Top News
2256 prikaza

Sud: Nizozemska kriva za smrt 300 Srebreničana

Srebrenica
Marko Mrkonjić (PIXSELL)
Riječ je o osobama koje su se nalazile u bazi Ujedinjenih naroda, odnosno bazi nizozemske vojske u Potočarima

Nizozemski sud je nakon žalbe odlučio da je nizozemska vlada ipak djelomično odgovorna za smrt 300 muslimana koji su ubijeni u masakru u Srebrenici.

Riječ je o osobama koje su se nalazile u bazi Ujedinjenih naroda, odnosno bazi nizozemske vojske u Potočarima u trenutku kada je vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu. Prilikom izricanja drugostupanjske presude sud je utvrdio da je odgovornost Nizozemaca za njihovu smrt 30 posto, te da nije sigurno da bi preživjeli čak i da su ostali u bazi.

Sud je odlučio da je Nizozemska djelovala 'djelomično nezakonito' u Srebrenici, te da je dužna obiteljima žrtava isplatiti 30 posto odštete.

U presudi se navodi da su se nizozemski vojnici 'ponašali nezakonito' kada su bosanske muslimane istjerali iz zgrade nizozemske vojske u Potočarima 1995. godine, ali da se ne može zaključiti da su nizozemski vojnici bili sto posto odgovorni za njihovu sudbinu.

Sud je odlučio je tim Srebreničanima uskraćena mogućnost preživljavanja. Žalbeni sud je također odlučio da Nizozemska nije odgovorna za djela nizozemskih vojnika prije pada Srebrenice, jer se to događalo u okviru zapovjednog lanca Ujedinjenih naroda.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.