Top News
3250 prikaza

Sve što trebate znati o novoj suludoj ideji Britanaca

Prosvjednik maskiran u Borisa Johnsona ispred Downing Streeta
1/2
Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL
Prmijer suspendira parlament, želi Brexit bez dogovora s EU, ali i paralizirati zastupnike kako bi mogao činiti po svome

I opozicija i veći dio Konzervativne stranke nadali su se da britanska kraljica Elizabeta II neće pristati na traženje novog britanskog premijera Borisa Johnsona da na pet tjedana suspendira parlament. Johnson se na ovaj potez odlučio kako bi bez problema u parlamentu naprosto odgurao Veliku Britaniju iz EU-a – bez dogovora.

Velika politička većina, posebno javnost ove zemlje, protivi se Brexitu bez dogovora s EU-om, tanka većina građana sada se čak protivi i izlasku iz EU-a, te je premijeru Johnsonu parlament velika prepreka u onome što kritičari sa svih strana političkih spektra, s izuzetkom ekstremne desnice, smatraju nacionalnim guranjem u provaliju.

Theresa May Brexit i Hrvatska Top News "Nismo još odlučili hoćemo li Hrvatima uvesti vize"

Tijekom srijede mnogi britanski mediji objavili su da je Elizabeta II pristala da na traženje Johnsona pošalje parlament na prisilnu pauzu, odnosno da ga suspendira 14. listopada. Još i prije kraljičinog pristanka, mnogi su u Velikoj Britaniji već i ovakav Johnsonov prijedlog nazvali "ustavnom katastrofom".

Zašto je ovakvo suspendiranje parlamenta u ove svrhe izazvalo ovako burne reakcije, sve do ostavke škotskog ogranka Konzervativne stranke praktično odmah nakon vijesti o kraljičinom pristanku, objašnjava Deutsche Welle na engleskom jeziku. Zapravo je riječ o izrazu "odgađanje" (parlamenta).

Odgađanje

Odgađanje je službeni izraz za okončanje tekućeg zasijedanja parlamenta. Parlament se uobičajeno suspendira ili odgađa na kratko vrijeme prije nego što počne novo zasjedanje. To formalno provodi kraljica, koja to proglašava na savjet premijera. Parlamentarno zasjedanje normalno traje jednu godinu, ali sadašnja traje još od izbora u lipnju 2017.

Brexit DUGOROČNE POSLJEDICE Top News Kako će Brexit utjecati na Europsku uniju i Hrvatsku?

Jednom kad se donji dom parlamenta suspendira, svi prijedlozi koje parlamentarci još nisu službeno podnijeli ili zakoni koji još nisu prošli, više nisu u proceduri. Njih mogu ponovno staviti na dnevni red na sljedećem zasjedanju. Povijesno, ovakvu proceduru u parlamentu Velike Britanije uveli su engleski kraljevi kako bi spriječili parlament da se miješa u njihove planove.

Charles I smatrao je to odličnom idejom i ovaj mehanizam iskoristio je dvaput. Ovo nije isto što i raspuštanje parlamenta, koje se provodi prije parlamentarnih izbora.

Mogu li parlamentarci zaustaviti Johnsona?

Prosvjednik maskiran u Borisa Johnsona ispred Downing Streeta | Author: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL

Mnoštvo visokih političara, uključujući i bivšeg premijera Johna Majora, prijetili su da će stvar tjerati na sud kako bi zaustavili Johnsona. Ovakvo stanje pokrenulo je čak pravne akcije ljudi iz različitih stranaka kako bi se zaustavilo Johnsona. Skupinu parlamentaraca predvode predsjednica Liberalnih demokrata Jo Swinson, zastupnica Škotske nacionalne partije (SNP) Joanna Cherry i nezavisna zastupnica Heidi Allen.

Može li kraljica odbiti suspendirati parlament?

Tehnički da, ali ustavno ne. Kako je Britanija, iako monarhija, ipak parlamentarna demokracija, kraljica djeluje po savjetu svog predsjednika vlade. To znači da odluku o zasjedanju parlamenta donosi vlada, a Buckinghamska palača samo udara pečat na odluku.

Stephen Hawking zabrinut za znanost Top News Stephen Hawking Britancima: Nipošto ne napuštajte EU!

Što se toga tiče, znači, Johnsonu su odvezane ruke. Ali, to ne znači da neće imati problema zbog ovoga. Ostavku mu je skoro odmah predala predsjednica Konzervativne stranke u Škotskoj Ruth Davidson, što je težak udarac za stranku, posebno za Johnsona. U Walesu se parlament hitno okuplja usred godišnjih odmora i teško je očekivati bilo što osim napada na Johnsona, Brexit, Konzervativnu stranku, možda i London...

Engleskom se kotrlja lavina optužbi da je Johnsonov plan, očito, ne samo Brexit bez dogovora s Bruxellesom, nego i bez rasprave u parlamentu. Europski pokret u Škotskoj odmah je sazvao protest s optužbom da "Johnson provodi puč", a prve reakcije diplomata iz EU-a idu u smjeru šoka onime što je Johnson spreman učiniti svojoj zemlji, te ga se proziva i zbog "pomanjkanja zdravog razuma".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.