Top News
7065 prikaza

Suprug, teroristi ili vlada? Tko je ubio slavnu premijerku

Benazir Bhutto
1/4
Wikipedia
Prošlo je desetljeće od krvavog napada i atentata na premijerku i aktivnu reformisticu, ali ni danas istraga nije ništa bliže završetku

Benazir Bhutto bila je prva žena na čelu muslimanske zemlju. Desetljeće nakon njezine smrti u atentatu otkrilo je više o tome kako Pakistan radi, nego o tome tko je zapravo naredio njezinu smrt, piše BBC.

Bhutto je ubijena 27. prosinca 2007. godine od 15-godišnjeg bombaša samoubojice Bilala. Upravo je završila izborni skup u Rawalpindiju kad se Bilal približio konvoju, pucao na nju i aktivirao samoubilački prsluk. Bilala su na napad nagovorili pakistanski Talibani.

Benazir Bhutto bila je kći Zulfikara Alija Bhutta, prvog demokratski izabranog premijera Pakistana. Njegova politička karijera također je dovedena do prijevremenog kraja kada ga je objesio vojni režim generala Zia-ul Haqa. Benazir je postala premijerkom dva puta devedesetih godina, ali uvijek je bila nepovjerljiva prema vojsci koja je koristila optužbe za korupciju kako bi je oba puta uklonila s vlasti.

Žena žrtva potresa u Pakistanu Ubojstvo iz časti Life Žele me ubiti: Ona živi u strahu od svoje obitelji

U trenutku njezine smrti kandidirala za treći mandat premijerke. Atentat je izazvao brojne nemire u Pakistanu. Njene pristaše izašli su na ulice, postavljali barikade na cestama, palili vatre i uzvikivali anti-pakistanske slogane.

Desetljeće kasnije, general koji je u to vrijeme bio zadužen za Pakistan, pokrenuo je priče da bi ljudi u strukturama vlasti mogli biti uključeni u njezino ubojstvo.

Benazir Bhutto | Author: Wikipedia Wikipedia

Upitan da li su tajni elementi unutar vlasti mogli biti u kontaktu s Talibanima zbog ubojstva, general Pervez Musharraf odgovorio je: "Mogućnost, doista, postoji jer društvo je polarizirano na vjerskim crtama".

I, rekao je, ti su elementi mogli utjecati na njezinu smrt.

To je zapanjujuća izjava bivšeg pakistanskog šefa države. Vojni čelnici u Pakistanu obično odbacuju bilo kakve insinuacije državnog sudioništva u nasilnim džihadističkim napadima.

Upitan jesu li imali bilo kakve posebne informacije o elementima iz vlasti uključenima u utentat, rekao je: "Nemam dostupnih podataka, ali moja procjena je vrlo precizna, mislim ... Gospođa poznata po svojoj sklonosti prema Zapadu nije uživala veliko povjerenje takvih elemenata".

Musharraf je optužen za ubojstvo, kriminalnu zavjeru za ubojstvo i pomaganje u ubojstvu Benazir Bhutto. Tužitelji kažu da je 25. rujna nazvao Benazir Bhutto u Washingtonu, tri tjedna prije nego što je završila svoj samonametnuti politički egzil.

Dugogodišnji Benazirin pomoćnik Mark Seighal i novinar Ron Suskind obojica tvrde da su bili s Bhutto kad je došao poziv. Prema Seighalu, odmah nakon poziva Bhutto je rekla: "Prijetio mi je, rekao mi je da se ne vratim, upozorio me da se ne smijem vratiti".

Ubojstvo Johna Kennedyja Otkriće Top News CIA dokazala da je Kennedyjev ubojica htio pobjeći u SSSR

Musharraf je rekao da neće biti odgovoran za ono što će se dogoditi Bhutto ako se vrati, rekao je Seighal BBC-u. "I rekao je da je njezina sigurnost ovisi o odnosu s njim."

Musharraf snažno negira takav poziv i odbacuje ideju da bi naredio njezino ubojstvo. "Iskreno mi je smiješno", nedavno je rekao BBC-u. "Zašto bih je ubio?"

Pravni postupak protiv Musharrafa zaustavljen je zato što je on otišao u Dubai. Sin Benazir Bhutto i politički nasljednik, Bilawal, odbacio je takve Musharrafove izjave

"Musharraf je iskoristio cijelu situaciju kako bi ubio moju majku", rekao je. "Namjerno je sabotirao njezinu sigurnost kako bi bila ubijena."

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/3
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • maraika 18:07 27.Prosinac 2017.

    I to mi je demokracija! Demokratski izabran, pa ga naslijedi kćer kao u dinastiji, tako i kod nas nasljeđuju direktorske fotelje u javnim službama. To se zove demokracija.