Top News
16621 prikaza

Sva nemoć Bere i SDP-a u samo jednoj izjavi

Sanja i Zoran Milanović
Marko Prpic/Pixsell
O njemu kao kandidatu za rušenje Kolinde priča se već jednu godinu, a sve će postati jasno ako uđe u SDP-ovu kampanju za EU

Dobrih godinu dana Zorana Milanovića se spominje kao SDP-ovca koji bi se s pričuvnih položaja politike vratio u politički epicentar s najozbiljnijim šansama da pobijedi na predsjedničkim izborima. Petogodišnji mandat Kolindi Grabar Kitarović istječe krajem ove, početkom sljedeće godine i ako je ikada bilo vrijeme da se Milanović "auta", onda je to sad.

Večernji list poziva se na izvore iz SDP-a koji kažu da je to "gotovo sigurna stvar", da bi bez problema imao potporu stranke, ali pod uvjetom da se približi stranci od koje se nakon gubitka parlamentarnih izbora u određenoj mjeri distancirao.

Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović Prži ih na vatri Top News Milanović čeka pad Kolinde, za njega bi glasala i desnica

"Ako on želi ići kao SDP-ov kandidat, to će u stranci proći bez većih potresa. No ako bi inzistirao da se prije toga iščlani iz stranke i da ide kao nezavisni kandidat s podrškom SDP-a, to bi već bio problem. Izlazak iz stranke znači poruku da nema više ništa sa strankom koja mu je, budimo realni, dala sve. Osim toga, stranka mu ne može odmoći, dapače, može mu biti samo od pomoći i samo sa SDP-om i može dobiti te izbore ", rekao je za Večernjak izvor iz samog Predsjedništva SDP-a.

Davoru Bernardiću Milanović kao kandidat odlično bi došao. Ako pobijedi, bio bi to veliki uspjeh SDP-a, a zapravo prvi nakon spektra kojekakvih debakala otkako on vodi stranku. Ako bi Milanović izgubio, bio bi Milanovićev, a ne njegov poraz. Jedino, ako Milanović želi potporu stranke, s čime bi imao dobre šanse pobijediti Kolindu Grabar Kitarović, on mora biti član SDP-a. Podržavanju Milanovića kao kandidata nekoliko istaknutih SDP-ovaca ipak se protivi.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je da se Milanović svojim ponašanjem, otkako više nije na čelu stranke, sam diskvalificirao za stranačkog kandidata za predsjednika. Drugi je šef Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić, a treći politički tajnik SDP-a Davorko Vidović.

Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

O Zoranu Milanoviću kao predsjedničkom kandidatu Express je pisao prije točno jedne godine, i to - već tada – da će mu najljući protivnici biti na ljevici, odakle i sam dolazi. Da je to bilo utemeljeno, vidi se sada, a tada smo pisali i to da je već imao jasan koncept kandidature. Tada je bilo riječi i o Ivi Josipoviću, kojega još uvijek ne bi bilo pametno isključiti. On se vratio u stranku, isto kao što se Milanović čini da se reaktivira.

A da je vrijeme ponovnog okupljanja u SDP-u pokazuje i to što je za izbore za Europski parlament Davor Bernardić uspio privoljeti bivšu SDP-ovu ministricu okoliša, poslije i predsjednicu ORaH-a Mirelu Holy da na te izbore dođe na SDP-ovu listu. Bez da se vraća u stranku, što sasvim sigurno nije bio njegov nego njen izbor.

Od ostalih sasvim sigurnih ili i ne baš tako sigurnih mogućih kandidata za predsjedničke izbore, logično je bilo da se krene od Kolinde Grabar Kitarović za koju je praktično nezamislivo da ne bi išla u pokušaj reizbora. Prije godinu dana pisali smo da joj se u HDZ-u rugaju nazivajući je "drugarica", ne zato što bi bila lijevo, nego desno, a što je bila vrlo ozbiljna prepreka da je stranka podrži u reizboru.

Naslovnica Express Analiza stanja Top News Otkrivamo tajnu izbornu strategiju Zorana Milanovića

I gle čuda, od prije nekoliko mjeseci Grabar Kitarović napravila je zaokret, doslovno preko noći, od druženja s desnicom tipa postavljanja plinskih boca po ulicama i proustaških skandala, prema vrlo centrističkom desnom centru. Što se desnice tiče, prije godinu dana u kontekstu predsjedničkih izbora spominjao se Tomislav Karamarko za kojega nije previše jasno tko bi ga mogao podržati, jer HDZ danas sigurno ne bi nakon katastrofalnog vođenja stranke i onakve egzotične vlade iz svog doba.

Most sa svojim ambicijama, ako ih ima, a do sada je uvijek imao nekakve ambicije, do sada nije izlazio. Međutim, Božo Petrov bio je i ostao onaj kojega se ističe u takvim situacijama, pa nije isključeno da bi to bilo i sada. Stranci bi to, u svakom slučaju, osiguralo sasvim pristojnu medijsku popraćenost koja je posljednjih mjeseci donekle opala, istodobno i rejting. Kao jedan od mogućih nakratko se spominjao i Jozo Radoš, ministar još iz vlade Ivice Račana, odnosno "Šestorke".

S tog dijela politike nedavno je Goran Beus Richembergh o Milanoviću rekao da ne bi bio sretan izbor da SDP na predsjedničke izbore krene s njim. Dalje, stvar postaje sve zanimljivija. Iz Živog zida kao mogućeg kandidata za predsjednika spominjalo se i, i dalje se spominje, Ivana Sinčića. Ne Ivana Pernara, koji bi u kampanji sigurno bolje kotirao, koji bi djelovao tvrđe, više u skladu s antiestablišmentskom slikom te stranke, nego Sinčića.

Vladimira Palfi, Ivan Sinčić, Ivan Pernar | Author: Borna Filić/PIXSELL Borna Filić/PIXSELL

U posljednjih godinu dana Express je zabilježio mnoštvo tumačenja po kojima je to posljedica toga što bi Pernar sa svojom kandidaturom i kampanjom zaorao duboko u glasače centra, ali i još dublje u glasače desnog centra i desnice. Sinčić bi, pak, uzimao glasače centru i lijevom centru. To je jedan od argumenata za tvrdnje da je Živi zid postao zapravo projekt HDZ-a, jer se očito sprema kandidat koji ne bi imao nikakve šanse ući u drugi krug, ali u prvom ne bi otimao glasove HDZ-u, nego SDP-u.

Za razliku od Pernara s kojim bi bilo baš suprotno. Konačno, tu se dolazi do Mislava Kolakušića, suca Trgovačkog suda u Zagrebu koji je vrlo izvjestan još jedan kandidat za predsjednika s trećeg puta. Iako se na njega ne može odnositi logika HDZ-ovog miniranja izgleda SDP-a, i kod njega bi izborna matematička činjenica bila da bi mu primarni bili protestni glasovi građana, odnosno, što se tiče dvije najveće stranke u Hrvatskoj, u prvom redu razočaranih SDP-ovih glasača.

Što se Milanovića tiče, stvari bi trebale postati jasne u kampanji za EU izbore, odnosno, hoće li on nastupiti u SDP-ovoj kampanji ili ne.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • oluja 09:51 07.Svibanj 2019.

    Čuj, imao bi potporu stranke - Stazića, Grbina i Bere. Od Marasa nema potporu jer i on želi biti predsjednički kandidat. Mašala drugovi.

  • Coolman 13:50 06.Svibanj 2019.

    Pernar je freak. Imali smo krivoustog, vicmahera, klaviristu, i barbiku . Možda je došlo vrijeme da dobijemo Freaka. Sigurno je da nebi bilo dosadno! :)