljednja pjesma je bila grozna. Kim bi trebala tužiti svog plastičnog kirurga!". Poslije je pokušao ublažiti svoje vrijeđanje i rekao kako je Novak "predivna glumica". 

Scott Reed, republikanski strateg molio ga je nedavno da ne ometa svoj rad vrijeđajući žene kao što je to činio u prošlosti. 

"Potrebna nam je disciplina u porukama koje izlaze iz Bijele kuće u sljedećih 20 dana. Ako ne ovi izbori na polovici mandata postat će jako riskantni i nepredvidljivi", naglasio je Reed. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.