Top News
1820 prikaza

Svaki Amerikanac ima 5 komada vatrenog oružja

Prodaja oružja u Americi
1/2
JOHN SOMMERS II/REUTERS/PIXSELL
Istraživanja daju tek okvirne rezultate jer ne postoji obaveza registriranja pušaka, poluautomatskih pušaka ni pištolja

Teško je znati koliko je oružja u privatnim rukama među stanovnicima SAD-a. Budući da o tome ne postoji središnja baza podataka, niti o tome vodi brigu Vlada, nezavisni istraživači morali su napraviti vlastitu procjenu

Čovjek optužen za ubojstvo 11 ljudi i ranjavanje još šest u sinagogi u Pittsburghu 27. listopada, ponio je u suludi pohod čak četiri komada različitog oružja - poluautomatsku pušku AR-15 i tri pištolja.

Službeni izvori i nezavisni istraživači u prošlosti su sastavili različita istraživanja o broju vatrenog oružja u privatnom vlasništvu. Jedna procjena koristila se podacima Zavoda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksploziv ili skraćeno ATF. Ova brojka predstavlja broj vatrenog oružja koje su proizveli američki proizvođači, dodajući broj vatrenog oružja koje su isporučili američki uvoznici iz drugih zemalja i oduzimajući broj vatrenog oružja izvezenoga na međunarodnoj razini. Prema ovakvom izračunu, u SAD-u ima više oružja među civilnim stanovništvom nego što ima SAD ima ukupno stanovnika, a to je prema trenutačnim podacima oko 328.000.000 ljudi. 

Oružje u Americi | Author: Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL

Ali ta procjena bi se trebala uzeti s dozom rezerve. Godišnja proizvodnja i broj uvezenog oružja ne moraju nužno biti isti kao i godišnja prodaja. ATF-ova definicija vatrenog oružja uključuje specifične dijelove regulirane Zakonom o nacionalnom vatrenom oružju iz 1934., kao što su prigušivači, što dakle povećava tu brojku. I to uključuje oružje proizvedeno za snage za provođenje zakona, ali ne i za vojsku. 

No, u ukupan broj vatrenog oružja ATF ne ubraja vatreno oružje koje je možda uništeno, zaplijenjeno, trajno izgubljeno ili je na neki drugi način izašlo iz uporabe.

Zbog toga bi se, kako kažu neki istraživači, radi točnijeg izračuna, trebalo od ukupne sume oduzeti 1%. 

Ova je samo zorni primjer o tome kako je doista teško saznati koliki je stvarni broj komada vatrenog oružja trenutačno u posjedu civilnih osoba u SAD-u. Podaci su zastrašujući:

Oružje u Americi | Author: Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL
"Nemamo zlatnog standarda", izjavila je Deborah Azrael, ravnateljica istraživanja na Harvardu posvećena proučavanju i smanjenju ranjavanja i nasilja.

Istraživači poput gospođe Azrael nadopunjuju službene ATF brojeve telefonskim i on-line anketama Amerikanaca kako bi barem uspjeli što preciznije izbrojiti koliko Amerikanci imaju kod kuće pištolja, pušaka, pluautomatskih pušaka... 

"Postoji sigurno oružje koje je nemoguće izbrojiti. Ali ono što znamo je da ima puno više oružja nego prije 20 godina ", rekla je gospođa Azrael.

Gospođa Azrael bila je i jedna od istraživača koji su 2015. godine provodili nacionalno istraživanje o vatrenom oružju, pod pokroviteljstvom Centra za istraživanje i kontrolu ranjavanja na Harvardu. Istraživanje j pružilo neke od najnovijih procjena tko je sve vlasnik oružja u SAD-u.

Istraživanje je zaključilo da 22% odraslih osoba u SAD-u posjeduje pištolj, a svaka osoba u prosjeku ima 4,8 komada oružja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.