Top News
9897 prikaza

Strah i trepet regije: Banda koja ubija i slučajne žrtve

Obračun crnogorske mafije
Screenshot Youtube
Deseci brutalnih ubojstava povezuju se s ratom klanova po susjednim državama

Već pet godina traje sukob dva najmoćnija crnogorska kriminalna klana, „škaljarskog“ i „kavačkog“, koji su imena dobili po naseljima Škaljari i Kavaču Kotoru iz kojih dolaze, u kojem je do sada ubijeno više od 20 ljudi od kojih su četiri slučajne žrtve obračuna.

Sukob je počeo sredinom 2014. kada je u španjolskoj Valenciji "škaljarci" ukrali 200 kilograma kokaina "kavčanima".

Slobodan Kašćelan je, sa Radojem Zvicerom i Igorom Božovićem, postao vođa jedne strane "kavčana", dok se Dalibor Đurić pridružio rivalskoj kriminalnoj grupi, "škaljarcima", koje navodno vode braća Jovan i Igor Vukotić i Igor Dedović.

Rat klanova započeo je u veljači 2015. godine, kada je ispod automobila Milana Vujotića, parkiranog u podgoričkom naselju Blok pet, podmetnut eksplozivna bomba. Vujotić u tom trenutku nije bio u automobilu. Bomba je podmetnuta usred bijelog dana, i eksplodirala u blizini vrtića i škole. Istog dana kada je i Vujotić bio na meti napadača, u Beogradu je stradao Cetinjani Goran Radoman, koji je 20. veljače 2015. godine ubijen u garaži jedne zgrade u Novom Beogradu. 

Sigurnosna provjera na aerodromu Klanovi regije Life "Kokain gutam u obliku jaja i tako ga švercam do Zagreba"

U pokušaju da zaustavi sukob crnogorska policija posljednjih godina izvršila je iznenadne kontrole više od stotinu sigurnosno interesantnih osoba od kojih je oduzela naoružanje, eksploziv i takozvane „kriptirane“ mobilne telefone koje nije moguće prisluškivati.

Oba kriminalna klana bave se trgovinom drogom na čemu su zaradili goleme svote kojima financiraju međusobni rat.

Nakon dvostrukog ubojstva na najprometnijem trgu u glavnom gradu Podgorici vijeće za nacionalnu sigurnost Crne Gore na izvanrednoj sjednici u travnju prošle godine kasno uvečer odlučilo je uspostaviti specijalizirane timove za borbu protiv organiziranog kriminala.

Na sjednici vijeća ocijenjeno je da je „sigurnosna situacija narušena uslijed narastajućeg sukoba organiziranih kriminalnih skupina“ te odlučeno da se organiziraju timovi od predstavnika državnog odvjetništva, policije i drugih tijela zaduženih za sigurnost kako bi se suprotstavilo toj opasnosti.

Samo dan prije sjednice, točno u podne na središnjem podgoričkom trgu, na očigled brojnih prolaznika i roditelja s djecom, ubojica koji je, kako policija sumnja, nosio silikonsku krinku ubio je Miloša Šakovića koji mu je bio meta, ali i Radivoja Jovanovića koji je slučajna žrtva obračuna. Bilo je to 31. ožujka 2018. godine.

Otok Zannone Oči širom zatvorene Life Zaboravljeni slučaj smrti na otoku orgija u susjedstvu

Dva dana ranije na drugom trgu u Podgorici, pred desetinama svjedoka, bombom koja je bila postavljena pod njegov blindirani automobil ubijen je Dražen Čađenović koji se dovodi u vezu s jednim od crnogorskih mafijaških klanova.

Nakon tih ubojstava ravnatelj crnogorske policije Slavko Stojanović podnio je ostavku.

Jovan Vukotić jednog dana samo se pojavio u Kotoru s bogatstvom koje se procjenjuje na stotine milijuna eura, a ogromnu većinu novca navodno je zaradio preprodajom droge izvan Crne Gore. Kada je njemu i njegovoj ekipi smanjen prostor za šverc narkoticima po Europi, vratili su se u domovinu. Prvo su pošli u obračun s klanom Darka Šarića. Preuzimali su poslovne prostore, kafiće, sve što su mogli i to više radi dokazivanja tko je glavni u gradu nego zbog novca. 

Likvidacije izvršavaju isključivo automatskim puškama, pišu crnogorski mediji, koristeći velik broj ispaljenih metaka čime jamče uspjeh atentata. Pale automobil korišten u bijegu, a u njemu ostavljaju i oružje.

Čaba Der Čaba Der Top News Ubojica Hrvata otkriva zašto je postao kriminalac

Kad su završili na sudu zbog rasprave sa Šarićevim ljudima oko jednog natječaja, policija je morala zaustavljati fizički obračun između dviju skupina. "Šta je stojseri, došli ste u Kotor učiti plivati. Mi ćemo vas naučiti pameti, sve ćemo vam uzeti", navodno su poručivali škaljarci.

"Doveli su nekog čovjeka iz Južnoafričke Republike za ubojstvo u Crnoj Gori. Nakon što je uhićen, policija je utvrdila da je riječ o profesionalnom ubojici, ali on nije imao pojma gdje se i u kojem dijelu zemlje nalazi. Navjerojatnije je bio unajmljen za likvidaciju Gorana Đuričkovića koji je i nakon hvatanja Južnoafrikanca ubijen u Budvi. To sve govori o njihovoj drskosti", ispričao je jedan dobro obaviješteni izvor za crnogorske medije.

Đuričković je bio meta dva atenata, ali je tek iz trećeg pokušaja likvidiran. Prvi put ubijen je njegov kum Saša Marković, dok je dva mjeseca kasnije slučajnom akcijom prometne policije spriječena dobro planirana likvidacija ovog Budvanina. Tada su uhićeni Aleksandar Marković i Majki Gregorij Feraris pod sumnjom da su pripremali njegovo ubojstvo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.