Top News
1203 prikaza

Štromar je ljut jer svi pišu o Kuščeviću, a ne o Rimcu

Vatreno u Saboru
Patrik Macek/ PIXSELL
Predsjednik HNS-a kaže da je problem ministra uprave postao problem cijele vlade, ne samo HDZ-a, i javnost "ne priča o ničemu drugom"

O zahtjevu HNS-a za odlazak ministra, očekivanjima od premijera, široj rekonstrukciji Vlade govorio je potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar (HNS).

HNS je prvi izašao pred HDZ sa zahtjevom da ode ministar Kuščević. Što je presudilo?

Ministar Kuščević je zbog afera postao prevelik teret ovoj vladi. Kao što vidite, danima se u javnosti ne priča ni o čemu drugom do te mjere da je čak i vijest o tome da Mate Rimac dovodi autoindustriju u Hrvatsku prošla gotovo ispod radara. Ministrica Divjak radi na zadnjim pripremama za uvođenje reforme obrazovanja u sve škole u rujnu, borimo se za veće plaće učiteljima, mi u Ministarstvu graditeljstva radimo na reformi sustava, uvodimo digitalizaciju usluga, ukidamo namete, pripremamo novi krug subvencioniranih kredita za rujan. Mi smo partner koji sve rješava kroz razgovor, a situacija s ministrom Kuščevićem otišla je predaleko i postaje problem cijele Vlade, ne samo HDZ-a.

Blaženka Divjak, Predrag Štromar, Ivan Vrdoljak | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL

Zašto niste tražili odlazak i ostalih ministara koji su neko vrijeme teret Vladi?

HNS je svojim ulaskom u Vladu donio stabilnost državi nakon nekoliko godina kaosa u koji je naša država dovedena neodgovornim ponašanjem onih koji su obnašali vlast. Prije svega se bavimo radom ministarstva za koje smo preuzeli odgovornost, ‘metemo u svom dvorištu’, a na koalicijskim sastancima ukazujemo na ono što nam smeta i što smatramo da bi trebalo biti drukčije. Na predsjedništvu stranke donijeli smo odluku da ćemo premijeru uputiti prijedlog za smjenom ministra Kuščevića, smatramo kako nitko, a pogotovo ne član Vlade, ne može koristiti svoju funkciju za osobnu korist. Toleriranje takve zloporabe položaja je loša poruka građanima, ruši povjerenje u Vladu i šteti reformama koje želimo provesti. HNS to ne može mirno gledati sa strane. Na predsjedništvu smo razgovarali o reformama koje Vlada ima za cilj provesti i zaključak nam je uvijek isti – to mora ići brže. Pobrojio sam samo neke od stvari koje radimo u ministarstvima koja vode HNS-ovi ministri, a ono što osobno želimo i HNS i ja jest da i ostala ministarstva uhvate takav tempo. Reforme svi zagovaraju, ali ih nitko ne želi u svom dvorištu. A kako ih provesti u atmosferi nepovjerenja i afera?

U srijedu ste se sastali s premijerom. Što vam je rekao?

Dogovorili smo sastanak za sljedeći tjedan, a naknadno ćemo utvrditi termin. HNS sigurno neće odustati od svog stava.

Treba li ovoj vladi šira rekonstrukcija? Tko još, prema vašemu mišljenju, zaslužuje odstupnicu?

Ta odluka je isključivo na premijeru. Nama u HNS-u najvažniji su reformski procesi koji će ubrzati gospodarstvo, obrazovni sustav, poboljšati ulagačku klimu, omogućiti građanima bolji standard i bolje usluge. Mi ćemo pozdraviti svaku promjenu koja dovodi do ubrzanja reformskih procesa, ne usporava naše zacrtane planove i aktivnosti te pospješuje rad Vlade kao tima.

Premijer kaže da organski ne podnosi ultimatume. Ako premijer ne smijeni ministra ili Kuščević sam ne ode, kako ćete se postaviti?

Partneri, kad imaju različita mišljenja, argumentirano razgovaraju. Upravo na to smo pozvali, a cijela javnost je svjedok argumenata koje iznosimo. Siguran sam da se to neće dogoditi. Uvjeren sam da će premijer, kad razmotri sve argumente, povući pravi potez. Ministar Kuščević teret je cijele Vlade.

Jeste li spremni podržati oporbeni prijedlog za opoziv Kuščevića?

Uputili smo jasan i nedvosmislen prijedlog koalicijskom partneru HDZ-u i siguran sam da će se sve riješiti s koalicijskim partnerima.

Tomislav Tolušić, Predrag Štromar i Goran Marić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Koalicijski partneri kažu da ste nekorektni jer je premijer stao iza vaše ministrice obrazovanja nakon napada Milana Bandića. Zamjeraju vam što ste smjenu prvo zatražili u medijima, a ne na koalicijskom sastanku. Što kažete na to?

Meni je drago da su se i drugi politički akteri složili se s našim prijedlogom, počevši od koalicijskih partnera Milorada Pupovca i HSLS-a, pa do predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića. Ova situacija nije nimalo usporediva s napadima Bandića na ministricu Blaženku Divjak. Ovdje se ne radi o različitim koncepcijama ili svjetonazoru već o osnovnim demokratskim standardima i zlouporabi položaja. Podsjetit ću da je Blaženka Divjak prva osoba koja je uspjela uvesti reformu u škole, nakon što se desetljećima samo pričalo kako to treba napraviti. S druge strane, u Bandićeve motive ne ulazim, ali i sam njegov vulgaran način komunikacije dovoljno govori o njemu. Ja na takav način ne komuniciram niti se želim spuštati na tu razinu.

Koliko je cijela ova situacija narušila odnose u vladajućoj koaliciji, budući da se HNS prvi postavio kao oporba u Vladi?

HNS je samo dao razuman prijedlog. Sve dosad smo u koaliciji rješavali razgovorom, pa ćemo tako i ovo.

Jeste li na nekom od sastanaka pitali premijera planira li na neku dobro plaćenu dužnost u europskim institucijama o čemu se već neko vrijeme nagađa u javnosti?

Nismo o tome razgovarali, a mogu samo ponoviti – da sam ja dobio takvu ponudu, zasigurno bi mi godila, ali ne bih je prihvatio.

Što bi po vama njegov odlazak značio za Vladu i državu?

O tome ćemo razgovarati ako do toga dođe. Ali vjerujem da se neće dogoditi.

Priča se i da bi predsjednica države mogla u neku od europskih institucija. Je li po vama izgledniji njezin odlazak ili uključivanje u utrku za novi mandat na Pantovčaku?

Nije mi u fokusu njena karijera. Ono što sad mogu reći je da je sigurno ne bih podržao za novi mandat zbog sustavnoga koketiranja s ekstremistima, što se sad i njoj samoj obija o glavu.


Vatreno u Saboru | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Koga će HNS podržati na predsjedničkim izborima?

Nismo još donijeli odluku, a nije isključeno i da predložimo svoga kandidata. O tome ćemo na jesen.

Najavljeno je rasterećenje gospodarstva, gdje zapinje reforma jer osjetnog pomaka za sada nema?

Pred nama su dva nova prijedloga zakona i drugi tjedan će biti u saborskoj raspravi, a to su izmjena Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i izmjena Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje. Ovim novim izmjenama zakona nastavljamo uvoditi reda u sustav i rasterećivati gospodarstvo od parafiskalnih nameta.

Tko pruža najveće otpore da se predložene reforme i provedu?

Salonska politika i privatni interesi, a zajednički im je nazivnik “vječiti kočničari”. Stalno slušamo o reformama, a čim napravite prvi korak evo otpora. Nebrojeno mnogo puta sam čuo fraze i floskule kako postoji želja da budemo konkurentna zemlja, da želimo reforme, no čim se u neko područje takne, krenu otpori i tisuće razloga zašto je nemoguće provesti reforme. Svi bi reforme, ali nitko u svojem dvorištu. Ja kažem da možemo kvalitetnije i konkurentnije, da moramo provoditi reforme i iza sebe ostaviti traga u rezultatima. Moramo se okaniti starih navika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.