Top News
2344 prikaza

Sud partije: Tajni nestanci bogatih i uglednih Kineza

Fan Bingbing
STEPHANE MAHE/REUTERS/PIXSELL
Kina se s korupcijom obračunava srednjovjekovnim sredstvima, a usput se rješava i konkurencije

Filmska zvijezda, šef Interpola i poznati tajkun imaju jednu stvar zajedničku. Sve troje doslovno su nestali u svojoj rodnoj zemlji, Kina ih je, doslovno, progutala.

Iako pritvaranje nije nešto egzotično u i dalje, barem formalno, komunizmu, ovdje je ipak riječ o rijetko poznatim pojedincima.
Poruka je, kaže The Wall Street Journal, poprilično jasna.

Gdjegod bili i tko god bili, komunistička partija može do vas.

"Nema mjesta gdje se korumpirani unutar partije mogu sakriti", rekao je pred širokom publikom kineski lider Xi Jinping koji se nemilosrdno obračunava s korupcijom (i mnogim drugim stvarima).

Xi Jinping | Author: Jason Lee/REUTERS/PIXSELL Jason Lee/REUTERS/PIXSELL
Navodno je u Kini više od milijun i pol državnih službenika kažnjeno radi zlodjela koja spadaju pod korupciju od 2012. godine.
Na popisu su generali, pa i nekadašnji predsjednikov šef ureda, ali stradali su i neki koji su, realno, bili politička konkurencija i potencijalni nasljednici.

Tijelo koje sve to provodi je Centralna komisija za disciplinsku inspekciju, a doktrina imena "shuanggui" omogućuje članu partije da bude zadržan i istraživan neodređeno dug period vremena, i bez sudskog procesa.

Većina kritičara "izvana", a posebno sa zapada tvrde kako je riječ o dobro zakamufliranom obračunu s neistomišljenicima. Sve su glasnija šuškanja i o tome da su zatočenici podvrgnuti mučenjima i onda ispitivanjima kako bi priznali "zločine".

Šef Interpola Meng Hongwei Misterija ili plan? Top News Nestao šef Interpola - žena ga nije čula ni vidjela 10 dana

Xi Jinping je u svom svetom pohodu kreirao i novo tijelo čija jurisdikcija daleko nadilazi dosadašnju, i agentima su potpuno "slobodne ruke" i sva se pravila o pritvoru, neprekinutom ispitivanju bez odvjetnika i ostalim "pravilima" odnosi i na one koji nisu članovi Partije.

Bili to u pitanju generalni direktori optuženi za mito i korupciju, filmske zvijezde koje ne plaćaju porez na dohodak.

Sada se to naziva "Liuzhi" ili "zadržavanje" - što znači da mjesecima "nestanu" i nemaju pristupa sudu ili pravnicima. Njihova je duga ruka dosegla sve do Meng Hongweia ili čelnog čovjeka, niti manje niti više, Interpola i kineskog vice-ministra javne sigurnosti.

Meng Hongwei | Author: Wikipedia Wikipedia
On je nestao u posjeti Kini krajem prošlog mjeseca, a i sam Interpol je rekao kako je njegovo zadržavanje "veliko iznenađenje", dok je Kina danima sjedila na informacijama te odbijala reći makar najmanji detalj, čak niti potvrditi da je živ. Njegova je supruga rekla da je zadnji sms kojeg je od njega dobila bio emoji noža, što je protumačila kao znak da je u opasnosti.

Početkom listopada kineske su vlasti objavile kako ga terete da je primao mito. Sve je to po tradicionalnom scenariju po kojem se ovakvi, od države sankcionirani "nestanci" događaju. Prvi je korak nestanak spomenute osobe, i potrebni su tjedni, ponekada i mjeseci, da se država oglasi kako je spomenuta osoba u pritvoru te zašto, tj. za koje je zločine optužena.

Drugi je korak, počesto, skrušena isprika radi zločina protiv Partije, a onda slijedi ili još pritvora i zatvora, ili golema financijska kazna. Ako do suđenja uopće zaista i dođe, kinesko zakonodavstvo u 99 posto slučajeva optužene proglasi krivima.

Tako je još u siječnju 2017. iz svog doma u Hong Kongu nestao milijarder Xiao Jianhua - za kojeg se i dalje ne zna gdje je.

Naredba za njegov pritvor izdana je još 2013. no njemu su dojavili kontakti unutar vlade i on je pobjegao u Hong Kong gdje je stanovao u hotelu Four Seasons. Tamo je tijekom kineske Nove godine otet, navodno, od strane kineskih agenata te odveden u centralnu Kinu. 

Xiao Jianhua | Author: Wikipedia Wikipedia
Xiao je imao mnogo veza i saznanja o moćnicima unutar partije čije je portfelje i novac nadzirao. Posebno je imao saznanja o ljudima koje bi Xi Jinping mogao smatrati konkurencijom.

Uz to, treba imati na umu da nestanak nije "samo" nestanak, već da ga prate i grozne prakse - deprivacija sna, fizičko zlostavljanje, seksualno ponižavanje, premlaćivanje, mučenje strujom. Kineska, pak, vlast, tvrdi kako je vehementno protiv mučenja iako praksa i svjedočanstva preživjelih pričaju drugu priču.

Najviše je medijske pažnje "pobrao" slučaj filmske zvijezde Fan Bingbing, koja se pojavljivala i u franšizama "Iron Man" i "X-men", a koja je, iako je svi prepoznaju, prate njezino kretanje i aktivna je na društvenim mrežama (koliko smije biti) - samo nestala. 

Fan Bingbing | Author: Wikipedia Wikipedia
Kada je napokon "izronila", nakon što su neki već bili uvjereni kako je mrtva, Fan se na društvenim mrežama ispričala što je utajila milijune dolara poreza na prihod, oko 42 milijuna dolara koje će morati vratiti. S obzirom da je "prvi prijestup" u pitanju, Bingbing neće ići u zatvor.

"Tako me je sram onoga što sam učinila. Bez dobrih zakona Partije i države, bez ljubavi naroda ne bi bilo niti Fan Bingbing", napisala je.

South China Morning Post piše kako bi glumica trebala "zahvaliti svojim sretnim zvijezdama" jer je nakon priznanja da nije plaćala porez 'samo' dobila kaznu od 127.8 milijuna dolara. Sto je dana provela "negdje", vjerojatno nikada nećemo točno saznati gdje.

Nedavno je viđena kako napušta aerodrom u Pekingu gdje su je, unatoč kišobranima i tamnim naočalama, obožavatelji ipak prepoznali. Uhićenje te cijeli skandal, pa i izrežirana isprika zasigurno će joj usporiti karijeru, posebno na Zapadu, a ostati će i bez velikog komada osobnog bogatstva.

Naravno, nije bilo nikakvog suđenja, a iako su ova tri slučaja posebno popraćena zbog profila osoba koji su privedeni, riječ je o praksi koja je mnogo češća no što bi čovjek pretpostavio. Na "meti" su advokati za ljudska prava, pisci, učitelji ili osobe koje se na prvi pogled čine kao potpuni "civili".

Sve se to zaoštrilo više no ikada otkada je na vlasti Xi Jinping koji je "disciplinirao" više od milijun ljudi od 2012., među kojima i mnogo veći moćnici od spomenute trojke.

Možda najveća "riba" je Zhou Yongkang, nekada treći najmoćniji političar u Kini i "oko sokolovo" nad nacionalnom sigurnošću. Godine 2015. zatvoren je radi mita, zloupotrebe vlasti i odavanja državnih tajni. Dobio je kaznu doživotnog zatvora.

Zanimljivo je zašto Kina koristi taktiku "nestanka", umjesto da "samo" uhiti ljude, objavi za što su točno optuženi i nastavi od tamo, ovo u svakom slučaju privlači mnogo više pažnje.

Xi Jinping | Author: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL
BBC piše kako time Komunistička partija pokazuje kako je Kina dominantna i nedodirljiva, te kako se ne moraju objašnjavati apsolutno nikome tko je van sistema - posebno to pokazuje primjer "otmice" šefa Interpola. Jer ako je on "dodirljiv", onda zaista baš nitko nije "nedodirljiv".

Teško je ne primjetiti koliko se malo i sam Interpol "buni" i bavi nestankom Meng Hongweia. 

Dok se Zapad koncentrira na to kako je njezin nestanak "kršenje ljudskih prava", Kinezi su koncentrirani na to kako je proces bio netransparentan i kako je nepravedno što je tako blago kažnjena.

Kina možda više nije "prava" komunistička država, ali je policijska država u pravom smislu riječi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.