Top News
863 prikaza

Šuica bi jako rado u Ursulin tim - što kaže Plenki?

Dubravka Šuica
PIXSELL
U slučaju da se Šuici ispuni želja njeno će mjesto u EU parlamentu dobiti Sunčana Glavak

Hrvatska vlada, doznaje Express, još nije poslala ime kandidata za povjerenika u Europskoj komisiji. Rok je do kraja kolovoza pa se najvjerojatnije još vode pregovori oko imena, a moguće je da je oko toga s budućom predsjednicom Europske komisije, Ursulom von der Leyen, razgovarao premijer Andrej Plenković tijekom njezina posjeta Zagrebu.

Do sada je u Bruxelles ime povjerenika poslalo 16 zemalja, uključujući i susjednu Sloveniju.

"Povjerenici su poput ministara, da tako slikovito opišem, ali ne bira ih 'premijerka' Ursula von der Leyen, nego države članice. Tako ispada da predsjednici Komisije uopće ne znaju koga će dobiti za suradnju, pa sam i zbog toga sto posto siguran da je buduća predsjednica Europske komisije, najutjecajnija žena u Europi, i o tome porazgovarala s premijerom", govori nam naš sugovornik iz HDZ-a i blizak Vladi.

Desnica sprema "Crnog labuda 2" Predsjednički izbori Top News Crni labud 2: Plenkoviću i Kolindi spremaju pakao

Dodaje i da je Ursula von der Leyen pohvalila Plenkoviću put kojim ide Hrvatska te mu se zahvalila što ju je podržao u izboru za predsjednicu Komisije.

"Plenković je time stekao saveznika u liku trenutačno najvažnije žene u Europi. To je velik kapital", smatra naš sugovornik te dodaje da je znakovito i to što je bivša njemačka ministrica obrane nakon Berlina, Pariza i Varšave izabrala Zagreb kao mjesto posjeta. Naši sugovornici kažu da je time htjela pokazati da su joj važne i male i velike zemlje, i nove i stare članice, i sjever i jug Europe.

"Ursula von der Leyen definitivno će ujediniti Europu. To je njezina misija u mandatu", govori nam naš sugovornik.

No tko je u igri za hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji koji će primati plaću od oko 20.000 eura?

"Navodno je blizu tome Dubravka Šuica. Ona to želi, to je dobar nastavak karijere nakon što je pet godina bila europarlamentarka, a HDZ-u paše da se njezino mjesto oslobodi jer onda u Bruxelles odlazi Sunčana Glavak, koja je bila na petome mjestu na listi i toliko se radovala odlasku", govori nam naš sugovornik iz HDZ-a, koji kaže da sve ovisi o premijeru Plenkoviću.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 18:24 04.Kolovoz 2019.

    DALI IMA NETKO EFIKASNIJI OD NAŠIH KANDIDATA DA ZAUZME TO MIJESTO. MISLIM DA GOSPOĐA NIJE NAJPOGODNIJA ZA TO.