Top News
7122 prikaza

Suđenje koje je otkrilo tajne najmoćnijeg kartela na svijetu

El Chapo
HENRY ROMERO/REUTERS/PIXSELL
El Chapo je usprkos svom oprezu i čak dva bijega iz zatvora napravio dovoljno grešaka da ga se, vjerojatno, doživotno stavi iza rešetaka

Dva protekla mjeseca suđenja šefu zloglasnog Sinaloa kartela razotkrili su način funkcioniranja El Chapovog carstva. Dovoljno je tu materijala za scenarije brojnih serija i filmova, počevši od dijamantima optočenih pištolja, preko konzerva papričica punjenih kokainom i u središtu svega toga optuženik koji je dva puta uspio pobjeći iz zatvora.

Suđenje Joaquína Archivalda Guzmána Loere, ili "El Chapa", pokazao je kako je kartel švercao preko Meksika u SAD, gdje u međuvremenu traje neprestana narkomanska kriza, koju je ponajviše "hranio" upravo El Chapo.

Cijeli je biznis ovisio o podzemnim tunelima i tajnim skladištima unutar automobila - nešto što nikakav zid na granici ne bi zaustavio. Primjerice jedan tunel kreće ispod stola za biljar na jednom imanju a završava usred polja u Teksasu.

Droga se švercala uz ulje za kuhanje, konzerve papričica ili pak brodovima. Jedna od sigurnih kuća kartela imala je pogled na bruklinski most. Upravo su zato federalni tužioci mogli dići optužnice protiv Guzmana diljem SAD-a, a sudi mu se u Brooklynu.

On je u pritvoru od 2016. kada su ga meksički policajci i specijalci nakon žestoke pucnjave natjerali na predaju. Godinu prije, pobjegao je iz zatvora kroz kilometar dug tunel iskopan ispod tuša u njegovoj ćeliji.

Saga je to o gotovo mitskom dileru koji je sagradio carstvo, ubojstva naručivao bez zadrške ili grižnje savjesti, imao desetke ljubavnica i patio od paranoje, piše Washington Post.

Na suđenju se pojavio i glumac Alejandro Edda koji ga utjelovljuje u popularnoj Netflixovoj seriji "Narcos: Mexico"

El Chapo Mito i korupcija Top News El Chapo platio basnoslovno mito predsjedniku Meksika

Tužitelji smatraju da su na sudu predstavili "brdo dokaza", suđenje traje 12 tjedana, a uključivalo je i 14 svjedoka te milijun poruka koje su si međusobno slali članovi kartela čiji je cilj bio zatrpati SAD najvećom mogućom količinom droge.

El Chapo je optužen za dilanje droge, pranje novca i ubojstvo. Ako ga osude ostatak će života provesti u zatvoru.

Tužiteljica Goldbarg opisala je kako se paranoični El Chapo 25 godina penjao po ljestvici unutar kartela, kako je putovao u armiranom automobilu, prisluškivao blisku obitelj i suradnike, uključujući suprugu i ljubavnice.

Njegova ga je paranoja, kaže ona, i pokopala. IT stručnjak kartela, Christian Rodriguez, koji je instalirao sustav za kontrolu odlučio ga je predati FBI-ju.

El Chapo, kada je to saznao, iste je sekunde rekao da mora biti ubijen, no nitko ga nije uspio pronaći, a Rodriguez je svjedočio protiv El Chapa.

Na suđenju je pušteno nekoliko desetaka sati razgovora između narkobosa i njegovih posilnih - o dilanju droge, podmićivanjima i drugim planovima.

El Chapovi pak branitelji kažu kako je Guzman "žrtva okolnosti" i "urote ovih što se žele nagoditi s SAD-om za manju kaznu", nazvavši svjedoke "smećem, životinjama i kriminalcima".

Osamdesetih je El Chapo radi svoje brzine distribucije u Kolumbiji bio poznat kao "El Rapido" (ili brzi), a kako mu je organizacija rasla tako se infiltrirao u svaku poru meksičkih struktura.

Jedan njegov bivši suradnik ispričao je kako se El Chapo hvalio kako je podmitio tadašnjeg predsjednika Enrique Peña Nietu sa 100 milijuna dolara, što nikada nije dokazano.

Sinaloa kartel, koji nosim ime po planinama zapadnog Meksika bio je "najbrže rastući i najproduktivniji kartel na svijetu". El Chapo i ostali karteli zapošljavali su ubojice koji su "odradili" stotine premlaćivanja, ubojstava i otmica.

Dva je puta Guzman uspješno i pobjegao iz zatvora. Prvi puta kada je 1994. uhićen u Gvatemali i kada je carstvo godinama vodio od iza rešetaka, ali je 2001. pobjegao kako bi izbjegao izručenje SAD-u. Legenda kaže da su ga podmićeni zaposlenici zatvora prebacili van u kolicima za prljavu odjeću i plahte.

El Chapo Guzman EL CHAPO Life Narkobos je gol s ljubavnicom bježao kroz kanale

Drugi je puta, 2014., u pitanju bio već spomenuti tunel ispod tuša. Godinu nakon što je uhićen izručen je SAD-u, a Meksiko je to nazvao posljednjim poklonom pred odlazak Baracku Obami.

Čitavo je vrijeme, bio na slobodi ili u zatvoru El Chapo imao spremnu privatnu vojsku plaćenika koja bi na njegovu zapovijed sijala nasilje, jedini način života koji je njemu ikada bio poznat.

"Svi koji su pratili suđenje zasigurno su puno naučili o funkcioniranju kartela, a Guzman je napravio transnacionalnu organizaciju koja se može usporediti s bilo kojom velikom korporacijom".

Oni koji su svjedočili pričali su o velikim iznosima mita, pranju novca kroz sustave brojnih zemalja, podrumima prepunim granata i raketa, te neviđenim količinama nasilja.

Njegove najveće pogreške u procjeni uključivale su žene. 

Kad se susreo s glumcima Seanom Pennom i Kate del Castillo (susret je dogovorila glumica) koja se Guzmanu sviđala, slijedili su ih FBI-jevci. Jedna je od Guzmanovih ljubavnica, s kojom je od meksičke policije bježao podzemnim tunelima, svjedočila, i to ispred njegove supruge koja je sjedila u sudnici.

"Ne mogu zamisliti veće i važnije suđenje od ovoga", slažu se brojni odvjetnici i pravosudni stručnjaci.

Ono što je problematično jest što, iako je El Chapo uklonjen, Sinaloa i dalje cvijeta jer funkcionira tako da je moć, do neke mjere, decentralizirana. Nema, u klasičnom smislu, glave koja se da skinuti da tijelo odumre.

No, s obzirom na sve što je rečeno o svakodnevnoj operativi, imena koja su iznesena, sasvim je sigurno da će se članovi kartela uzbuniti i preplašiti, te vrlo vjerojatno - reorganizirati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.