Top News
8053 prikaza

Šuicin govor u EU parlamentu ocijenjen među tri najgora

Dubravka Šuica
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Stručnjaci su ocijenili govore kandidata za Europsku komisiju, a naša profesorica engleskog dobila je dvojku

Iako je prošlo već desetak dana otkako je Dubravka Šuica dobila zeleno svjetlo Odbora za ustavna pitanja Europskog parlamenta i postala potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju, reakcije na njezin blijedi i bezbojni govor još se nisu utišale.

Ovih dana ugledni Politico ocijenio je izlaganja europskih povjerenika u Bruxellesu, a nastup naše predstavnice dobio je jedva prolaznu dvojku. Lošiji od nje bili su samo Poljak Janusz Wojciechowski koji je dobio resor poljoprivrede i Francuskinja Sylvie Goulard koja je zadužena za vanjsku trgovinu, piše Politico. 

Kritičari se nisu čak ni osvrtali na 'broken English' ove naše profesorice engleskog jezika, nego na sadržaj i uvjerljivost njezinog nastupa.

Ono što smatraju dobrim jest da je francuskom europarlamentarcu Pascalu Durandu, koji joj je postavio pitanje, čestitala rođendan i zaradila pljesak, no to je bio jedini impresivni detalj iz njezinog govora. Budući da ovo nije bio rođendanski party, nego izbor za važnu funkciju u Europskoj komisiji, njezina dosjetka brzo je pala u vodu.

Zamjeraju joj kritičari iz Politica da joj je govor bio bez glave i repa, predugačak i potpuno nefokusiran. Naročito joj zamjeraju što se nije fokusirala na teme iz svog portfelja jer je i sama priznala da se nije pripremala sve dok nije čula da je nominirana.

Na pitanje o pravu na pobačaj je odgovorila:"Mislim da nečiji privatni stav nije bitan za posao."

Dubravka Šuica Teške minute Top News Popis imovine o kojoj će Šuicu 'rešetati' u EU parlamentu

Čak je i slavljenik Durand rekao da je njezin govor 'tek dovoljan, ali ne i nadahnjujuć'.

Evo kako su, u usporedbi sa Šuicom, prošli neki od kandidata koji su zaradili visoke ocjene i oduševili europarlamentarce.

Daleko najbolje prošao je Frans Timmermans, nizozemski socijaldemokrat, a oduševio je citiranjem pjesme 'Death and his brother sleep' Edwina Jamesa Millikena, o usnulom čovjeku čiji vlak nekontrolirano juri dok signali bljeskaju uzaludno kroz noć, i tako upozorio na klimatske promjene i zagađenje okoliša.

Frans Timmermans i Vytenis Andriukaitis | Author: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL

Ono što mu se zamjera je da je izbjegavao probleme u poljoprivredi i sustav kontrole štetnih emisija koji ne regulira zrakoplovstvo, što nije točno.

Poentirao je rečenicom da je 'apsolutno jasno da u ugljenu, kao energentu, nema budućnosti'. Sve u svemu, Politico ocjenjuje da je izvrsno osmislio scenarij svog nastupa i, zadivio svojim govorničkim sposobnostima i nije dramatizirao.

Didier Reynders zadovoljio je mnoge zastupnike Europskog parlamenta obećavši da će snažno zatražiti odgovor Vijeća na kontroverzni prijedlog koji bi omogućio grupama potrošača da tuže tvrtke i traže naknadu.

EUROPARLAMENT Top News Dubravku Šuicu nisu pitali ništa važno

Loše je odigrao kad su ga europarlamentarci pokušali natjerati da odgovori na optužbe za korupciju u Belgiji ali se držao savjeta svog odvjetnika i odbijao je sve napade:"Ta je osoba javno izjavila kako me želi spriječiti da postanem europski povjerenik. Ne bih nikome želio ono što su moja obitelj, moj supružnik i oni koji su mi bliski morali doživjeti."

Ukupna ocjena su četiri od pet zvjezdica jer se dotaknuo širokog spektra konkretnih tema od prava potrošača, preko vladavine zakona do zaštite podataka i umjetnoj inteligenciji što mu je donijelo vodstvo u Odboru za pravdu.

Oduševila je i Stella Kyriakides s Cipra. Najvažnija teme njezinog izlaganja bio je problem žena oboljelih od raka dojke, što je i sama iskusila. Tražila je odlučno da se svi jače počnu zalagati za liječenje i prevenciju ove bolesti. Dotaknula se i pitanja uporabe pesticida.

"Ni na koji način ne podcjenjujem učinak koji pesticidi imaju na zdravlje, a bilo bi nečuveno biti povjerenik za zdravlje i ne baviti se time", poentirala je i nije bilo dvojbi oko njezinog imenovanja za čelnu osobu Odbora za zdravstvo.

Visoku ocjenu dobio je Irac Phil Hogan, koji je čak zaradio i spontani aplauz svih zastupnika bez obzira na stranke, jer je upirao prst u teme koje su svim zastupnicima bile bitne. Bio je odlično pripremljen, pa iako nije bio na listi hit kandidata dobio je čelno mjesto Odbora za trgovinu.

Dubravka Šuica Europska komisija Top News Šuica će paziti na demokraciju i demografiju Europe

Heleni Dalli iz Malte Politico je također dodijelio četiri zvjezdice jer je odrješito spuštala na zemlju zastupnike EU s krajnje desnice koji su tvrdili da bi dozvola da 'ljudi sami odabiru spol omogućilo da varaju u sportu'. Odgovorila je da 'promjena spola zasigurno nije šetanje parkom' i zaradila gromoglasni aplauz.

Zamjera joj se što nije izravno odgovorila na pitanje što je malteška vlada učinila u istrazi o ubojstvu novinarke Daphne Caruana Galizia. Poanta govora bila je da '21. stoljeće mora biti stoljeće žena koje su jednake'.

Njezina jaka osobnost impresionirala je zastupnike i ubrzo je postalo jasno da mora dobiti većinu glasova za čelnu osobu Odbora za jednakost.

Virginijus Sinkevičius iz Litve postao je čelni čovjek za okoliš i oceane jer je konkretno tražio da 2050. godina mora biti deadline do kad Europa mora postati klimatski neutralna.

Ta godina za nas nije samo cilj na komadu papira, to moramo živjeti“, rekao je 28-godišnji kandidat.

"Ovaj će mandat biti najzelenije što je Europa ikada vidjela", rekao je Sinkevičius za čiji govor je ocjena da je bio dobro pripremljen, baratao je s činjenicama i brojkama, pa su ga zastupnici nagradili zelenim svjetlom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 20:11 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • sexy_trubadur 20:03 15.Listopad 2019.

    ovo nigdje nema nego u kriminalnom hrvatistanu ,,ona po istragama a kradeze ne odustaje da je posalje u Brisel ,jesu li ovi lopovi ikad culi da normalni politicari kad upadnu u skandal daju ostavku ,u sekundi ,,a ovu jos sponzoriraju ... prikaži još!riraju ,,eto vam hrvatske