Top News
57731 prikaza

Sukob klanova: Krvavi rat bjesni u susjedstvu

Kriminalna skupina
Thinkstock
Donosimo tko su najvažniji igrači na krvavim ulicama susjednih država čiji rat je zavio države u crno

Mjesec dana, osam ubojstava i četiri teška ranjavanja. Rezime je to krvavog rata koji već neko vrijeme bjesni na ulicama Srbije i Crne Gore, a glavni akteri su, po dobrom starom balkanskom običaju, najokorjeliji kriminalci. Dok su nekad istim tim ulicama vladali bivši profesionalni vojnici uz Milorada Ulemeka Legiju ili zloglasni zemunski klan, sada su se pojavili "neki novi klinci" okupljeni po četvrtima crnogorske luke Kotora. Danas su to klanovi ponikli na ulicama Škavara i Kavača.

A Kotor je postao prava prijestolnica regionalnog kriminala. Dok je to s jedne strane grad po zaštitom UNESCO-a, grad poznat po spektakularnim zabavama na otvorenom, ludim dočecima Nove godine, s druge strane je to grad s mračnom tajnom. Možda bi bilo bolje reći da je to grad s mnogim mračnim tajnama.

Antiteroristička policija Zagrebačko podzemlje Life Dečko s Knežije: "Ubio si ga, j**** ti mater cigansku!"

Ne tako davno, piše portal Srbija Danas, ulicama je vladao samo jedan klan. Međutim, sve je počelo nakon krađe čak 200 kilograma kokaina u španjolskoj luci Valencia. Povod je, navodno, bilo nezadovoljstvo jednog od pripadnika klana koji nije bio zadovoljan brigom pruženom tijekom njegovog boravka u zatvoru. Odlučio je svoje nezadovoljstvo naplatiti na najbolniji mogući način. Tako je počeo rat od Španjolske pa do Srbije, a neki kažu čak i do južne Afrike.

Zloglasni Šarić

Prije njih je trgovinu drogom kontrolirao Darko Šarić. Narkobos Šarić je četiri godine bio lice s tjeralice zbog krijumčarenja 5,6 tona kokaina, pranja novca i umiješanosti u likvidacije više ljudi. Skrivao se u zemljama Južne Amerike. Navodno se i podvrgavao plastičnim operacijama ne bi li promijenio izgled. Sve dok srpska tajna služba 2013. nije organizirala posebnu grupu koja ga je tražila devet mjeseci. Nakon što je uhićenje postalo izvjesno, policiji se javio Šarićev odvjetnik i ponudio predaju. 

Šiptar i Kum Opasni kriminalci Top News Šiptar i Kum: Kako je izbrisan najmoćniji klan na Balkanu

Šarić je u ožujku 2014. u pratnji specijalaca sletio u zračnu luku u Beogradu i od tada je iza rešetaka. Šarić je najtraženiji narko bjegunac postao nakon akcije urugvajske policije kodnog naziva “Balkanski ratnik”. Zapravo je s kumom Draganom Tošićem iz Ljubljane i organizirao tu bandu kriminalaca iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, koji su s dva milijuna eura gotovine u Urugvaju kupili 2171 kg kokaina.

Drogu su namjeravali u Europu prevesti prekooceanskom jahtom. No kokain je zaplijenjen. Bila je to samo jedna od akcija “Balkanskog ratnika” te je optužnica Šariću prilično duga. Šarićev klan novac od šverca droge “prao” je ulažući u legalne poslove. Doslovce su “krvavim” novcem kupovali vile, hotele, diskoteke i restorane te najskuplje aute, koji su im statusni simboli. 

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.