Top News
3077 prikaza

Oslobodio Sanadera, no misli da to 'ipak nije trebalo'

Ivo Sanader
Željko Lukunić (PIXSELL)
Sudac Ivan Matija danas sumnja u ispravnost poništenja osude Ivi Sanaderu u slučaju Ina-Mol

Bivši ustavni sudac Ivan Matija napisao je zanimljivi memorandum o sumnji u ispravnost poništenja osuđujuće presude Ivi Sanaderu u poznatom procesu za korupciju u slučaju Ina-Mol.

Sadržaj tog Matijinog dokumenta iz 2015. (sudac je u međuvremenu, nakon dva mandata na sudu, otišao u mirovinu) objavio je u nedjelju Jutarnji list. Važan je taj Matijin istup jer je to prvi službeni trag i stanovita potvrda svih onih špekulacija da se ustavni sud očito našao pod različitim utjecajima oko te ključne odluke koja je izazvala neviđene konsenkvence.

Pogotovo, gubitak međunarodne arbitraže gdje je glavni argument arbitara bila baš odluka Ustavnog suda pod predsjedanjem Jasne Omjec o poništenju postupka i presude Sanaderu.

Uvaženi sudac Matija ima dosta kriptičkih rečenica u svom memorandumu, ali je indikativna njegova potreba da se na ovaj način distancira od te presude iako je bio za odluku. On, istina, nije ima dovoljno integriteta da proglasi izdvojeno mišljenje pa se dosjetio drugog načina.

Ovo je i teška pljuska svim sucima koji su sudjelovali u donošenju spomenute odluke. Šteta je što ovaj dokument nije objavljen prošle godine kada je trajao izabor trenutačnog saziva Ustavnog suda s nizom sudaca, uključujući i trenutačnog predsjednika Miroslava Šeparovića, koji su sudjelovali u tom pravno dvojbenom poništenju Sanaderove presude. Šeparoviću, bliskom HDZ-u, uskoro istječe mandat pa ovaj Matijin dokument nije došao u najbolje vrijeme za njega. 

Matija je, u prošlom sazivu, bio predstavnik liberalnije struje sudaca. Izabran je u kvoti SDP-a, malo prije dolaska Ivice Račana na vlast. Često je bio napadan u medijima zbog navodnih nepravilnosti u njegovom izboru. Drugi mandat dobio je u mandatu HDZ-ova premijera Ive Sanadera nakon sveobuhvatnog lobiranja. Otišao je u mirovinu 2016.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • eclipse2016 09:10 18.Travanj 2017.

    Još jedan u nizu rvackih generala poslije bitke, koji dobiju onu, za javno djelovanje kritično potrebnu, dozu mudrosti, građanske hrabrosti i morala...nažalost, tek nakon odlaska s dužnosti ili umirovljenja. Obožavam takve likove!!!