Top News
3294 prikaza

Suluda srpska teorija: Đinđića su ubili Britanci

Zoran Đinđić
1/4
MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL
Ratni zločinac Vojislav Šešelj predvodi kampanju za oslobađanje osuđenog ubojice Milorada Ulemeka Legije

Engleski špijun iz MI6 rukovodio je akcijom ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića, tvrde srpski mediji. To je za portalu 'Alo' otkrio izvor koji je navodno dobro bio upoznat s istragom oko ovog atentata. Špijun je, prema ovoj verziji poslije atentata viđen u kancelariji jednog visokopozicioniranog srpskog oficira MUP-a.

Sugovornik je naveo da je taj visokorangirani engleski obavještajac došao u sjedište MUP-a u Makišu i da je bio zadužen da sakrije ubojicu.

„On je legalno boravio u našoj zemlji i bio je zadužen za dovođenje snajperiste iz Londona, a kasnije i za njegov bijeg. Prije i poslije ubojstva viđen je kod na našeg policijskog dužnosnika, a bio je zadužen i da prikrije cijeli slučaj i usmjeri istragu u pogrešnom smjeru. Prema mojim informacijama, on se sad nalazi u Ukrajini“, rekao je sugovornik za 'Alo', čijoj je redakciji i otkrio ime visokog policijskog dužnosnika u čijem je uredu bio engleski obavještajac.

Prema njegovim riječima, špijun je dan prije ubojstva Zorana Đinđića u Beograd doveo izvjesnog Hilla, jednog od najboljih engleskih snajperista, i njegovu pratnju, a nakon atentata uspjelo im je svima u roku tri sata napustiti zemlju.

Izvor je dodao i da je postojao svjedok koji je opisao Hilla :

"Tog snajperistu je najbolje opisao svjedok Kujo Kriještorac (52), koji je policiji dao iskaz i na temelju kojeg su napravili foto-robot, no onda su ga izbrisali. Kriještorac je policiji rekao da je na dan ubojstva vidio kako iz zgrade u Gepratovoj bježi osoba svijetle kose. Kriještorca su 1. ožujka 2004. ubili sa desetak hitaca iz oružja s prigušivačem“, podsjetio je izvor

Milorad Ulemek Novi dokazi Top News Legija traži novo suđenje: Nisam ubio Đinđića!

Sagovornik redakcije „Alo!“ navodi da uloga engleskog snajperiste nikad nije otkrivena. Svojevremeno je jedan izvor blizak obavještajnim krugovima rekao da je na sastanku u vili jednog suradnika engleske obavještajne službe, izvjesnog Marka, dogovoreno da će se ubojica i njegovi pomagači poslije atentata izvući na sigurnu lokaciju, piše „Alo!“, a prenosi portal espreso.rs.

Zanimljivo je da se ova informacija pojavila samo nekoliko dana nakon što je osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj u jednom razgovoru za portal Srbijadanas izjavio da traži ponovno suđenje za Milorada Ulemeka Legiju i Zvezdana Jovanovića Zvekija. O tome je pisao i portal Express. Ulemek i Jovanović dobili su po 40 godina zatvora za atentat na bivšeg srbijanskog premijera. Ovih dana nove dokaze je najavio i Jovanovićev odvjetnik.

Sretko Kalinić, Milorad Ulemek, Luka Bojović | Author: Screenshot Screenshot
Očito netko iz Ulemekovog miljea širi ovakve informacije, ali se zaboravlja da je Milorad Ulemek Legija čovjek s podebljim dosjeom i osoba s najviše maksimalnih kazni u povijesti srpskog pravosuđa. Osuđen je pravomoćno još 2007. za ubojstvo Ivana Stambolića kojeg su oteli i ubili na Fruškoj gori, pa zakopali u živo vapno. Osuđen je i za atentat na Vuka Draškovića u Budvi 15. lipnja 2000. godine. Još tri maksimalne kazne potvrđene su mu i postale pravomoćne 2009. godine. Jedna za ubojstvo Zorana Đinđića, pa za 17 ubojstava, tri otmice i dva teroristička napada, kao i za ubojstvo četiri člana stranke SPO na Ibarskoj magistrali i pokušaj ubojstva Vuka Draškovića 1999. godine.

Milorad Ulemek Legija počeo je s pljačkama kao 17-godišnjak. Sin vojnog lica pobjegao je zatim u inozemstvo i pridružio se francuskoj Legiji stranaca. U Srbiju se vratio 1992. godine kao tjelohranitelj Vladimira Vanje Bokana, a zatim na poziv strica Mihajla Ulemeka pridružio se paravojsci ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana. Regrutirala ga je kasnije srpska Državna bezbednost, da bi postao zapovjednik srpskih specijalaca – Jedinice za specijalne operacije.

Ubojstvo Zorana Đinđića SRBIJA Top News Najgori krimosi: Đinđićeve ubojice na slobodi

No, Ulemek legija njegovao je vrlo prisne odnose s članovima Zemunskog klana koji je početkom tisućljeća bio jedan od najmoćnijih mafijaških klanova u Europi. Članovi tog klana, ubijali su, krijumčarili drogu i otimali ljude za otkupninu, a jedna od najpoznatijih otmica bila je ona Stefana Živojinovića, sina Lepe Brene. Poznato je i da je vođa 'Zemunaca' Dušan Spasojević, bio dobar prijatelj upravo s ratnim zločincem Vojislavom Šešeljem.

U istom intervjuu koji je dao prije nekoliko dana, Šešelj je tražio ne samo ponovno suđenje Legiji, nego je sa Zemunaca pokušao skinuti krivnju za otmicu Breninog sina. Za to je okrivio bivšeg srpskog ministra unutarnjih poslova Dušana Mihajlovića i bivšeg Đinđićevog suradnika Čedomira Jovanovića.

Sve to uklapa se u scenarij o engleskom špijunu i engleskom snajperisti s početka priče, a zaboravlja se da su Đinđića ubili srpski kriminalci dobro umreženi s državnim institucijama. Milorad Ulemek Legija ima pravo tražiti uvjetni otpust nakon dvije trećine odslužene zatvorske kazne, a to će biti tek 2031. godine, kad bude imao 63 godine života. Puna kazna istječe mu tek 2044., a tada bi imao 76 godina.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • grga2 10:49 10.Lipanj 2019.

    nije suluda teotija vezano za "Afera Drzavni udar" https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=06&dd=05&nav_category=167&nav_id=1551312 videci da najmanje 2-3 su pripadnika CIA ko zna gde se jos muvaju, a da ne zaboravimo hapsenje pripadnika SEALS-a u srbiji koji je bio nauruzan.

  • Avatar Ivan Zajc
    Ivoo 21:06 09.Lipanj 2019.

    Ma riješio ga je Gotovina. Kraj priče